In de winter zijn er veel zwanen in Nederland

De winterperiode is de tijd dat er de meeste soorten zwanen in Nederland te vinden zijn. Knobbelzwanen(Cygnus olor) zijn het hele jaar aanwezig en broeden hier ook, maar wilde zwane(Cygnus cygnus) en kleine zwanen(Cygnus bewickii) zijn echte wintergasten, alhoewel er wel eens enkel wilde zwanenpaartje in Nederland achterblijft.

Middenvoor wilde zwaan, rechtsvoor knobbelzwaan en daarachter half verscholen een kleine zwaan

Knobbelzwanen broeden in Nederland, maar in de winterperiode komen er vanuit het noorden ook nog vogels om hier te overwinteren. De zwanen vormen vaak groepjes en het is de moeite waar om zo'n groepje altijd even goed af te speuren naar de soorten zwanen die zich er in bevinden.
Soms tref je het dat je alle drie de zwanensoorten in een groepje aantreft en leuk als je die dan ook nog alle drie tezamen in een foto kunt pakken.

Wilde zwaan

Links een wilde zwaan en rechts een knobbelzwaan

Qua formaat zijn de wilde zwaan en de knobbelzwaan vergelijkbaar, Ze onderscheiden zich vooral door een verschillende snavelkleur, die van de wilde zwaan is geel en de knobbelzwaan heeft een oranjekleurige snavel en zoals zijn naam al zegt een zwart gekleurde knobbel aan de basis van de snavel. Vaak zie je ook dat de wilde zwaan zijn nek wat meer gestrekt houdt, daar waar de knobbelzwaan zijn nek wat meer gebogen heeft.

Links een kleine zwaan en rechts knobbelzwanen

Je kunt op deze foto zien dat de kleine zwaan niet veel hoger is dan een liggende knobbelzwaan

De kleine zwaan is met zijn 115-127 cm echt flink kleiner dan de andere twee soorten die 140-160 cm kunnen worden. Vaak is dat de grootte lastig in te schatten als een dier alleen is, maar als een kleine zwaan samen is met een wilde- of knobbelzwaan, dan kun je het verschil in grootte heel goed zien.

knobbelzwanen

Knobbelzwanen

Knobbelzwanen

Zwanen zijn enorm trouw en blijven levenslang bij hun partner. Prachtig om te zien hoe ze nu al hun partnerschap weer extra bevestigen en prachtig baltsgedrag vertonen.
En zie je hoe ze samen feilloos met hun sierlijke hals een prachtig hart vormen? En ook weer bijzonder hoe dit verliefde stel door de rest volkomen wordt genegeerd, om zouden ze allemaal dromen over hun eigen geliefde...

Knobbelzwaan

Knobbelzwaan

Knobbelzwan met op de achtergrond een kleine zwaan

De meeste zwanen verblijven dus in de winterperiode in Nederland en waar ik dan zelf van te voren over droom is het maken van foto's van zwanen in de sneeuw. Zo mooi om te zien, witte vogels die bijna opgaan in een sneeuwwit landschap. Vorig jaar kwam van die wens helemaal niets terecht, maar dit jaar kon ik kleine- en knobbelzwanen vastleggen op een besneeuwde akker, weliswaar een bescheiden hoeveelheid sneeuw, maar toch leuk om zo foto's te kunnen maken.

Kleine zwaan

Kleine zwaan met jonge knobbelzwaan

Kleine zwaan met jonge knobbelzwaan

Leuk dat er tussen de groep knobbelzwanen ook nu weer een paar kleine  zwanen zaten, ik dacht eerst dat er ook een jonge kleine zwaan was, die mooi naar de volwassen kleine zwaan liep. Dat leek me prachtig om samen op een foto te hebben en ja hoor dat lukte ook. Toen ik nog eens beter keek zag ik dat de snavel van het jonge dier oranje kleurde, een jonge knobbelzwaan dus, maar goed ze staan wel mooi samen op de foto en maar weer eens duidelijk dat je steeds goed moet blijven kijken wat je ziet.

Knobbelzwaan

Knobbelzwaan

Het licht kan in de winter heel wisselend zijn en het is niet altijd eenvoudig om mooie opnamen te maken, maar soms tref je het en kun je gebruik maken van mooi licht.
Je hebt het ook niet voor het kiezen hoe dichtbij de vogels zijn en het is nogal eens zo dat een groep zwanen redelijk ver weg zit. Maar soms zitten ze mooi dichtbij en kun je zelfs portretjes maken zoals van deze knobbelzwanen en ook het licht werkte hier prima mee.
Het zal wel niet zo heel lang meer duren voor de wintergasten onder de zwanen weer naar hun noordelijke gelegen broedgebieden vertrekken, maar nu valt er nog even van ze te genieten.
Wie nog meer wil weten over alle zwanensoorten die in Nederland voorkomen, inclusief de zwarte zwaan, kan ook nog even kijken op deze blog waar de verschillende kenmerken duidelijk worden aangegeven.

Reacties

 1. Een mooie serie, vooral de voorlaatste foto.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk zoveel zwanen bij elkaar en zo mooi

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Coby,
  Schitterend zwanenblog zo.
  Mooi om de knobbelzwanen tezamen met de kleine zwanen te zien.
  Mijn favoriete foto zijn nummer 7, 9 en 16, echt gaaf zijn die.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Coby
  mooi hoor al die zwanen vooral die wilde een mooi verslag.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie serie van de verschillende soorten Coby.
  Ik zie hier alleen de knobbelzwaan en verder niet, jammer genoeg.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuke reeks Coby! Je hebt een paar zwanen erg mooi te pakken.
  Groetjes, Hilde

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Coby,
  Deze winter heb ik volop wilde zwanen kunnen zien en fotograferen. Opvallend is het verschil met jouw foto's. Jij hebt beelden van zwanen op grasland e.d., terwijl ik die totaal niet heb. De AWD levert weer heel andere beelden op zoals je al gezien hebt. Kleine zwanen heb ik nog nooit (bewust) gezien. Jij laat er hier een aantal mooie platen van zien. Leuk zo'n verzamelblog met drie soorten. Opmerkelijk dat je ook al baltsgedrag hebt gezien. De lente komt dichterbij :-)
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Coby, wat een super gave foto's van al die Zwanen. En ik ben het met Kees eens, in een heel andere setting dan wij ze in de AWD gezien hebben. Ik heb zitten genieten van dit blog. Groet Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Coby, leuk Blog waarbij je alle verschillen nog eens goed laat zien. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Of het nu Knobbel-of Wilde of Kleine zwanen zijn, ik vind ze prachtig. Wat mooi dat je ze ook met een beetje sneeuw hebt kunnen fotograferen, Coby. Erg mooie serie weer. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Coby........

  wat weer een mooie serie..
  Ik moet zeggen dat ik deze winter niet 1 wilde zwaan heb gezien, wel
  veel groepjes knobbelzwanen!!
  Grappig dat ze elkaar gewoon accepteren in de groep!!
  je hebt er erg mooie opname van kunnen maken...Prachtig fotowerk!!

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi coby,
  Wat een prachtige zwanenserie, de kleine zwaan vind ik zo mooi, helaas heb ik die ook dit jaar weer niet op de foto kunnen zetten, maar ik geniet hier van jouw prachtige foto's, zo'n mooi laag standpunt. De verliefde knobbelzwanen vind ik geweldig, dit is zo mooi om te zien ( ik ga er ook nog een serie van plaatsen dit weekend, want ik heb dit ook mee mogen maken). Leuk ook, de zwanen in de sneeuw en tot slot nog een paar prachtige portretten.
  groetjjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hai Coby,

  Die laatste twee zijn super. Prachtig licht had je daar en als ze dan ook nog lekker dichtbij zitten, dan wordt je extra vrolijk. Mooie details in het wit. Prachtig hoe je de verschillen hier kunt laten zien tussen de verschillende soorten zwanen. Zo jammer dat er geen wilde en/of kleine zwanen bij mij in de buurt zitten. Weer een echt natuurkiekerblog. Prachtig.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Een heel mooi zwanenblog Coby, en die in de sneeuw zitten vin ik echt prachtig.
  Het is inderdaad verstandig om een groepje zwanen af ge speuren want vaak zitten r kleine zwanen bij.
  Echt een heel mooi blog en ook een interessant blog met deze informatie erbij.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland