Lentebloesem

Een van de mooie dingen van de lente is toch wel het weer verschijnen van bloemetjes en het gaan bloeien van de bomen. Alles komt opnieuw tot leven en fleurt de omgeving op. Tegelijkertijd beginnen de vogels weer van zich te laten horen en ze je de eerste insecten uit hun winterverblijf komen. In deze blog een serie bloemen en bomen en struiken die ik de afgelopen maanden heb gezien.

Sneeuwklokje

Sneeuwklokje


De sneeuwklokjes zijn de eerste lentebodes en verschijnen al aan het eind van de winter om de komst van het voorjaar aan te kondigen. Bij mij begint het dan te kriebelen om de macrolens te gebruiken. Sneeuwklokjes zijn een veel gefotografeerd onderwerp juist omdat ze vaak de eerste bloemetjes zijn die verschijnen. Voor het natuurprogramma Roeg heb ik ook een filmpje gemaakt over sneeuwklokjes, dat is hier te zien.

Krokus

Krokus

Na de sneeuwklokjes wordt het met het verschijnen van de krokussen nog kleurrijker in tuinen en parken, ook altijd zo leuk om daar opnamen van te maken. Ik heb ze in mijn eigen tuin, dus dat is ideaal om af en toe even een uurtje fijn met de macrolens te spelen.

Speenkruid

Speenkruid

Speenkruid

Speenkruid is een heerlijk zonnig kruid dat met zijn gele kleur meteen opvalt als het gaat bloeien. Het is echter door die gele kleur en glimmende blaadjes een bijzonder lastig te fotograferen bloemetje. Voor menigeen dus een uitdaging om er aardige opnamen van te maken, ik heb ook weer een poging gewaagd, een registrerend plaatje en later nog eens wat meer proberen te experimenteren.

Wilg

Wilg

Wilg met aardhommel

Wilgen zorgen ook voor het lentegevoel, vooral als de meeldraden van de mannelijke katjes verschijnen en de insecten stuifmeel komen halen. Ik vind de katjes eigenlijk het leukst om te zien als de meeldraden net zo half te zien zijn, zoals bij de middelste foto hierboven. Wilgen zijn door hun vroege bloei heel belangrijk voor vooral bijen en hommels.

Appelbloesem

Appelbloesem

Blauwe druif

Blauwe druif

Als je dan na een paar mooie zachte lentedagen denkt dat we "zomaar" door zullen gaan met dat milde weer, word je toch weer geconfronteerd met de waarheid van oude gezegden.
" april doet wat hij wil" en"aprilletje zoet draagt nog wel eens een witte hoed" werden op 26 april weer eens bevestigd met een sneeuwlaag van enige centimeters. Van mij mag de sneeuw wegblijven zo laat in april, maar als het er dan toch is, maak ik er natuurlijk wel graag nog even een paar plaatjes van.

Reacties

 1. prachtige foto's weer Coby....en zo bijzonder die bloemen met een sneeuwhoedje!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank Miek,het is zo een wat omgekeerde reeks, je zou de sneeuwklokjes in de sneeuw verwachten,maar de natuur is en blijft onvoorspelbaar.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 2. Hallo Coby,
  Mooie serie met de lentebloemen.
  Mijn favoriete foto's zijn die met de sneeuw op de bloemen, ik hoop dat we nu eens wat warmer weer gaan krijgen.
  Ik wens je een hele mooie zondag.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie serie van de lentebloemetjes Coby, al zou je bij de laatsten niet zeggen dat het lente is.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Coby, wat een prachtige opnames heb je gemaakt. De foto's met de bloemen bedekt met een laagje sneeuw spreken mij zeer aan.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Coby,
  Na lange tijd weer eens een natuurblog. Bloemen hebben je duidelijk geïnspireerd, want je komt hier met een mooie en ook afwisselende serie. Dat macrowerk gaat je goed af, waarbij je ook nog het geluk had met de winterse beelden. Een bijzonder lenteblog met de kenmerkende beelden die bij deze tijd van het jaar passen.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 6. HOOI Coby
  lekker om naar te kijken je foto's de lente maar ik zie bij jou nog wel hagel brrr
  mooie foto's
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heerlijke serie met de ontluikende lente. Ik vind de eerste krokusfoto echt helemaal top. De andere foto's geven ook prachtig weer wat er afgelopen maanden te zien was in de natuur. Speenkruid heb je mooi gefotografeerd, ik had veel moeite met dit bloemetje, dat geel is lastig. Ook mooi de toefjes sneeuw, vooral op de blauwe druifjes.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Coby,
  heerlijk al deze lentebloemen en dan met name de korkussen in foto 3 en 4.
  Die vind ik echt geweldig en heel mooi van kleur.
  Je foto's van de appelbloesem en de blauwe druif onder het ijs zijn ook echt supermooi plaatjes. Nu gaan we echt naar het mooie weer als ik de weermannen en vrouwen mag geloven :-)
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hai Coby,

  De krokussen staan er ontzettend fraai op en ook het speenkruid staat er heel fijntjes op. Ik mag dit soort foto's erg graag zien. De eerste krokusfoto is er eentje voor de uitvergroting. Zo mooi die drie op een rij.
  Leuk ook de laatste foto's van je serie met de laatste stuiptrekking van koning winter.

  Groetjes,
  René

  PS: Je mag wel weer iets vaker een blogje maken hoor ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De sneeuwklokjes vind ik wat somber maar daardoor vallen die heerlijke kleuren van de krokussen wel extra op ;-)
  Foto's 6 en 7 van het speenkruid zijn bijzonder mooi, wat een fijne zachte beelden!
  De ijshoedjes mogen er ook zijn, al zien we die liever niet meer in deze tijd van het jaar.

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Waarom klepperen ooievaars