De Wulp is onze grootste steltloper

De Wulp (Numenius arquata) is de grootste steltloper van Nederland en zelfs van West-Europa. Een prachtige statige vogel die er met zijn unieke zang in het voorjaar voor zorgt dat je helemaal in de lentestemming komt. De vogel in deze blog kwam ik al tegen op 15 januari 2012, dus voordat de paar winterse weken begonnen.
Dat ik er toen al eentje tegenkwam,was best een verrassing, want ik had  midden in de winter eigenlijk geen Wulp in de Drentse dreven verwacht, meestal zie ik de eerste Wulpen pas in het voorjaar.
Het toen zachte winter zal er wel de oorzaak van zijn geweest dat er toch een Wulp liep te foerageren.De Wulp is 50-60 cm en een fraaie verschijning in het veld. Afhankelijk van het licht kan je heel verschillend tegen de kleur van de Wulp aankijken, vaak lijken ze heel donker, maar als je wat geluk hebt met de lichtval, dan kun je zien dat ze eigenlijk behoorlijk licht van kleur zijn en heel mooi getekend.
Ik had die dag goed licht en het prachtige verenkleed  is dan ook goed te bewonderen.Het meest karakteristieke aan de Wulp is zijn grote slanke snavel die gebogen is en met de punt naar beneden wijst. De vrouwtjes hebben een nog grotere snavel dan de mannetjes en de staart komt voorbij de vleugelpunten, terwijl bij de mannetjes de vleugelpunten voorbij de staart komen. Als je deze kenmerken voor bovenstaande foto bekijkt, dan ga ik er vanuit dat de vogel een vrouwtje Wulp is.Met de grote gebogen snavel zoekt  de Wulp in de modder, tussen het gewas en in ondiep water naar voedsel. Het viel me op dat de vogel bij het zoeken en eten heel vaak de ogen dicht had, ik neem aan dat het een beschermingsmechanisme is om geen beschadiging aan het oog op te lopen. Op het menu van Wulpen staan Insecten en insectenlarven,kleine schelpdieren, slakken, kreeftachtigen en zoals op de foto te zien is ook regenwormen.
Ik heb wel een half uur zitten kijken naar deze foeragerende Wulp en het was verbazingwekkend hoeveel wormen de vogel in die tijd tussen de grassprieten door uit de grond wist te pulken.
Men vermoedt dat de lengte en de vorm van de snavel het de Wulp makkelijker maken om wormen op te sporen en ook om ze makkelijker uit de grond te kunnen trekken. Hoe dan ook, ik heb me er een tijdje prima mee vermaakt om het allemaal eens goed te bekijken.De Wulp leek niet erg onder de indruk van mijn aanwezigheid, mijn ervaring is dat Wulpen  nogal schuw zijn en vaak een eindje wegvliegen als ze in de gaten hebben dat je ze aan het observeren bent.
Ik ben blij met deze foto's, want ik had tot nu toe nog niet veel foto's kunnen maken van Wulpen.
Afgelopen weekeinde had ik opnieuw een ontmoeting met Wulpen en ik krijg altijd extra zin in de lente als het prachtige gejubel van het mannetje Wulp weer te horen is, wat mij betreft een van de mooiste lentegeluiden die er zijn...
Dus als je de kans hebt ga er op uit om die prachtige Wulpen te zien en vooral ook te horen.

Reacties

 1. Jeetje deze wulp was er vroeg bij zeg.
  Je hebt een prachtige serie geschoten!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Potdoppie, wat weer mooi! Via jou foto's prachtig de gelegenheid zo'n vogel eens nader te bekijken. Want inderdaad, zo maar even benaderen, vergeet het maar.
  Goed weekend Coby en dank je wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Cobie
  wat een mooie serie het is een mooie vogel.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Alweer een mooie serie van een vogel die zich vaak alleen van een afstand laat zien. Compliment, Cobie!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtige foto's en inderdaad wel heel erg vroeg op 15 januari!
  Jammer dat je er geen geluid bij hebt...

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Coby,

  Je hebt er fraai opstaan. Inderdaad een erg mooie steltloper die ik ook hier niet erg vaak zie en nog niet mooi heb kunnen fotograferen. Blijft indrukwekkend die enorme snavel!

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een vroege vogel.
  Mooie plaatjes, veel informatie. Wat heeft de wulp toch een geweldige lange snavel he.
  Kan die lekker mee in de grond peuren.

  Gr. Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Cobie, wat een mazzelaar ben jij met deze prachtige serie foto`s van de Wulp.
  Leuk om haar eens goed te kunnen bekijken.
  Fijn weekend,
  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat gaaf dat je zo'n hele serie kon maken, Coby, prachtige vogel en dito foto's.
  Kleuren en licht vind ik erg mooi.
  Alleen pietsje jammer dat ik deze mooie reeks niet wat groter kan bekijken, de foto's zijn het waard!
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heb ik ook eens mogen schieten zo redelijk dichtbij. Ik zeg redelijk want het blijven tamelijk schuwe vogels maar geweldig mooi zijn ze en als je ze voor het eerst ziet valt op dat ze zo groot zijn in verhouding tot de meeste andere weidevogels. Een prima mooie serie vind ik...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een mooie serie,
  prachtig...heb ze nog nooit zo mooi voor de kijker gehad..
  prachtig en samen met de info in het net een complete folder...
  complimenten

  Lg, Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een mooie vogel, en heel goed op de foto gezet, gaaf hoor als je die zo tegen komt in de wei.
  Ik weet niet hoe een wulp klinkt, maar voor mij is het grutto-grutto de lente bode, en dat hoor ik hier nu heel erg veel.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Coby,

  ik vind niet alleen je serie helemaal top, maar ook de info die je er steeds weer bijzet. Ik leer echt bij en dat is een groot gegeven.

  De snavel van deze vogel is best wel enorm en jij had deze dus al weken terug gezien. Echt hele mooie serie die ik allemaal vergoot heb bekeken.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Leuk beestje dit! Een Wulp blijft een vogeltje die mij altijd een lach op het gezicht tovert. Deze foto's zijn dan ook erg goed gelukt!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Waarom klepperen ooievaars

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders