De Zomertortel en andere dieren bij de Blinkerd/Oude Diep

Deze blog is gevuld met dieren die ik de afgelopen weken gezien heb in natuurgebied de Blinkerd/
Oude Diep. In een vorige blog heb ik al een serie vlinders laten zien en nu komen andere dieren aan bod.



Als eerste de Zomertortel (Streptopedia turtur) een duif die als steeds schaarser wordende broedvogel en zomergast naar ons land komt vanuit afrika waar hij de winter doorbrengt ten zuiden van de Sahara. Ik had hem  wel al gehoord maar kon hem eerst niet vinden, een eerdere zoektocht leverde toen wel de vondst van een Eekhoorn op. Een week later lukte het dan toch om een paar foto's van deze mooie, maar zeer bedreigde duivensoort te maken.



In dit natuurgebied zijn ook heel wat libellensoorten te vinden, zo waren er nu overal Bloedrode Heidelibellen (Sympetrum sanguineum) te zien, waarvan het mannetje bloedrood gekleurd is en het vrouwtje is geel. Er zijn meer soorten libellen die roodgekleurd zijn en vrouwtjes libellen met een gele kleur, dus het is wel altijd even goed kijken met welke soort je te maken hebt. Best lastig uit elkaar te houden allemaal, maar oefening baart kunst en dat geldt ook voor het determineren van planten en dieren.


Ook mooi een mannetje Gewone Oeverlibel (Orthetrum cancellatum) een heel algemeen voorkomende libel, maar hij had hier wel een fotogeniek plekje uitgezocht.


Veel Lantaarntjes (Ischnura elegans) waren er ook, een waterjuffersoort die wat mij betreft tot de best herkenbare soorten hoort met het gekleurde stukje aan het eind van het lijf waar ze hun Nederlandse naam aan te danken hebben en de verder vrijwel geheel zwarte rugzijde. Hier boven een paartje Lantaarntjes, waarbij je zien kunt dat man (blauw) en vrouw (geelgroen) verschillend gekleurd zijn. Vrouwtjes kunnen zeer variabele kleuren hebben, van geel, groen tot oranje en paars/roze.



Op een gegeven moment zag ik een Lantaarntje drijven in het water, ik dacht dat die niet meer leefde, maar daar vergistte ik me in. Het diertje leefde wel degelijk en wist al zwemmend beplanting te bereiken. Wel is te zien dat de vleugels er niet goed uitzien, dus ik vermoed dat het diertje niet kon vliegen.


Ook mooi een vrouwtje Paardenbijter (Aeshna mixta), die volgens mij nog maar kort uitgeslopen was en er nog heel gaaf uit zag. Het beestje zat hoog boven in een boom, maar kon met de telelens nog net worden vastgelegd.



Sprinkhanen behoren ook tot de insecten die ik heel leuk vind om vast te leggen, maar het zijn bepaald niet altijd makkelijke fotomodellen. Hier boven een Grote Groene Sabelsprinkhaan, de grootste sprinkhanen die je kunt tegen komen in Nederland en ondankzij zijn groene kleur enorm gecamoufleerd.
Daaronder het Wekkertje, een veel kleiner maar ook groen sprinkhaantje dat vooral in het noordoosten van Nederland heel algemeen voorkomt.


Er zijn een paar honderd soorten zweefvliegen in Nederland, eigenlijk ondoenlijk om die allemaal te leren kennen. Maar er zijn een aantal veel voorkomende soorten die ik inmiddels dan wel van naam ken en daar is bovenstaande Snorvlieg (Episyrphus balteatus) een voorbeeld van. Een mooi geel fotomodel op een gele bloem.



Tot besluit nog weer een vogel en wel de Kleine Karekiet (Acrocephalus scirpaceus). Het rijmpje luidt: Karekiet, karekiet, je hoort me wel maar je ziet me niet. En dat rijmpje klopt, meestal zit hij verstopt tussen de rietstengels te roepen. Ik heb dan ook nog maar zelden een redelijke foto kunnen maken van dit kleine lawaaimakertje. Ik blij met de kans die ik kreeg om deze foto's te kunnen maken van een Kleine Karekiet.

Reacties

  1. Hoi Coby,
    Een heerlijke variatie van al wat er in deze tijd in de natuur te vinden is.
    De fotografische topper is wel de kleine karekiet, wat een prachtfoto's, de achtergrond lijkt wel geschilderd. Erg mooi!
    groetjes
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De Kleine Karekiet ben ik ook wel heel tevreden over en
      precies vanwege de reden die jij noemt. De achtergrond maakt
      het tot een extra aantrekkelijk plaatje.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  2. Mooie serie, Coby. Vergroot komen de foto's pas goed tot hun recht. Knap dat je al die soorten uit elkaar houdt. Met bloemen lukt het me nog wel, maar insecten vind ik moeilijk. Ze lijken allemaal op elkaar. De foto's van je karekiet vind ik het mooist. Fijne dag. Groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik weet ook niet altijd alle soorten hoor, maar vind het wel
      leuk om me er in te verdiepen en steeds weer wat bij te leren.
      Planten ben ik zelf niet heel goed in, maar ook daar ben
      ik wel mee bezig.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  3. Prachtige serie Coby, de sprinkhaan en de kleine karekiet zijn super.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat leuk om zo veel verschillende dieren bij elkaar te zien. Prachtige foto's en de tekst is altijd heel duidelijk. Ik zou al die dieren over het hoofd zien. Gelukkig zijn er mensen zoals jij, die mij als grote leek op dit gebied, laten genieten van al het moois dat de natuur biedt. Groeten van Willemien.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja dat is ook precies de bedoeling Willemien om andere
      mensen mee te laten genieten van al datgene waar ik me
      over verbaas in de natuur.
      En vaak gaat dat ook wel over kleine dingetjes waar je
      normaal vaak aan voorbij zult lopen.
      Fijn dat je steeds weer mee geniet!
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  5. wat een heerlijke serie heb je hier weer het is bij jou gewoon genieten.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Prachtige serie Coby,
    Leker veel variatie.
    groetjes Herman,

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hallo Coby.
    Mooie foto's heb je weer, van de zomertortel had ik zelfs nog nooit gehoord.
    Zo blijven we leren, deze staat er prachtig op net als de juffers en alle andere diertjes ;-))
    Groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi Coby,
    Ik heb al een paar keer op een plekje bij het riet gezeten, waar een vogeltje zit. Ik hoor hem wel en af en toe fladdert hij naar een andere rietstengel. Maar hij laat zich niet zien. Het zou dus best een karekiet kunnen zijn. Heel mooi deze foto's, met lichtje in het oog en een schilderachtige achtergrond.
    Mooie serie libellen, in die namen moet ik me nog eens gaan verdiepen.
    groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vermoedelijk heb je inderdaad de Kleine Karekiet dan wel gehoord.
      Hij laat zich soms ook wel goed zien, maar meestal zit hij tussen
      de rietstengels.
      Libellen zijn een lastige groep insecten om te leren herkennen vind ik,
      maar wel een heel mooie insectenfamilie dus de moeite waard om je in te verdiepen.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  9. Hoi,Coby,
    Even tijd gemaakt om de binnengekomen blogs te lezen en te bekijken. Je hebt er weer een mooie serie van gemaakt. Kleine karekiet op de kiek, kijk daar moet je geduld voor hebben en een dosis geluk natuurlijk!
    Groet, Ubel.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Mooie foto's weer hoor, een plezier om naar te kijken. Ik had je weblog ook opgenomen in mijn blogroll en heb je weblog ook weer in mijn blogroll gezet op mijn nieuwe website

    keep up the good work

    Met vriendelijke groet
    Robert

    http://www.robert-1968.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hoi Coby,

    Wat een verscheidenheid! Wat een kanjers zijn dat toch die sabelsprinkhanen; daar heb je geen macrolens voor nodig.

    Groeten, Robert

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hoi Coby,

    een heerlijk gevarieerd blog met van alles en nog wat., Ik ben best een beetje jaloers op je rode libel, want die heb ik dit jaar nog helemaal niet gezien. Mooi variatie aan libellen en dat de juffertjes zoveel verschillende kleuren hebben ben ik ook achter gekomen.

    De kleine karekiet heb je ook mooi gevangen maar je sabelsprinkhaan op foto 11 vind ik echt schitterend. Prachtige kleur ook.

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Iedereen bedankt voor de reacties en commentaren op deze blog!
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hoi Coby,
    Dt is even genieten, deze serie! Heel leuk die juffertjes, die heb ik laatst ook gefotografeerd. Kleine karakiet is geweldig!
    Groeten, Marion

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Diverse soorten vinken voor de lens

Ganzen in Nederland