Het hele jaar Merels in de tuin

De Merel is een algemene verschijning in veel Nederlandse tuinen. Ook in mijn eigen tuin komen het hele jaar Merels voor en ik ben daar blij mee, ze zijn welkom.
Merels weten dat ze welkom zijn in veel tuintjes en is van een uitgesproken bosvogel een vogelsoort geworden die zich ook in de buurt van mensen prima op zijn gemak voelt.



Een mannetje Merel voelt zich enorm thuis in mijn tuin en wordt ook steeds minder schuw.
In de winter komt hij graag naar de voedertafel om zich te goed te doen aan al het lekkers wat daar te vinden is. Een Merel is niet kieskeurig, hij lust onder andere vetbollen, appels, brood en zaden.



Voor al die verwennerij begint ie in het voorjaar wat terug te doen door vanaf het dak van de schuur of vanuit een struik in de buurt zijn prachtige zang te laten horen. Uiteraard zingt hij natuurlijk niet voor mij, maar om zijn territorium duidelijk te maken.
Wat mij betreft behoort hij tot de mooist zingende vogels en geweldig dat hij dat ook gewoon blijft doen al regent het dat het giet. Iets minder fantastisch vind ik het dat hij het soms presteert om al 's morgens om vier uur aan te vangen met zijn luide zang.


Ieder jaar zorgt hij er samen met zijn vrouwtje voor dat er ook weer jonge Mereltjes worden geboren.
Een zware tijd voor meneer Merel en dat is hem op den duur ook aan te zien, zijn verenpakje is helemaal versleten en hij ziet er maar magertjes uit. En als ik in de tuin aan het werk ben loopt hij ijverig om me heen te struinen op zoek naar wormen en andere lekkere diertjes voor zijn jonge kroost.


Hij heeft ook al eens een dikke Meikever die ik net op de foto had gezet vlak voor mijn ogen verslonden en kwam vrijmoedig met het dier in zijn snavel voor me staan. En een houding alsof hij nog even wilde showen met zijn buit. Best wel begrijpelijk eigenlijk want zo'n lekkere dikke eiwitrijke kever is natuurlijk een heerlijk maaltje.


Iets lastiger vind ik het wanneer de familie Merel de Bramen en later de Druiven ontdekken en zich daar met enthousiasme op storten. Maar goed ik heb besloten dat ze welkom zijn in mijn tuin en dus deel ik mijn vruchten met mijn gevederde tuinvrienden en gaan er geen netten over de struiken. In zulke netten komen vogels in vast te zitten en dat wil ik niet, dan heb ik liever dat ze lekker mee-eten.


Inmiddels zijn de jonge Merels uitgevlogen en komen ook mijn tuin bezoeken. Net als veel andere jonge vogels hebben ook de onvolwassen Merels een gevlekt verenkleed dat afwijkt van dat van de volwassen vogels. Bij deze jonge Merel kun je prachtig het gevlekte verenkleed zien in het avondlicht.



Het is een mooie puber die zijn weg wel zal gaan vinden en zo te zien is het een mannetje.
Hij probeerde allerlei liedjes in te studeren en maakte al mooie deuntjes. En net als zijn vader kon ik hem wel verleiden om samen even in gesprek te gaan, ik vind het altijd leuk om even terug te fluiten naar een vogel en meestal reageren ze er wel op en voeren we een fluitconversatie.
Meer informatie over de Merel kun je vinden op deze blog

Reacties

  1. Wat een fijne serie, Coby. Je hebt 'm mooi gefotografeerd. Nog best lastig zo'n zwarte vogel. Ik vind een merel net zo'n fantastische vogel als jij. Ook hier begint hij al om vier uur met fluiten. Het heeft ook wel iets vrolijks om zo de dag te beginnen. Het kleine bessenstruikje dat ik had heeft hij leeggegeten, maar ik vond het zo prachtig staan. Die zwarte merel met die rode bessen in zijn snavel. Ik heb 'm zijn gang maar laten gaan. Fijne zondag. Groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtige serie, de bovenste foto vind ik de mooiste.
    Hier zat een nest met merels, maar de jongen zijn opgevreten door de eksters, nu hoor ik niets meer, heel erg jammer vind ik dit.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  3. leuke foto's hoor!
    gr. Trijntje

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Coby
    mooie serie van zo dicht bij.
    groetjes Herman,

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De merel is een vogel die ik wel (her)ken. In onze tuin komen ze ook voor. In de klimop was vorig jaar nog een nest met jongen... Wat kan die vogel prachtig fluiten! Ik vind het een prachtig geluid. 's Morgens vroeg maakt hij mij niet wakker, want mijn gehoor ligt dan op het nachtkastje. Elk nadeel heb z'n voordeel,haha. De foto's zijn weer heel mooi. Nog een fijne zondag en groeten van Willemien.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat heb je hier een mooie serie van gemaakt! Ik vind het prachtige vogels, waar je met genoegen naar kunt kijken en vooral ook luisteren. Dat ze 's morgens vroeg al beginnen met zingen, kan me niet deren. Ik vind het prachtig: dat luidt het voorjaar in!
    De vogels hadden het hier ook al heel druk met jongen groot brengen en het is ze weer prima gelukt :)

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  7. De druiven zijn al een stuk rijper dan hier zie ik. Meer zon wellicht? Je merel shots zijn zonder meer eindeloos mooi geworden en ja, je doet hem een groot plezier met een appeltje. Mooi logje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De druiven zijn hier ook nog niet zo ver, is een foto van vorig jaar, lijkt mooier van die lekkere blauwe druiven..
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  8. Mooie foto's van de merel Coby, ik zie ze nog wel in de tuin.
    Maar in de zomer toch veel minder dan anders.
    Die druiven ,jaaaaa dat lusten ze wel ;-))
    Groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
  9. prachtige serie maar het klinkt een beetje ondankbaar dat hij je niet mag vertellen dat het vier uur is,hij bedoelt het zo goed,kom naar buiten het is nu zo mooi.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. haha ja misschien heb je wel gelijk, maar hij mag van mij toch wel iets later
      beginnen.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  10. Mooie serie en zo dichtbij genomen. Ik heb ervan genoten. Groetjes Janny

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ook al is hij algemeen, ik vind het een bijzondere vogel. Als ik hem zo op m'n dakterrs zie scharrelen schiet vaak het Beatlesliedje Blackbird in mijn gedachten.
    Die mooie ring om de ogen van het mannetje vind ik ook zo prachtig.
    Eigenwijs vogeltje met mooi gezang!
    Groet,
    Angelika

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hoi Coby,

    hele mooie serie weer en ook weer hele leerzame informatie. Laats had ik ook een merel met een bek vol wurmen en het arme beestje zag er ook echt afgemat uit. Hier lees ik dan ook hoe, wat en waarom. Prachtige foto's ook. Mooi van kleur en lekker scherp.

    groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Die pubermerels zijn wel heel mooi. Sinds ik heel veel jaren gelden ooit eens een merel uit een net heb moeten prutsen, doe ik ook niet meer aan net-bescherming. Ik hoop maar dat ze mijn druiven minder gauw ontdekken dan ik, en anders, net als jij: samen delen!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hallo Coby,
    Wat een heerlijke merelblog.
    Ik word altijd blij van de zang van de merel.
    Nu hoor ik ze trouwens niet meer, maar het hele voorjaar zaten ze hier in de wijk ook uitbundig te zingen, ja soms wel heel vroeg.
    Je hebt je leuke verhaal weer begeleid met prachtige foto's.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Hoi, Coby,
    Inderdaad heerlijke vogels zijn het en altijd in de buurt. Dan te begrijpen dat begin 1900 nog in vogelboeken werd geschreven over "eene schuwe boschvogel"!
    Vorige week zag ik zelfs nog eentje met een snavel vol wormen. Had dus nog jongen.
    Groet, Ubel.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Hoi Coby,
    Ook hier gaat er regelmatig een appeltje en wat voer de tuin in voor hoofdzakelijk de merels. Wat een mooie foto's van de jonge merel, prachtig licht.
    Wij hebben een sierappel en daar lusten ze wel pap van in de winter.
    groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Wat grappig, ik had toevallig vandaag zo'n jonge merel in de tuin, en ik moest echt even goed kijken of het wel een merel was, zo anders met die vlekken, maar in het zonlicht ook zo ontzettend mooi!
    Leuk, deze mooie serie over de 'doodgewone' merel, wat kunnen ze heerlijk zingen, ja, ze verdienen wel een paar lekkere druiven hoor ;-)
    groetjes
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Bedankt voor al jullie leuke reacties.
    Een herkenbaar blogje voor de meesten begrijp ik en gelukkig overal welkom.
    En toch bijzonder dat zo'n vogel zich zo heeft aangepast van schuwe bosvogel naar vrijpostige tuinvogel.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland