Struinen bij de Witte Venen

De Witte Venen is een mooi natuurgebied in Drenthe, een gebied waar je vaak heerlijk kunt rondstruinen zonder veel mensen tegen te komen. Het is een afwisselend gebied met veel vennen en plassen, graslanden, bosjes en struweel. Op 20 september heb ik er weer eens een aantal uren heerlijk rondgedwaald.

Grote zilverreiger

Dodaars

Nijlgans met jongen

Het water trekt het hele jaar veel vogels aan, wel lastig trouwens om de vogels van redelijk dichtbij te kunnen bekijken en fotograferen, want rondom het water is het nogal open en dus zien de vogels je al van verre aankomen. Het zou een prachtige plek kunnen zijn voor een kijkhut. Nu waren er vele wilde eenden, grauwe ganzen, opvallend veel dodaars, ik heb er zeker acht geteld, verder vijf grote zilverreigers en er was nog een gezinnetje nijlganzen met nog tamelijk kleine jongen.

Bloedrode heidelibel

bloedrode heidelibel

Het was een mooie vrijwel windstille ochtend waarbij de aanwezige mist langzaam plaats maakte voor de zon. Van de zon werd volop gebruik gemaakt door de dieren die zich er heerlijk in koesterden. Zo zat deze bloedrode heidelibel (Sympetrum sanguineum) ook mooi in het zonnetje en bleef er dusdanig lang zitten dat ik er een paar leuke opnamen van kon maken.

Watersnuffels

Watersnuffels

Voor dieren die maar een kort leventje hebben is het natuurlijk belangrijk dat er wordt gezorgd dat er een nieuwe generatie zal komen. Er werd bijvoorbeeld door de watersnuffels (Enallagma cyathigerum) dan ook nog volop gepaard en het blijft leuk om zo'n zogenaamd paringswiel vast te leggen. Waar die beestjes gaan zitten heb je niet voor het zeggen, maar ze zorgen zelf wel voor variatie.

Moerashertshooi

Moerashertshooi

Dit plantje zag ik ook staan, het viel op ondanks de kleine bloempjes en ik besloot om er maar even een paar foto's van te maken zodat ik thuis kon proberen uit te zoeken wat het was want ik kende het niet. Thuisgekomen kwam ik er achter dat het niet zo vreemd was dat het plantje me onbekend was, het is moerashertshooi (Hypericum elodes) en dat is in Drenthe een zeer zeldzaam plantje. Een leuke vondst dus en mooi dat het in een van mijn favoriete natuurgebiedjes blijkt te groeien.

kostgangerboleet groeit op aardappelbovist

Kostgangerboleten en aardappelbovisten

Het aantal paddenstoelen viel me nogal tegen die dag, maar ja toen was het ook lang droog en hoge temperaturen, niet ideaal voor paddenstoelen om hun kop boven de grond te steken. Wel waren er prachtige kostgangerboleten, een paddenstoel die op aardappelbovisten groeit. Een bijzondere manier van samenleven van deze beide paddenstoelensoorten. Ieder jaar zoek ik ze wel even op in dit gebiedje, het merkwaardige is dat aardappelbovisten op diverse plekken volop voorkomen, maar dat is niet zo met de kostgangerboleten. Naast de aardappelbovist is er voor de kostgangerboleet vermoedelijk meer nodig om te kunnen ontwikkelen, de Witte Venen is blijkbaar zo'n omgeving die optimaal is voor de kostgangerboleet.

spin

kruisspin

kruisspin

We zitten nu natuurlijk in de herfst en dan is het ook de tijd bij uitstek voor spinnen, niet dat er meer zijn dan ervoor, maar in de herfst zijn ze wel het grootst en dus het best zichtbaar. Hoewel ik niet een echte held met spinnen ben, moet ik ze toch altijd even goed bekijken en fascineren ze me telkens weer met hun vernuftige gedrag. Het maken van een web bijvoorbeeld is toch een buitengewoon staaltje van vakmanschap van zo'n spinnetje.

spitskopje

veldsprinkhaan

Tot besluit nog een paar sprinkhaantjes, altijd leuk om te zien en dikwijls niet erg meewerkend als het gaat om foto's maken. Het sabelsprinkhaantje, een spitskopje, had er duidelijk geen zin in en bleef tussen de vegetatie verstopt zitten. Niet zo'n geweldige foto dus maar ik vond het wel leuk om er weer eens een te zien. De veldsprinkhaan zat wel heel mooi vrij en ook nog in een mooie entourage dus met die foto ben ik best tevreden. Verbazingwekkend trouwens hè, wat een schutkleur dat diertje heeft, zelfs al weet je waar hij zit moet even goed kijken.
Zo was het heerlijk een aantal uurtjes rondstruinen, waarbij ik amper afstand heb afgelegd maar wel volop natuurbeleving heb gehad.



Ook deze keer weer even aandacht voor mijn boek "Natuurkieker in Drenthe" dat op 15 november 2014 zal verschijnen.
Bij de  drukker zijn ze nu bezig om van het digitale bestand een tastbaar boek te maken. Het boek bevat een bonte verzameling verhalen en foto's van de Drentse natuur, zoals ik die de afgelopen jaren heb beleefd. "Natuurkieker in Drenthe" kost 22,50 euro en 2 euro verzendkosten.
Het boek geef ik in eigen beheer uit en om het boek te bestellen of voor meer informatie kun je een mailtje sturen naar: natuurkieker@gmail.com
In deze blog heb ik ook al wat verteld over mijn boek.





Reacties

  1. Wat weer een schitterde serie Coby.
    Mooi zo de paringswielen, tja ze moeten voor nageslacht zorgen, ze doen hun best daarvoor, hihihi.
    Ook de bloedrode heidelibel is super, en de boleten zijn prachtig, ik wist niet af van de kostgangerboleet die groeit op aardappelbovist.
    Maar mijn voorkeur gaat toch uit deze keer naar de spinnen, ik vind ze echt prachtig, vooral foto 13 en 14.
    Ik wens je nog een hele fijne zondag.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Coby
    het was de moeite waar om daar een rond te lopen je hebt veel mooie macroos het is een geweldige serie.
    groetjes Herman.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooie serie weer met veel variatie. Wat bijzonder dat je die zeldzame plant daar tegen kwam!
    Ik zag deze week op een veld aan het Oranjekanaal ook 4 zilverreigers lopen. Wat is dat een prachtig gezicht om die grote, sneeuwwitte vogels daar te zien stappen...

    Fijne zondag nog en een lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ha Coby het lijkt mij zeker een prachtig afwisselend gebied jammer dat het zo ver weg is.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. toch maar weer eens een reactie van mij ;-)
    weer een mooie serie Coby!
    de foto's van de prachtige heidelibel zijn voor mij favoriet.
    nu ken ik volgens mij heel veel natuurgebieden in Drenthe,
    maar 'de witte venen' ken ik niet.... ik ken wel de vossenberg,
    bedoel je dat gebied? :-)
    groetjes Nathalie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is inderdaad bij de vossenberg Nathalie, je bent er vast wel eens geweest.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
    2. klopt, een tijd geleden alweer.... ik heb er toen een dode hooglander zien liggen :-(
      leuk om te zien wat jij er allemaal hebt gespot!

      Verwijderen
  6. Heel mooi weer Coby, nu weet ik tenminste hoe een dodaard er uit ziet. Die vliegende zilverreiger is prachtig, zie ze hier ook soms in het moerasgebied. Bedankt voor je leerzame verhalen erbij, vooral over die watersnuffels.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een prachtig natuurgebied, zo gevarieerd. Mooi vastgelegd allemaal,
    Leuk die dodaars, die laat zich toch niet zo gemakkelijk kieken.
    Verder prachtige foto's van de kruisspin en de libellen.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja een mooi gebiedje om te bezoeken als je weer eens in Drenthe bent Ghita, niet zo ver bij het Dwingelderveld vandaan.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  8. Bellas imágenes... Un saludo desde Murcia....

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mooie serie, foto's van bloedrode heidelibel en kruisspin zijn de toppers in deze serie.

    Gr. John

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Dit is weer een prachtige serie foto's mooi die zilver reiger maar ook de libelle zijn heel mooi.
    en ook de spinnen het is een mooie variatie aan foto's.
    groetjes peter.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Het struinen levert je een mooi gevarieerd blog op Coby, met prachtige foto's.
    Groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Heel mooi dat je dat moerashertshooi (Hypericum elodes) hebt gevonden Coby en eigenlijk hoort dat dan ook in je boek thuis.
    De paringswielen zijn zelfs nu nog te vinden, of eigenlijk moet ik zeggen tot afgelopen zondag want toen waren er inderdaad ook nog libellen aan het paren. Mooi die dodaars en ook je zilverreigers. Er komen er alweer steeds meer om te overwinteren. Heel mooi en lekker veel natuur.
    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha ja wellicht zou de moerashertshooi ook in het boek thuishoren, maar er kan niks meer in of uit, want het ligt nu bij de drukker, dus ik kan er niets meer aan veranderen :-)
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  13. Hai Coby,

    Knap toch dat jij voor alles in de natuur zo'n scherp oog hebt. Je zou bijna gaan denken dat je twee uur doet over een stukje van 10 meter, want werkelijk niets ontgaat jou. De foto van de kruisspin is voor mij de mooiste detailfoto in deze serie. De eerste is er echter ook eentje om in te lijsten. Mooie die rustige sfeer in die foto en toch genoeg te zien. Mooie serie.

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat scherpe oog heb jij denk ik ook René, al gebruik jij het hoofdzakelijk om vogels op te sporen. Ik schiet inderdaad nooit op als ik op pad ben en kan soms best twee uur doen over slechts enkele meters, ik leg in ieder geval nooit enorme afstanden af.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland