Zonnedauw, vleesetend plantje

Er komen in ons land enkele soorten zonnedauw voor, vleesetende plantjes, die allemaal op de rode lijst van beschermde planten staan. Kleine zonnedauw (Drosera intermedia) en ronde zonnedauw (Dresera rotundifolia) komen vrij algemeen voor en dan is er nog het zeer zeldzame lange zonnedauw (Dresera angkica) dat zeer zeldzaam is. Voor zover ik dat goed heb kunnen beoordelen behoren de plantjes in deze blog allemaal tot de kleine zonnedauw.




Het blijft fascinerend te weten dat we plantjes hebben in Nederland die leven van diertjes. De manier waarop de plantjes aan hun voeding komen is heel vernuftig. De plantjes hebben blaadjes met kleine uitsteeksels waaraan kleverige druppeltjes hangen. Argeloze insecten die landen op de blaadjes, wellicht aangetrokken door de verleidelijk glinsterende druppeltjes, zijn reddeloos verloren als ze in de de kleverige druppeltjes terecht komen. Het plantje krult zijn blad om het slachtoffer heen en geeft verteringsstoffen af waarna de plant vervolgens de opgeloste voedingsstoffen van het insect weer opneemt.




De kleine zonnedauw is echt klein en je moet derhalve een flinke buiging maken, wil je het goed kunnen bekijken. Beter nog is om er vervolgens je macrolens op te richten en zo de mooie details van het plantje zichtbaar te maken. Vaak is de roodgekleurde zonnedauw in gezelschap met het heldergroen van moeraswolfsklauw (Lycopodiella inundata) dat in Drenthe net als het kleine zonnedauw vrij algemeen voorkomt.




Hoewel het kleine zonnedauw dus een dodelijk gevaar is voor insecten, kan het er ook nog eens extra verleidelijk uitzien als het getooid is met buitengewoon lieflijke kleine witte bloemetjes. Die bloemetjes maken de aantrekkingskracht voor insecten natuurlijk nog groter. De zonnedauw geniet zo dubbel van de aanwezigheid van insecten, zowel voor de bestuiving als voor het voedsel.




Fotografisch gezien vind ik het een zeer aantrekkelijk, maar zeker ook uitdagend plantje om te fotograferen. De kleur, de vorm en de glinsterende druppeltjes vragen er gewoon om dat je het fotografeert. Zoals gezegd ook een uitdaging, het is heel klein en vaak is het lastig om uit de wirwar van kleine blaadjes en uitsteeksels met druppeltjes een mooie rustige compositie te halen. Als het echter lukt zijn er prachtige plaatjes te maken en dus ben ik er de afgelopen tijd regelmatig even weer mee bezig geweest. Veel opnamen zijn in de prullenbak verdwenen, maar af en toe was ik best blij met het resultaat.





Het is zo leuk om steeds maar weer bezig te zijn met die kleine bijzondere plantjes, soms wil het helemaal niet en opeens krijg ik dan iets in beeld waar ik al die tijd naar zoek. Volgens mij is zonnedauw ook een van die dingen waar ik nooit op uitgekeken raak, Het is ook een geweldig oefenonderwerp om je kennis en kunde van de macrofotografie mee te vergroten.
De laatste foto is van de moeraswolfsklauw, bijna een abstracte foto, ik vond het zelf boeiend vanwege de lichtval en de mooie druppeltjes.

Reacties

  1. Hier in het westen komen ze veel minder voor. Ik weet toevallig een plekje in het duingebied waar de ronde zonnedauw groeit en bloeit en ben daar ook af en toe mee bezig. Ik weet dus hoe moeilijk het is er een mooi plaatje van te maken. Het is jou in ieder geval wel gelukt, hoewel er veel in de prullenbak zijn beland ;-) Ik ken dat! Gewoon blijven proberen... Er zijn vervelender dingen.
    Groeten, Dick

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja het blijft een uitdaging dit plantje Dick en uiteraard blijf ik gewoon dooroefenen :-)
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  2. Hoi Coby, wat heb je die zonnedauw mooi vastgelegd, ook het bloemetje ervan. Ik heb vrijdag in de waterleidingduinen weer een poging gewaagd, maar ik krijg het niet voor elkaar, bij jou zijn het prachtige plaatjes, met rustige achtergronden, zonnedauw lijkt ook mooi vrij te staan. De licht cirkels maken het helemaal af.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben er heel wat keren voor op stap geweest Ghita, soms wou het van geen kanten, en een andere
      keer ging het opeens wat beter, maar altijd leuk om er even mee bezig te zijn en inderdaad te zoeken naar een
      mooie achtergrond en het juiste licht.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  3. Hoi Coby,
    Dick, Ghita en ik kennen alle drie een plaats waar de ronde zonnedauw groeit in de AWD. Je weet inmiddels dat ik daar graag even ga kijken, niet alleen op zoek naar de zonnedauw, maar bij voorkeur in combinatie met vastgekleefde insecten. Je kunt er eindeloos mee aan de slag zoals je gemerkt hebt, want het valt niet mee om het zo vast te leggen als je wilt. Volle prullenbakken zijn het gevolg, maar dat kan je ook weer legen. Jij hebt aan je inspanningen hele mooie beelden overgehouden met fraaie tegenlicht effecten.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja jij hebt ook al prachtige opnamen laten zien van de zonnedauw en ik heb begerig gekeken naar jouw beestjes, die waren hier blijkbaar te slim om zicht vast te vliegen... Het is zeker een tijdrovend plantje en veel kan de prullenmand in, maar als er dan wel wat lukt smaakt dat natuurlijk wel extra zoet :-)
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  4. Prachtige serie, Coby. Jammer genoeg weet ik nergens zonnedauw te staan. Soms legt iemand het wel eens uit maar als je niet weet waar je moet zoeken dan wordt het moeilijk. Gelukkig heb jij hier hele mooie foto's waar ik van kan genieten. Leuk om daar fotografisch mee te stoeien. Het is je erg goed gelukt, vooral de foto's met de bokeh bubbles zijn schitterend. Compliment voor de hele serie. Groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank Joke, het zou inderdaad ook beslist een plantje voor jou zijn, daar kun jij met jouw geduld ook vast heel fraaie opnamen van maken.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  5. Hoi Coby,
    Ik ben deze zomer al minstens drie keer uitgebreid met zonnedauw bezig geweest, en slechts één foto daarvan heeft mijn blog gehaald.
    Hulde dus voor jouw hele serie!
    De tweede helft vind ik het mooiste, die beelden zijn over het algemeen wat zachter en rustiger en de glinsteringen vind ik altijd zo mooi.
    Je laatste foto is werkelijk heel apart, daar kan ik lang naar kijken, complimenten!

    Groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank Loes, zoals je hebt kunnen lezen ben ik ook regelmatig even bezig geweest met het zonnedauw, soms wilde het gewoon echt niet lukken en het resultaat is ook wel erg afhankelijk van het juiste licht en dat had ik bij de laatste foto's.
      Leuk dat je de laatste foto kunt waarderen, daar ben ik zelf behoorlijk content mee.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  6. Een heel bijzonder fenomeen deze vleesetende plantjes. Elke keer weer schrik ik ervan hoe klein de plantjes zijn. Maar als je er eenmaal met je neus bovenop ligt en door je zoeker kijkt, wordt het steeds weer prachtig. In het begin is het een rommeltje en wil het niet en daarna gaat het lopen. Ik weet niet of je ze in volgorde van maken hebt geplaatst, maar de laatste foto's vind ik het mooiste: 13, 14 en 15.
    Groetjes, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je moet er inderdaad steeds even weer inkomen met dit onderwerp en blijven zoeken naar de mooie mogelijkheden, daarnaast vind ik zoals ik ook al bij Loes zei dat met name ook het licht een zeer belangrijke invloed heeft, zo niet de belangrijkste.
      De foto's zijn inderdaad zo goed als op chronologische volgorde geplaatst.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  7. Hoi Coby,
    het zijn echt hele mooie en ook slimme plantjes.
    Ze zijn zo klein dat je weer gewoon aan voorbij loopt als je iet wat wat het is.
    Ik ken gelukkig een plek waar het groeit en daar mag ik dan ook graag zijn om foto's te maken.
    Wat ik hier bij jou zien zijn ook echt geweldige mooie foto's en zo mooi.
    Jij hebt er zelfs bloemetjes bij! Echt heel erg mooi.
    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland