Een terugblik op Natuurkieker 2015

Al weer een natuurkiekerjaar voorbij, vier seizoenen zijn verstreken waarin ik heb kunnen genieten van diverse prachtige natuuravonturen. In dit blog een terugblik op mijn natuurkiekerbelevenissen in 2015. Het was een prachtig natuurjaar met allerlei nieuwe waarnemingen en nieuwe uitdagingen. Er waren eigenlijk te veel mooie dingen, het is daarom een lang blog geworden en nog staan lang niet alle hoogtepunten er in.


Geen superfoto,maar wel een geweldig natuuravontuur in januari met een duel tussen een mannetje blauwe kiekendief en een zwarte kraai. Ik geniet ieder jaar van een aantal overwinterende blauwe kiekendieven, maar zulke felle gevechten om een prooi had ik nog niet eerder gezien. De foto laat zien hoe de kraai echt vol op de kiekendief met prooi duikt, waarna de laatste zijn verlies maar neemt en zijn prooi achterlaat terwijl hij een goed heenkomen zoekt.Macrofotografie blijft een van mijn favoriete fotografie-onderdelen en ook in de winter zijn er soms prachtige opnamen te maken,vooral als het een beetje gevroren heeft en er rijp is ontstaan, een bevroren druppel lijkt dan zelfs op een fraai juweel.


Ook in de afgelopen winter hadden we amper winters weer en wat is het dan boffen als je de gelegenheid hebt om net even vast te kunnen leggen dat we toch wat sneeuw zagen en ook nog eens een prachtige lucht en fotogenieke treurwilgen, dit was op 30 januari 2015.


Op 19 februari besloot ik mijn geluk te beproeven bij een groepje pestvogels die zich in de buurt ophielden. Voor deze wintergasten ben ik bereid om met meerdere fotografen op een rijtje te staan wachten op een mogelijkheid om deze fraaie vogels te bekijken en te fotograferen. De fotokansen waren beperkt, maar met deze foto van de vogel in zijn omgeving ben ik wel content.Op 8 maart heb ik  me bezig gehouden met sneeuwklokjes en crocussen.Ik had mezelf de opdracht gegeven om te proberen er wat anders van te maken dan registratieplaatjes. Deze opnamen ben ik best blij mee en ze zijn een inspiratie om verder te experimenteren met dit soort foto's.


Een terugkerend genoegen vind ik het zien van adders, ik heb er dit jaar niet zo heel veel gezien, maar er toch een paar keer van kunnen genieten. Dit prachtig gekleurde en forse exemplaar zag ik op 5 april 2015, fascinerende dieren zijn het, daar krijg ik nooit genoeg van.


Ik besloot dit jaar ook over te gaan op het fotograferen in RAW, nadat ik me al een aantal maanden in Lightroom had verdiept, was het zover. Deze vingerhelmbloem was een mooi oefen-object, waarbij ik zowel met de macrofotografie als met de nabewerking flink heb geoefend en ik ben content met deze mooie zachte kleuren van het fragile bloempje dat ik op 5 april fotografeerde.


Op mijn voederplek verscheen regematig een muisje, buitengewoon leuk om zo'n beestje eens bezig te zien en wat zijn ze vlug! Na een tijdje merkte ik dat het diertje een vaste route naar het voer had en daardoor kon ik er uiteindelijk een paar leuke plaatjes van maken.


Al een aantal jaren volg ik een kokmeeuwenkolonie, dit keer had ik me speciaal gericht op het maken van mooie actiebeelden van duellerende meeuwen. Het is altijd een heel gekrakeel in zo'n kolonie. Dit beeld vind ik beslist een van mijn mooiste foto's van het afgelopen jaar.


Op mijn verjaardag kon ik dit schattige 1 dag oude knobbelzwaantje fotograferen, dankzij Hannie die nauwlettend de broedende zwanen in de gaten had gehouden. Een mooier cadeautje kun je je toch werkelijk niet wensen!Met Anita en Mirjam had ik afgesproken dat we op 5 juni een dagje samen op pad zouden gaan, het zou een van de warmste dagen van het jaar blijken te worden. Een dag waarbij er veel libellen te fotograferen waren, uitsluipende viervleklibellen, dat blijft een wonderlijk schouwspel, maar ook ontzettend veel parende azuurwaterjuffertjes, heel fotogeniek en met prachtige kleuren in het water.

