Grauwe Klauwieren en meer op het Hijkerveld

Toen ik op 15 juli op mijn krukje gezeten met de camera in de aanslag de Grauwe Klauwieren zat te observeren kwamen er ook allerlei andere vogels een kijkje nemen.
Niet allemaal even dichtbij en sommige vogels, zoals een Kleine Bonte Specht en twee baltsende Futen waren echt te ver weg voor acceptabele foto's maar die zorgden wel voor extra natuurbeleving.Ik had een mooi plekje met uitzicht over de fraaie omgeving, wel was ik even bang dat de wolkenluchten al vroeg zouden uitgroeien tot buien, die mijn Grauwe Klauwierenmissie in de war zouden sturen. Maar het bleef gelukkig bij deze dreigende luchten die natuurlijk wel heel geschikt waren om een foto van te maken.Leuk was de Veldleeuwerik (Arlauda arvensis) die zich even in de buurt liet zien met voedsel in de snavel. Fijn dat deze vogel dus blijkbaar een nestje met jongen in de buurt had. Ik had de Veldleeuweriken bij vorige bezoeken ook al veelvuldig gehoord en gezien. Hopen dat de jongen grootgebracht zullen worden want de Veldleeuwerik is een vogelsoort die sterk in aantal is afgenomen en het moeilijk heeft.Toen ik daar zo wat rond zat te turen zag ik opeens een felrode vlek in een struikje, verrekijker er bij en ja hoor, net wat ik al dacht een Goudvink (Pyrrhula pyrrhula). Vanuit het struikje vloog hij naar een open plekje op de hei en daar bleek zijn onopvallende echtgenote zich ook al te bevinden. Hoewel ze niet zeldzaam zijn overkomt het me toch niet iedere dag dat ik Goudvinken zie. Ik was er dus best blij mee om dit paartje te zien.


Op een gegeven moment kwam er een Grote Zilverreiger (Casmerodius albus) recht op me afgevlogen en deed precies wat ik hoopte, namelijk landen achter struiken op de oever zodat hij mij niet zien kon. Vervolgens was mijn wens natuurlijk dat hij achter het struikgewas vandaan zou komen en mij niet zou zien. Na zeker wel twintig minuten wachten kwam de vogel inderdaad tevoorschijn en leek mij in eerste instantie niet op te merken.Halverwege zijn wandeling zag je hem even inhouden, zonder overigens zijn kop naar mij te draaien, maar met ogen aan de zijkant kon hij me zo ook wel zien en ik zat midden op de hei. Hij liep echter door om even daarna van de andere kant aan te komen schrijden en toen had ie wel genoeg gezien en besloot dat het welletjes was en vloog kalm bij mij vandaan, een mooie ontmoeting.Uiteraard was mijn belangrijkste doel het fotograferen en observeren van de Grauwe Klauwier (Lanius collurio). En dat is ook gebeurd, ik heb inmiddels een heel blog aan de Grauwe Klauwier gewijd, wie dat gemist heeft kan even kijken op deze blog en ook hier wil ik de Grauwe Klauwier nog wel even een plekje geven.
De vogel die in Drenthe zijn grootste broedgebied heeft en die ik voorlopig gekozen heb als  kopfoto op de natuurkiekerweblog.Ook de Dopheide bloeide, die is altijd wat eerder dan de struikheide. Dopheide komt wat minder massaal voor maar is zeker net zo mooi en misschien wel mooier dan de struikheide.
Vooral als je de bloemetjes van dichtbij ziet, kun je de schoonheid er van goed bewonderen. Graag had ik er nog een vlindertje bij gehad, maar het is bepaald een slecht vlinderjaar. Welgeteld 1 Vuurvlindertje zag ik, maar die zat niet op de dopheide.Tot besluit van dit blog nog een paar landschapsfoto's. En zo zie je dat je van alles kunt zien als je rustig uren op eenzelfde plaats zit. Heerlijk trouwens om zo een tijd alles om je heen te observeren, je kunt al je zintuigen zo eens even lekker aan het werk zetten en zo een fijne portie natuurbeleving op doen.


Reacties

 1. Dat is dan mazzelen want die zilveren jongens zijn zo schuw. Mooi dat ze je niet zag en wat heb je er een fraaie serie van geschoten. Ook de prachtige wolken aan de hemel maken de foto's tot erg fraai werk. DIe Klauwier moet ik hier helaas ontberen, maar wat een prachtshots heb je daar ook van...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooie foto's weer, Coby. Terwijl ik je foto's bekeek dacht ik steeds: dít vind ik de mooiste. Maar dan kwam er weer een andere die ik ook prachtig vond. Je hebt wel veel gezien, hoor. De foto's 7 en 13 vind ik uiteindelijk toch de mooiste. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dankjewel! Kiezen is lastig, dat geldt ook als er een selectie
   gemaakt moet worden voor een blog. En het was leuk te ervaren
   hoeveel je ziet terwijl je op een vaste plaats zit.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 3. wat heb jij weer een mooie dag gehad en zoveel succes niet te geloven wat staan ze er allemaal mooi op De grauwe Klauwier heb ik nog nooit gezien,maarja ik begin ook maar pas en heb nog veel te leren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor de Grauwe Klauwier moet je toch eigenlijk wel in Drenthe zijn
   en de oostelijke helft van ons land.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 4. Prachtige serie heb je kunnen maken Coby.
  De ene nog mooier als de andere, echt een keuze kan ik niet goed maken.
  Trouwens de dopheide vind ik werkelijk prachtig.
  Ik wens je nog een hele fijne zondag.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Coby,

  Wat een vogelvariatie op deze locatie; zou ik niet verwachten en al zeker geen goudvink. Prachtige foto's van de grauwe klauwier; erg mooi. Wil ik ook graag; ga deze week eens bij het Bargerveen proberen.

  Groeten, robert

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bargerveen heeft nu in het kader van Klauwierenjaar 2012 een
   speciale wandeling waarbij de kans groot is om Grauwe Klauwieren
   te zien.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 6. Prachtige foto's mooie landschappen en vogel foto's.
  Maar de bloeiende dopheide vind ik ook erg mooi.
  Gr. Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Toch ook binnen kort maar is het Hijkerveld op. Wat mooie foto's

  Http://www.jenmpictures.wordpress.com

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtige landschapsfoto's! Wat toch een voorrecht als je in deze mooie provincie mag wonen :)
  Mooi, die veldleeuwerik. Ik hoor hem vaak wel even, maar echt bekijken kun je hem niet (als je zo even langs fietst).
  Je moet echt wel geduld hebben om zulke mooie foto's te schieten en de vogels te ontdekken.
  Mooi ook, die foto van de dopheide!
  Echt weer genieten, deze serie.

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Veldleeuweriken laten zich inderdaad meestal niet zo goed bekijken,
   maar het gezang van Veldleeuweriken is ook prachtig.
   Je moet misschien wel geduld hebben, maar het is ook heerlijk
   om zo midden in de natuur te zitten en een verrassing wat je
   zult gaan zien...
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 9. Hoi Coby,
  wat een mooi gebied en je hebt weer mooie foto's gemaakt.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Coby,
  Wat is dat toch genieten daar bij jou, niet alleen de prachtige vogels, ook de landschappen. Mooi, die goudvink,leeuwerik en zilverreiger, maar de grauwe klauwier vind ik toch nog wel de allermooiste vogelwaarneming.
  De dopheide foto's vind ik ook prachtig, daar heb ik helemaal niet aan gedacht toen ik laatst op de hei was, om daar foto's van te maken, want jij zegt het ook al, deze hei is mooier dan de struikheide.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja Drenthe is mooi, maar dat weet jij ook al uit ervaring.
   De Grauwe Klauwier is natuurlijk ook de krent in de pap en
   was de reden om daar te gaan zitten.
   En ja die Dopheide vergeet ik ook vaak te fotograferen,
   maar wel de moeite waard om aandacht aan te schenken.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 11. Heel mooi de landschapsfoto's Coby, de wolkenlucht draagt wel haar steentje eraan bij. Als je in deze omgeving een paar uur zit te kijken, kom je heerlijk tot rust. Wat zie je dan trouwens veel, zo op 1 plek. De topper vind ik toch de klauwier. Schitterende foto's.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja die wolkenlucht was wel een cadeautje, want die zorgen
   hier wel voor de sfeer.
   Een prachtig plekje was het, waar weinig mensen langs komen
   echt fantastisch om daar rustig te zitten.
   En pas als je zo rustig daar zit zie je hoeveel verschillende
   dieren er dan in de buurt zitten en natuurlijk heb ik dan nog
   maar een fractie daar van gezien.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 12. Je Grauwe Klauwier had ik al uitgebreid bewonderd, maar het is beslist geen straf om deze foto's nog eens te zien! ( staat ook mooi boven je blog!)
  De eerste en laatste van de zilverreiger zijn top, maar de landschapsfoto's met die mooie wolkenluchten zijn ook prachtig om te zien, je hebt voor goede uitsnedes gekozen.
  Deze serie laat zien wat er met een hoop geduld allemaal voor je lens voorbij kan komen, daar kan ik nog wat van leren ;-)
  groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De Grauwe Klauwier ben ik ook wel het meest blij mee en staat
   natuurlijk niet voor niets boven aan de weblog.
   En geduld kun je natuurlijk op allerlei manieren hebben, zoals jij
   allerlei zaken op fotografisch gebied uitwerkt, daar heb ik dan weer
   bewondering voor.
   Maar rustig op een plek zitten leert je ook weer veel over gedrag, zo zag ik bijvoorbeeld hoe de Grauwe Klauwier een aantal vast uitkijkposten bleek
   te hebben vanwaar hij op jacht ging.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 13. Hoi Coby,
  wat een heerlijk blog weer en de Grauwe Klauwier is een prachtige vogel. Ik heb zie zelf nog niet gezien, dus laat staan op de foto, maar ik kan van deze foto's ontzettend genieten. Ook je goudvink is een plaatje evenals je zilverreiger. De luchten die je laat zien zijn de mooie momenten van de natuur die werkelijk iedere seconde weer anders zijn, echt heel erg mooi.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Jij hebt daar op het Hijkerveld een fantastische dag gehad. Zo veel vogels en dan ook nog die prachtige dopheide. Je moet dus veel geduld hebben en je wat verdekt opstellen en je moet er oog voor hebben. Je hebt me weer laten genieten. Tot een volgende keer en groeten van Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Coby,
  Heel mooi om te zien hoe je heb zitten genieten op je krukje, en er van alles langs kwam. De Grauwe Klauwier heb ik nog nooit gezien, maar wat een mooi vogeltje is het.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een prachtige serie weer Coby. Wat is er dan veel te genieten zo dicht bij huis. Leuk die afwisseling met de landschapsfoto's. De Grauwe klauwier is en blijft top. Maar jij kunt ook kijken als de beste.

  Groetjes en veel natuurplezier!
  Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Thanks for visiting my blog
  and your nice words!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland