Wandelen in Drenthe- Orvelterzand

Dit is het eerste blog dat ik maak over wandelen in Drenthe. Ik weet niet hoe dat bij jullie gaat, maar ik heb een  aantal min of meer vaste plekjes in de natuur waar ik graag kom. Het voordeel van vaste plekjes is dat je ze steeds beter leert kennen en weet op welke tijd van de dag je er qua licht het best kunt komen of in welk jaargetijde er bijvoorbeeld het meest te beleven is.
Toch is het ook fijn om nieuwe natuurgebiedjes te bezoeken of na lange tijd een in vergetelheid geraakt plekje weer eens op te zoeken.
In deze serie zal ik mooie stukjes natuur in Drenthe uitlichten, de ene keer een plekje waar ik heel vaak kom, maar ook voor mij nieuwe natuurgebiedjes of bezoek ik plekken waar ik al een tijdje niet was geweest.

Het Orvelterzand is zo'n gebiedje waar ik jarenlang heel regelmatig kwam, maar waar ik de laatste tijd amper was geweest. Het Orvelterzand is echter zeer de moeite waard, het is een uniek stukje natuur, waar de mens al tientallen jaren (amper) in heeft gegrepen. Het wordt beheerd door het Drents Landschap en het is een van de eerste natuurterreinen waar men begon om Schotse Hooglanders in te zetten voor begrazing. Het stuifzand dat er aanwezig is en waar het Orvelterzand haar naam aan dankt, wordt langzaam minder zichtbaar omdat het gestaag steeds verder dichtgroeit.

Het gebied wordt een boomheidelandschap genoemd. Stuifzand dat dichtgroeit, wordt langzaam een heideveld en als je daar verder niet ingrijpt, zoals sinds de jaren '50 van de vorige eeuw op het Orvelterzand is gebeurd, groeien er langzaam groepjes bomen op de hei en als dit door blijft gaat wordt het uiteindelijk allemaal bos, maar dat neemt vele, vele jaren in beslag en zullen wij niet meer meemaken.
De met paarse paaltjes aangegeven route door dit natuurterrein is slechts 2 kilometer, in afstand dus maar een heel korte route. Doordat er echter zoveel te beleven is, kost het mij geen enkele moeite om toch een paar uur over deze afstand te doen. Het was frisse heldere morgen en er was wat nachtvorst geweest, de zon glinsterde in de net ontdooide druppels. Heerlijk om daar dan even van te genieten en te proberen daar wat opnamen van te maken. Het was eigen al te hard licht, maar ik laat toch nog even een paar plaatjes zien.


De natuur mag zijn gang gaan in het Orvelterveld en dat betekent ook dat er niet zomaar bomen worden omgezaagd en dat heeft weer tot gevolg dat je veel dode, aangetaste en vergroeide bomen kunt aantreffen. Ik vind het prachtig al die doorleefde bomen waar je van alles bij kunt fantaseren wat ze allemaal zouden hebben meegemaakt. Geen rijen kaarsrechte bomen op een rijtje, maar oude knoestige en vergroeide en zelfs totaal dode bomen, met allemaal hun eigen unieke vorm. Ik kan daar enorm van genieten en ze uitgebreid bewonderen. Als dan onderwijl groepen ganzen overvliegen, word ik helemaal blij. Terwijl ik daar zo bij de knoestige boom stond hoorde ik in de verte nog meer vogels aan komen vliegen en hoorde ik dat goed?! Jawel het kenmerkende getrompetter van wilde zwanen was steeds luider te horen en daar vlogen maar liefst 8 wilde zwanen over, wat een verrassing, zo mooi om te zien en vooral ook om te horen.Tot besluit nog twee opnamen van een herfstblad met een plasje water. Het zijn foto's van hetzelfde blad. De bovenste is "gewoon" een foto die registreert wat de meeste mensen zullen zien als ze er langs lopen: een herfstblad met een plasje water. Als je echter even wat meer tijd neemt, kun je zo'n foto toch net wat interessanter maken. Ik zag een prachtige spiegeling in het water en als je goed kijkt zie je dat de vorm van het waterplasje op de onderste foto wel wat lijkt op een visje.
Het mag duidelijk zijn dat ik genoten heb van deze wandeling. Orvelterzand is een gebiedje dat eigenlijk het hele jaar de moeite waard is en waar je ook als het nat is nog prima kunt lopen.
Reacties

 1. Dag Coby,
  Hte is een goed idee om zo aan Drenthe promotie te doen. Ook al kom je er vaker, een paar goede tips zijn altijd welkom. De beelden geven een mooie ondersteuning van de tekst. De laatste is een hele fraaie afsluiter.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuke wandeling, Drenthe is een mooie provincie, wij gaan er regelmatig heen op vakantie. dit is toch zeker iets om te onthouden voor komend voorjaar, als wij weer in Diever zijn voor een midweekje.
  Prachtige foto's ook, de laatste van het blad met de spiegeling vind ik erg leuk.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Waarom klepperen ooievaars