Ook dit jaar heb ik weer vanuit mijn schuiltentje mogen genieten van een familie torenvalk. Vorig jaar brachten ze zes jongen groot, dit jaar waren het er vier. Het is zo bijzonder om dat te kunnen volgen en de kleintjes wekelijks te zien groeien. Leuke bijvangst was een groene specht, een schuwe vogel die ik dankzij mijn tentje toch kon vastleggen.
Blij was ik ook met de ontmoeting van een ijsvogelgezinnetje, hoewel ze niet op de meest ideale plek zaten kon ik toch eindelijk eens een paar aardige opnamen van ijsvogels maken.


Ieder jaar kijk ik weer uit naar de weidebeekjuffers,wat mij betreft een van de mooiste en sierlijkste libellensoorten. Een genoegen om ze te zien fladderen en telkens opneuw een uitdaging om er nog weer mooiere opamen van te maken.
Zoals gezegd heb ik dit jaar extra aandacht besteed aan de techniek, vooral op het gebied van de macrofotografie heb ik flink geoefend. Dit kleine slakje op de uitgebloeide paardenbloem moest me daarbij helpen door fotomodel te zijn. Ik heb hem wel uitgebreid bedankt voor de medewerking hoor.
Ook de zonnedauw was een flinke uitdaging, wat is het leuk spul en wat blijft het lastig om er mooie opnamen van te maken. Ieder jaar buig ik weer diep voor dit fascinerend plantje.Er waren dit jaar minder vlinders dan vorig jaar maar merkwaardig genoeg waren wel overal kolibrievlinders te zien.Ik moest er zelf even opwachten maar uiteindelijk trof ik er eentje op mijn witte phlox. Heel bijzonder was ook de onverwachtte vondst van een windepijlstaart, een zeldzame nachtvlinder, die opvallend groot is. Een fraai beest en kijk eens wat een fantastische schutkleur!


Sneeuwgorzen stonden al een tijdje op mijn verlanglijstje en dus was het wel heel fijn om een paartje sneeuwgorzen te treffen die niet echt schuw waren. Wat een mooie vogeltjes zijn het en wat een genot om daar voor op de grond te liggen met aangename temperaturen, een uitgelezen dagje aan de waddenkust met deze mooie vogeltjes als toetje.
De herfst leverde ook mooie fotomomenten op waarbij ik vooral ook weer de macrolens ter hand heb genomen. Er was opnieuw een slakje die even model moest zijn op een zwammetje, hier kon ik heerlijk rustig in de eigen tuin mee aan de slag. Maar ook fijn om met druppels en tegenlicht te spelen en de spin als jongleur is zeker een van mijn favoriete foto's van dit jaar.


Klein, maar heel leuk zijn de gewone wimperzwammetjes,om de "wimpertjes" te kunnen zien heb je een loepje nodig of een macrolens. Voor deze foto had ik er ook nog tussenringen bij gebruikt.Ook landschapsfotografie probeer ik te doen als de kans zich voordoet. De herfst is daarbij wel een heel geschikte periode. Zie hier weer wat van die oefenfoto's, ik blijf dit onderdeel van de fotografie toch wel een van de moeilijkste vinden.
Bij de wintertijd horen zeker de wilde zwanen, daar kijk ik ieder jaar naar uit, zo mooi om deze grote vogels te zien en te horen. Ik had hier geluk om ze redelijk dichtbij te treffen en ook nog eens een prachtige regenboog erbij, wat kan een mens nog meer wensen?
Nou misschien wel de onverwachtte ontmoeting met een zeearend, weliswaar te ver weg voor een echt fraaie opname, maar een schitterend cadeautje om zo'n imposante vogel opeens te zien en dan nog wel in Drenthe.

Er waren dit natuurkiekerjaar dus heel wat prachtige belevenissen en mooie fotomomenten.
Maar er was natuurlijk nog iets heel leuks en dat was de vraag of ik van september tot en met december met een eigen natuurkiekrubriekje wekelijks zou willen meewerken aan het natuurprogramma ROEG! van RTV Drenthe.
Ik heb dat met veel plezier gedaan en het is zo goed ontvangen dat ik ook in 2016 het hele jaar wekelijks te zien zal zijn in Roeg! je begrijpt dat ik daar natuurlijk wel heel blij mee ben.
Voor wie nog wat natuurkiekerfilmpjes van het afgelopen jaar wil zien, hier nog wat links:
Pluimvoetbij
Plantengallen
Tonderzwammen
Pissebedden
Natuurcadeautjes

Iedereen bedankt voor alle reacties en commentarein het afgelopen jaar en allemaal een goede jaarwisseling en alle goeds gewenst voor 2016 met ook weer veel fijne momenten in de natuur.

Reacties

 1. Hoi Coby,
  Ook jij hebt je jaaroverzicht al geplaatst (net als ikzelf) en wat een mooie reeks, erg leuk om terug te blikken op het jaar, en jullie hadden begin dit jaar mooie rijp in de bomen, bij ons was het heel snel verdwenen... De macro foto's vind ik heel mooi, lekker door blijven experimenteren hiermee. Mijn favorieten zijn toch ook hier weer de dieren, de wilde zwanen, pestvogel en torenvalkjes, sneeuwgors en groene specht ( die laatste staat bij mij heel hoog op het wensenlijstje) en die grappige Schotse koe midden op het pad. Dat 2016 maar weer net zo'n mooi natuurkiekerjaar mag worden, ik geniet weer lekker mee.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk om zo even te mogen terugkijken met jou. Het was een bijzonder jaar met natuurkieker in woord en beeld; blog en Roeg. Een fleurig 2016 toegewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Coby, het was een groot genoegen om met jou op pad te gaan. Wat was het warm, maar eigenlijk stonden we er niet eens bij stil omdat we zoveel moois tegen kwamen. De macro van de bevroren druppel vind ik ook heel erg mooi, net als de pareltjes aan het spinnenweb. Maar eigenlijk vind ik alle foto's toppers. Ook ben ik blij voor je dat Roeg zo goed is bevallen en dat je nu tot eind volgend jaar door mag gaan. Terecht want je hebt altijd veel te vertellen en het is toegankelijk voor iedereen. Tot volgend jaar en een heel mooi en fotogeniek 2016 voor jou.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Coby, een prachtige reeks beelden. Een bijzonder mooi jaar had je weer. Kwam vorig jaar je boek uit, dit jaar verscheen je op tv Drente. Wat zal komend jaar brengen? Ik wens je daarvoor het beste en blijf graag je mooie blogs volgen.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hai Coby,

  Leuk dat er voor iemand die al zolang foto's maakt in de natuur, toch ook in zo'n jaar unieke gebeurtenissen vastgelegd kunnen worden. Als ik dan een aantal foto's bekijk is het ook weer mooi om te lezen, dat de natuurbeleving nog steeds de boventoon voert bij jou. Zo'n zeearend en ijsvogel zijn daar mooie voorbeelden van. Ik ben er van overtuigd dat er in 2016 mooiere beelden van gaan komen. Afgelopen jaar heb je ook laten zien dat het maken van sfeerfoto's ipv mooie registratieplaten je erg goed afgaat. Dat is toch wel hetgeen mij het meest opgevallen is aan jouw blogs in 2015. De vingerhelmbloem en crocussen hierboven zijn daar ultieme voorbeelden van. Tsja, de prachtige t.v.-items zijn natuurlijk de hoogtepunten van 2015 in de ontwikkeling van natuurkieker. In 2014 was dat het boek en de korte tv-items dus in 2015. In 2016 verwacht ik Natuurkieker de Movie! De torenvalken die in je overzicht staan maken mij toch wel een beetje gezond jaloers. Mooi dat je dat in 2015 weer hebt mee kunnen maken.

  Een gelukkig en gezond 2016 toegewenst,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Coby....

  Heel veel goede wensen voor dit nieuwe jaar!
  hoop nog vaak van je mooie platen te genieten..
  je hebt weer een prachtig overzicht staan..
  geweldige platen, ik zie dat je een flinke stap gezet
  hebt met macro fotografie
  Maar je vogelfoto zijn natuurlijk om te zoenen, vooral de foto's
  van de torenvalk zijn super!
  Had een poosje een blog time out, maar ik heb besloten me dit jaar weer
  wat meer op de blogs te ga toeleggen
  wens je als afsluiter een fotogeniek jaar!

  Lg. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Coby,
  Ook jou is het gelukt een mooi onderhoudend jaaroverzicht te maken. Je hebt de nodige bijzondere momenten meegemaakt in de natuur. Een bijzondere erkenning voor je activiteiten was natuurlijk ook dat je deel mocht nemen aan Roeg!
  Het jaaroverzicht staat vol met bijzondere beelden, waarvan ik bijvoorbeeld de jonglerende spin en de twee meeuwen heel knap vind.
  Ik wil je hierbij ook bedanken voor je reacties op mijn blog en voor de hulp die je mij van tijd tot tijd hebt gegeven bij determinatie van bijzondere soorten.
  Ik wens je alle goeds toe voor 2016 en hoop dat je in de natuur net zo veel plezier zult hebben als in 2015.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Coby, wat een prachtig overzicht heb je gemaakt. De foto's laten zien dat 2015 een goed fotografiejaar voor je is geweest. Stuk voor stuk juweeltjes. Uiteraard wens ik je voor 2016 alle goeds en dat je weer mooie natuurmomenten mag beleven.
  Ik hef het glas, Proost,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Coby,

  Wat een heerlijk uitgebreid jaaroverzicht. Je had zo te zien weer geweldige ontmoetingen in de (Drentse) natuur. Die je ook nog eens op een bijzonder mooie manier hebt weten vast te leggen. Het eerste wat mij meteen opmerkte is dat je niet meer zoveel blogs laat zien achter elkaar, maar nu weet ik hoe dat komt. Veel te druk met TV programma ROEG! Wat leuk joh....dat je ook voor het jaar 2016 het hele jaar je bijdrage aan dat programma kan leveren. Moet sowieso weer een lekker gevoel van ervaring en erkenning geven.

  De beste (foto/tv)wensen voor 2016!!!

  Groeten,
  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik vergat nog wat te zeggen over je 1 na laatste foto: TOPPLAAT!!!!!!!!!

  Gr,
  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ook hier zie ik weer een mooi en gevarieerd jaaroverzicht, waarin de macro's mij het meeste aanspreken. De krokussen, de zonnedauw en de slakken als model, allemaal prachtig.
  Groeten en de beste wensen voor 2016,
  Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Coby,
  Allereerst wil ik je een heel gelukkig en gezond 2016 wensen! En ik hoop dat dit nieuwe jaar voor jou weer net zo succesvol mag zijn als 2015, waarin je 'beroemd' werd met jouw leuke en leerzame optreden in Roeg. Iedere keer weer geweldig om te zien!
  Je laat een heel uitgebreid en gevarieerd jaaroverzicht zien, vol mooie natuurmomenten maar ook foto's waar je er echt in geslaagd bent om de foto's iets extra's mee te geven. Dat geldt voor je macro's bijv. de krokussen, de slak op paardenbloempluis en de zonnedauw, en niet te vergeten de spin met druppels, beeldschoon allemaal, maar je bent er ook in geslaagd om vogelbeelden sfeer mee te geven, zoals de pestvogel, groene specht en sneeuwgors, heel knap werk!
  Ook de foto's die ik niet nader noem zijn de moeite waard, echt een mooie selectie van 2015.

  Ik wil je tevens bedanken voor je bezoekjes en fijne reacties aan mijn blog, wordt zeer gewaardeerd.

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hallo Coby,
  Prachtige serie foto's waarvan ik de jonge zwaan bij moeders zo vertederend vindt.
  Ik wens jou en al je dierbaren een heel gelukkig, maar vooral een gezond 2016.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een prachtige foto's, Coby. Maar de natuurmomenten zijn minstens zo mooi. Ik kan me nog goed je serie van het kleine zwaantje herinneren. Zo mooi! Van deze serie vind ik de meeuwenfoto één van de meest spectaculaire.Prachtig gedaan. Maar ook je macro's zijn geweldig mooi. Ik heb de filmpjes gezien. Leuk zo'n filmverslag. Het is een waardering voor al je inspanning. Voor 2016 wens ik je nog veel van dit soort mooie momenten en een prachtig en gezond jaar. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Werkelijk een schitterend terugblik Coby met pareltjes van mooie momenten.
  Helaas kon ik je juweeltje van foto 2 niet in de vergroting bekijken maar je kan zo ook al zien dat dit een geweldig mooi plaatje is. Eigenlijk zijn al deze terugblikken natuurlijke parels en dat is volop weer genieten. Schitterende momenten ook naast deze foto's.

  Ook voor jou een heel mooi en liefdevol 2016
  dat we ook dit nieuwe jaar weer van veel mooie natuurmomenten mogen en kunnen genieten.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een mooi overzicht van bijzondere natuurmomenten. Ik kan me het avontuur met de sneeuwgorsen nog goed herinneren. Mooi om daar bij geweest te zijn!
  Veel bijzondere natuurontmoetingen toegewenst voor het nieuwe jaar.

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Prachtig overzicht van 2015, mooie foto's en momenten.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders