Chutney van bramen en appels

 Chutney gemaakt van bramen en appels, ik heb het onlangs voor het eerst gemaakt. Ik kreeg een zak met allerlei soorten (moes-) appels en ik had in de diepvries nog een voorraad bramen liggen. Natuurlijk zou ik er jam van kunnen maken, maar ik vind een iets pittiger optie fijner en is voor meer doeleinden te gebruiken.

Ik heb eens even rondgekeken op internet en zag dat er niet zo heel veel varianten waren van de combinatie appels en bramen en dan meest ook nog als taart of jam. Alle reden dus om aandacht te schenken aan een chutneyvariant.



Wat heb je nodig:

500 gr bramen

500 gr (moes-) appels geschild

2 middelgrote uien

1 verse milde jalapenos

1 theelepel kaneel

2 kruidnagels

1 mespunt kardemom

1 mespunt gemberpoeder of 1cm verse gember geraspt

3 dl appelazijn (eventueel 1dl azijn vervangen door 1dl water)

250 gr suiker

1 klontje (room-)boter

Was de bramen in een vergiet en doe ze samen met het aanhangende water en het klontje boter in een grote pan op laag vuur. Schil de appels en snijd ze in stukjes en doe hetzelfde met de uien. Ontdoe de jalapenos van de pitjes en snijd hem fijn. Voeg alle gesneden ingrediënten samen met de specerijen en de azijn toe aan de bramen en breng alles aan de kook. Laat dit mengsel op halfhoog vuur zachtjes 20 minuten koken terwijl je regelmatig het mengsel even omroert om aanbranden te voorkomen.

Na 20 minuten voeg je de suiker toe en breng het mengsel opnieuw aan de kook en laat nog zo'n 10 minuten zacht doorkoken terwijl je regelmatig de massa even weer omroert zodat het niet aan de bodem koekt.

Maak ondertussen de potten en deksels waar de chutney in komt goed schoon maken

Schenk of schep de hete chutney in de potten, vul ze goed af tot de rand, doe de deksels erop en zet de potten minimaal 5 minuten op de kop. Daarna kun je de potten weer rechtop zetten en verder laten afkoelen.

Je kunt uiteraard allerlei ingrediënten naar eigen voorkeur aanpassen, toevoegen of weglaten.

Zelf vind ik deze chutney heerlijk bij zachte geitenkaas of op een cracker met kaas, maar het kan ook heel goed bij vlees of kip of bij rijstgerechten.

Na opening van de pot is de chutney beperkt houdbaar en moet je het ook in de koelkast bewaren. 

Naast jam en chutney kun je van bramen ook heel lekkere bramenlikeur maken kijk hier voor het recept voor bramenlikeur.


Reacties

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Diverse soorten vinken voor de lens

Ganzen in Nederland