Een onbekende verrassing in een nestkastje

In een vorig blog heb ik verteld dat het goed is om de nestkastjes voor de winter schoon te maken, zodat de vogels het in de winter kunnen gebruiken als een comfortabele slaapplek.
Het is dus goed om de nestkastjes schoon te maken en soms kom je daarbij ook echte verrassingen  aantreffen. Zo werd ik getipt door kennissen dat ze wat onbekends in hun nestkastje hadden, ze dachten aan een hommelnest en of ik dat wilde hebben. Natuurlijk wilde ik dat ik dat graag zien en heb het spul opgehaald samen met het nestkastje, een mooie dubbele woning.


Ik had ook geen idee wat het was, het was oersterk materiaal, wat je niet met je vingers uit elkaar kon trekken. Het had ook aan de achterzijde van het nestkastje gezeten en toen de eigenaren het nestkastje van de wand wilden halen omdat ze gingen verhuizen, was het bijna niet los te krijgen. Wat voor beestjes het ook waren, ze wisten in ieder geval zeer sterk materiaal te maken. Nieuwsgierig als ik was heb ik een coconnetje open gesneden en daarin zat een larve. Via bijenkenner Anne Jan Loonstra kwam ik er uiteindelijk achter dat dit een nest/spinsel was van de hommelnestmot.

Spinsel van de hommelnestmot

Het hele nestkastje zat vol met spinsel en resten van nestjes

een rups van de hommelnestmot

Ik kreeg het advies om het materiaal met de coconnetjes op een veilig plekje in de schuur te leggen en af te wachten  of er in het voorjaar iets uit zou komen. Ik heb alles in een mandje gedaan en afgedekt, zodat er geen muizen of andere kapers bij zouden komen en daarna was het afwachten wat er zou gaan gebeuren. In januari had ik het spul gekregen en af en toe keek ik eens of er al wat gebeurde. Vanaf april keek ik echt regelmatig, maar er leek nog niet veel te gebeuren.

Hommelnestmot vrouwtje

Op de laatste dag van mei kwam ik in de schuur en zag opeens een heel klein vlindertje zitten, prachtig getekend en ik kon me niet herinneren ooit zo'n vlindertje te hebben gezien. Tja en dan is mijn eerste gedachte: "die moet ik maar eens even vastleggen". Ik had nog steeds niet in de gaten waar ik naar stond te kijken. Toen ik later probeerde op te zoeken wat het was, ging me opeens een lichtje op, het zou toch niet een hommelnestmot zijn...
En ja hoor gezocht op internet en het bleek een vrouwtje hommelnestmot te zijn.

Hommelnestmot vrouwtje

Hommelnestmot mannnetje

De hommelnestmotten (Aphomia sociella) komen zoals de naam al doet vermoeden voorin hommelnesten. Ze doen daar meestal niet echt veel kwaad, ze leven van afval in de hommelnesten en laten de rest in eerste instantie met rust. Soms kunnen ze echter wel een hommelnest helemaal verwoesten.  In het nestkastje  heeft vermoedelijk eerst een mezennest gezeten, dat daarna door hommels in gebruik is genomen en daarna zijn er ook nog eens de hommelnestmotten bijgekomen.
De vrouwtjes zijn prachtig groen/bruin getekend, de mannetjes zijn wat kleiner en wat minder fraai vind ik, ze hebben onder andere opvallend lichte vlekken op de vleugels. Je zult overigens niet zo vaak zulke gave motjes aantreffen, meestal zien ze er snel haveloos uit omdat ze dwars door het nestmateriaal van een hommelnest kruipen.
De rupsen overwinteren in het sterke spinsel en verpoppen in het voorjaar, waarna de vlindertjes eruit komen.

hommelnestmot mannetje

hommelnestmot vrouwtje

Zo blijkt maar weer dat je overal en altijd weer verrassingen tegenkomt, in dit geval zou je een vogelnestje verwachten, maar er blijken dus meer beestjes te zijn die graag gebruik maken van een nestkastje. Interessant om dan te leren hoe bijvoorbeeld hommels en deze hommelnestmotten van elkaar profiteren en verbazingwekkend, dat die kleine motjes instaat zijn om zulk sterk spinsel te maken. Mocht je trouwens zoiets aantreffen als je je eigen nestkastjes wilt schoonmaken, dan kun je het er dus voorzichtig uithalen en een veilig plekje geven, of je laat het  zitten en maakt dan in juni het kastje schoon. Dus als je nestkastjes schoonmaakt, kijk goed wat je tegenkomt.







Reacties

  1. Bijzonder, nooit van gehoord.
    Gr Jan(Wilde een Tuin)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. wat leuk om te weten Coby, zal nu extra voorzichtig te werk gaan!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een verrassende ontdekking Coby. Het is toch wel leuk als je zulke bijzondere ervaringen hebt. Goed dat je getipt werd!
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Geweldig zeg en leuk dat er toch nog iets uitgekomen is. Ieder ander had het al lang weggegooid, maar jouw nieuwsgierigheid heeft weer een prachtig onderwerp opgeleverd.

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een leuke blog en interessant om te lezen.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hallo Coby, ja niet alleen vogels maken gebruik van vogelhuisjes. Een mooie ontdekking van deze uitzonderlijke bewoners. Volgend jaar maar hopen dat de vogels eerder zijn.
    Groetjes,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Diverse soorten vinken voor de lens

Ganzen in Nederland