De jonge torenvalken staan op uitvliegen

Toen ik op 20 juni bij de torenvalken kwam verbaasde ik me dat ze zo snel waren gegroeid. Ik besloot zo snel mogelijk weer een kijkje te nemen en zo zat ik op 22 juni weer in mijn tentje bij de torenvalkenkast. Het was me bij aankomst wel al duidelijk dat dit wel eens de laatste keer zou kunnen zijn dat ik dit torenvalkengezin op deze wijze kon bekijken.
Twee dagen eerder zaten de jonge torenvalken nog in de nestkast, maar nu zaten ze op de rand van hun tijdelijke huis waar ze zo'n beetje uitgegroeid waren. Geen twijfel mogelijk dat het nu niet lang meer kon duren voor de eerste een vliegpoging zou wagen en ik hoopte natuurlijk dat ik daar bij zou zijn. Vooralsnog bleef het bij wat schuchter wapperen met de vleugels en allemaal vonden het zo te zien toch wel spannend op het randje.
Dit filmpje laat mooi zien hoe het er in de nestkast aan toeging.
Terwijl de jonge torenvalken wat rond zaten te kijken en zichzelf en elkaar wat zaten op te schonen, gingen hun ouders onverdroten voort met het halen van voedsel. Ik vertelde in het vorige blog dat het er met het eten heel rustig en ordelijk aan toe ging. Dat was nu ook nog wel zo maar je kon zien dat er toch meer felheid in de jonge vogels kwam als er voedsel aangebracht werd. Die felheid moet natuurlijk ook want de jongen zullen spoedig hun eigen kostje bij elkaar moeten zien te vergaren.
Mooi om te zien hoe de jonge torenvalken bij het zien van een van de ouders met een prooi hun houding veranderden. Van rustige wat aandoenlijke vogeltjes werden het dan echt gretige, felle roofvogeltjes. De muis werd ook meteen door een van de jongen weggegrist en mee de nestkast in genomen. Dat ging razendsnel, zo snel dat de broers en zussen het soms ook niet zo snel in de gaten hadden en fanatiek bleven bedelen bij de ouder. In dit filmpje wordt het mannetje torenvalk verwachtingsvol opgewacht door de jongen.


Het was me al eerder opgevallen dat de taken van pa en ma torenvalk toch een beetje verschillend zijn. Allebei haalden ze eten voor hun kroost, maar het vrouwtje bemoeide zich vervolgens steeds met het verdelen van de het voedsel onder haar jongen. Nu alle jonge zo op de rand zaten viel het soms bijna niet op dat moeder torenvalk er ook tussen zat... toen ze wegvloog werd haar plek meteen weer in genomen door een van de jonge vogels.
Nu de torenvalkjes steeds allemaal op de rand van de nestkast zaten werden de muizen ook veel meer zichtbaar aangenomen en dat leverde toch wel heel fraaie opnamen op. Zo was het toch iedere keer weer anders om bij de nestkast te zitten.
In dit filmpje werd brutaal de muis die moeder torenvalk aan het verdelen was weggepikt door een van de jongen, een opmerkelijke actie.
Zoals ik aan het begin al zei hoopte ik er getuige van te kunnen zijn dat de jonge torenvalken uitvlogen. Maar helaas deden ze dat niet op 22 juni, een paar dagen later op 24 juni had ik weer gelegenheid om te gaan. Toen ik er rond het middaguur aankwam kreeg ik het bericht dat ze net een paar uur eerder waren uitgevlogen, dat heb ik dus niet meegemaakt. Ik heb echter een aantal prachtige weken beleefd met dit mooie torenvalkengezin en geniet nu na van alle indrukken, foto's en filmpjes. En geweldig natuurlijk dat ik mijn tentje bij de torenvalkenkast mocht opzetten, dat gaf mogelijkheden voor het fotograferen die ik anders nooit zou hebben gekregen.
En wie weet wordt er volgend jaar wel weer gebroed en krijg ik dan een kans om ze wel uit te zien vliegen.

Reacties

 1. Hoi Coby,
  Ik heb net op mijn gemak je series van de torenvalkjes zitten bekijken, tjonge, wat een heerlijke beelden!
  Het leven van pa, ma en de 6 jongen heb je echt fantastisch in beeld gebracht, wat moeten dat geweldige uurtjes geweest zijn in je tentje.
  Ik heb heerlijk met je mee genoten, dankjewel voor het delen!

  Complimenten en groeten
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank Loes, het waren inderdaad geweldige uurtjes en zo fantastisch om alles te kunnen bekijken
   zonder dat je de boel verstoort.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 2. Wat een super serie Coby.
  Ik kan mij zo goed voorstellen wat je hebt gevoeld toen je daar in je tentje zat.
  Je hebt het super in beeld gebracht, dit is echt genieten.
  Eigenlijk was 6 er net je eentje te veel, nu passen ze niet allemaal naast elkaar, leuk wel die ene met het koppie er onder.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank Irma, het zesde jong paste er echt niet meer naast, maar de volgorde wisselde ook wel volgens mij hoor,
   ik denk dat ze om beurten allemaal wel een tijdje op het randje zaten.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 3. Wat mooi Coby, echt prachtige vogels! De filmpjes zijn ook een fijne toevoeging aan je blogs, prachtig om te zien en heel leerzaam. Ik dacht dat zo'n muis uit elkaar gepulkt zou worden maar nee, wordt in zijn geheel weggewerkt! Ik krijg het al benauwd van het idee! Bedankt voor het laten meegenieten, ik ben blij dat er mensen zijn zoals jij met zoveel geduld. :-) Zo kunnen ongeduldigerds zoals ik er ook van meegenieten! Groetjes, Robyn :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja die filmpjes ben ik toch ook wel heel blij mee Robyn, voor het eerst dat ik dat heb gedaan maar vast niet voor het laatst. Ik was ook wel verbaasd dat die muis in een keer naar binnen ging, had het wel al bij een volwassen dier gezien, vaak trekken ze zo'n prooi toch wel aan stukken hoor, maar hij was nu vast bang dat de anderen de prooi zouden afpakken.
   Natuurlijk laat ik graag meegenieten, dat is ook het leuke van deze blog.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 4. Wat heerlijk Coby dat je z,on fijne tent hebt en daar gelijk zo mooi gebruik van hebt kunnen maken ,hij is al drie-dubbelt terug verdiend, wat heb je een prachtige series kunnen maken dit was zonder tent nooit zo gelukt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja precies Bas een goede aanschaf dat tentje, daar ga ik vast nog veel meer plezier aan beleven.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 5. Wat een mooie serie prachtig, ook de filmpjes zijn bijzonder mooi om te zien.
  Hoe zo'n muis wordt opgegeten ..... in een keer zo naar binnen werken. Brr.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Cobie ik zie echt groen van jaloezie watttttttttttttttttt mooiiiiiiiiiiii je verdient wel 100 reacties ademloos hebben mijn man en ik zitten genieten van deze super serie DANK JE WEL !!
  gr,
  Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat was dit een boeiende serie en wat ben jij een geluksvogel dat je dit allemaal kon vereeuwigen. Wat een stelletje boefjes zoals ze naast elkaar zitten op de rand. Hier krijg je nooit genoeg van, schitterend.....en bedankt dat wij hiervan hebben mogen meegenieten op afstand.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik voelde me inderdaad wel een enorme geluksvogel Janneke, het was super om dit allemaal
   met eigen ogen te kunnen zien.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 8. Hoi Coby,
  Het blijft bijzonder om te kunnen volgen hoe dit stel jonge valken is opgegroeid. Opmerkelijk dat het goed gegaan, terwijl ze toch zo klein behuisd waren. Wat een klus voor de ouders om alle jongen te voeden. Je mag heel tevreden met wat je van de opgroeiende valken hebt kunnen zien. Afwachten of je nog een keer zo'n kans krijgt. Je hebt in ieder geval genoeg materiaal om nog na te kunnen genieten.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja het was een mooi project Kees en ik acht niet uitgesloten dat er
   nog wel weer eens zo'n kans zal komen. Inderdaad geniet in nu nog steeds na :-)
   Naturkieker Coby

   Verwijderen
 9. Prachtige serie ook dit weer.
  Jammer dat je net te laat was voor het uitvliegen, maar je mag super trots zijn op de hele serie.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oh, wat een fantastisch project, Coby. Door alle ellende met m'n pc heb ik de vorige afleveringen gemist, maar die heb ik vandaag ook bekeken. Wat geweldig als je van zoiets getuige kunt zijn. Prachtige foto's én filmpjes. Je kunt met dit materiaal wel een lezing gaan geven of zo. Je verhaal vond ik ook heel interessant om te lezen. Wat een voorrecht om dit met je mee te beleven. Bedankt daarvoor! Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij is het heel leuk om gelijk alle blogjes na elkaar te lezen en het is samen met
   de filmpjes een mooi beeldverhaal geworden.
   En ja het delen van al dit moois doe ik met plezier, leuk om anderen mee te laten genieten!
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 11. Tsja, wat kan ik qua woorden nog toevoegen aan deze beelden en aan de beelden van je vorige blog.
  Ik zit niet vaak met een bek vol tanden, maar nu even wel. Omdat ik de sperwers vorig jaar heb kunnen volgen, weet ik wel een beetje hoe jij je gevoeld moet hebben de afgelopen tijd bij de nestkast. Jij hebt hier natuurlijk wel een ongelofelijk groot voordeel dat je niet gehinderd worden door takken en bladeren die het licht weg nemen. Dat levert dan dit soort fantastische foto's op en vooral de foto's waar alle bijna volgroeide jongen opstaan zijn werelds. Uiteraard ook de voedingsmomenten. Wat zal jij graag iets hoger gezeten hebben om een nog beter zicht op alles te hebben. Hoewel je echt schitterende foto's hebt, lijkt het mij dat je er volgend jaar nog veel meer uit kan halen. Ik bedacht mij dat het misschien een goed idee is om een hele grote dikke tak met mooie zijtakken naast de nestkast te zetten en dan maar hopen dat de valken daarop landen met een prooi, voordat ze de kast invliegen. Dan krijg je toch weer net iets meer natuurlijke beelden. Met een beetje behoorlijke voorjaarsstorm, moet de grote takken makkelijk beschikbaar zijn.
  Maar Coby, het is wel genieten met hoofdletters hoor.

  Groetjes,
  René (een klein beetje jaloers)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha dat is een mooi compliment René! Het licht is daar redelijk goed, maar ook niet altijd hoor, met het mooie avond licht kan ik bijvoorbeeld niks beginnen daar. En ja een grote tak zou wellicht mooi zijn maar ik weet niet of dat wel te realiseren is, in ieder geval geeft het wel weer stof tot nadenken.
   Met deze serie zijn er al weer allerlei wensen in vervulling gegaan zoals het vastleggen van voedermomenten. En ik heb de filmfunctie leren waarderen, daar zal ik ook zeker meer mee gaan doen.
   Haha en jij jaloers mag ook wel eens, daar heb ik bij jou ook regelmatig aanleiding voor als ik jouw blogs bekijk :-)
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 12. Wat een supergave serie zeg, zo mooi om 6 jonge torenvalkjes te volgen.
  De voerdermomenten heb je mooi, maar de foto's waar ze alle 6 bij elkaar zitten ( eentje wel een beetje in de verdrukking) vind ik het allermooist, wat is dit gaaf om mee te maken.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Echt geweldig Coby,
  ik heb van deze hele serie (van kleins naar groot) echt heel erg genoten.
  Prachtige foto's, mooi verhaal erbij en het was ook meer "meeleven" :-)
  Hele dikke complimenten voor deze pracht serie.
  ik had dan ook heel graag daarbij geweest hihi....
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank Helma, ik denk dat ik mijn tentje wel met heel veel mensen had kunnen
   delen. Daarom is het zo leuk dat er in ieder geval via de blog mee te leven is.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 14. Het was een mooi avontuur met dit torenvalkengezin. Ik heb van de eigenaren van de valkenkast gehoord dat het goed gaat met de familie
  torenvalk. Af en toe zien ze wel torenvalken in de omgeving. We zullen zien of er nog eens een keer een vervolg zal komen
  op dit mooie avontuur.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wow ... wat heerlijk om die foto's te bekijken! Word ik bij van!
  Groet,
  Angelika

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Prachtig zeg, en wat fantastisch om dat van zo nabij te mogen meemaken!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland