Slakken als fotomodel

Slakken zijn niet bepaald de meest favoriete dieren van veel mensen. Vaak worden ze beschouwd als schadelijk of hinderlijk omdat ze groenten of planten opeten. Mensen vinden de wat slijmerige dieren vaak ook vies. Toch zijn het prachtige diertjes als je ze goed bekijkt en heel geschikt als fotomodel bij macrofotografie.
Het leuke is dat er altijd wel slakken te vinden zijn en als je een eigen tuin hebt hoef je er niet eens voor op stap.



Rustig in de eigen tuin fotograferen heeft het voordeel dat je alles wat je nodig hebt, onder handbereik hebt en niet bang hoeft te zijn dat je iets vergeten bent mee te nemen.  Daarnaast kun je ongestoord je gang gaan zonder telkens uit te hoeven leggen waarom je plat op de grond ligt.
Het is altijd even weer zoeken wat mooie plaatjes kunnen worden gemaakt. Bovenstaande foto's kun je registratieplaatjes noemen. Op de tweede foto ontdekte ik dat ik heel mooie bokehbubbles kon creƫren in de achtergrond en ik besloot om daar nog eens even wat meer mee te experimenteren.



Ik vond een ander slakje dat mooi op een uitgebloeide paardenbloem zat. Op dat plekje waren echt prachtige bokehbubbles tevoorschijn te halen. De bubbles worden veroorzaakt door het tegenlicht dat door het gebladerte scheen. Het blijft natuurlijk een kwestie van smaak, maar ik vind het toch wel iets toevoegen aan deze foto's en vind ze een stuk aantrekkelijker dan de foto's er boven.




Slakken gaan er niet op een holletje vandoor en zijn daarom makkelijke onderwerpen om te gebruiken bij macrofotografie. Ik besloot om nog wat verder te experimenteren met een heel klein slakje dat ik al in de tuin had gezien. De bedoeling was om er weer heel andere foto's van te maken. Het kleine slakje zat op een pluizenbol van de paardenbloem en het tere van het slakje en de pluizen vroeg mijns inziens ook om tere kleuren en een zachte achtergrond.




Als je goed kijkt naar zo'n slakje dan is het uitermate boeiend om te zien hoe zo'n diertje zich voortbeweegt. Buitengewoon weloverwogen gaat zo'n beestje te werk, voorzichtig aftastend wat er zich allemaal in zijn omgeving bevind. Alleen het kijken naar zo'n beestje vind ik fascinerend en leuk om te proberen wat van die actie van het slakje vast te leggen.
Je moet ook een beetje inschatten wat zo'n diertje gaat doen, want je kunt de bewegingen natuurlijk niet regisseren en je moet het doen met wat het beestje voor actie in petto heeft.
Ik heb me prima met de slakjes vermaakt en ben best content met deze reeks en uiteraard heb ik de fotomodelletjes na afloop vriendelijk bedankt voor de medewerking aan deze fotosessie.

Reacties

  1. Leuke slakkenblog, goed idee, heb zelf eigenlijk nooit slakken gefotografeerd.
    Het slakje op de uitgebloeide paardenbloem is mijn favoriet
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtig model had je hier Coby.
    Wat een mooie foto's, vooral op de uitgebloeide paardenbloem.
    Echte beauty's die foto's.
    Groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Erg leuke serie. Inderdaad leuke fotomodelletjes. Vooral foto 2 en 9 vind ik super!
    Groetjes Senna

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Allemaal prachtige foto's. Hier in de tuin zijn heeeeel veel van die prachtige fotomodellen. Ik verbaas me altijd over de mooie kleuren van de slakkenhuizen. Toch denk ik er niet aan om foto's van hen te maken. Jij hebt natuurlijk ander materiaal om te fotograferen dan dat ik heb. Hartelijke groet van Willemien.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. prachtige serie Coby!!! nooit gedacht dat slakken zo'n leuke modellen kunnen zijn ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hooi Coby
    Een erg mooie serie van die slak .
    Groetjes Herman.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Een prachtige serie, Coby. Eerlijk gezegd ben ik -als tuinier- ook niet dol op deze rakkers. Maar de merels in mijn tuin zijn dat wel, dus laat ik ze maar met rust. Vooral het deel waar de slak bovenop de paardenbloemsteel zit vind ik erg mooi. Fijne (natte) dag. Groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ja, een slak is ook een dier, ondanks het slijmerige spoor dat achterblijft :) Ik 'red' ze vaak als het geregend heeft, door ze weer op of onder struikjes te zetten en ze zijn als model voor een beeldhouwwerk ook heel geschikt! Mooie foto's hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoi Coby,
    Slakken worden niet zo vaak gefotografeerd. Ik heb het zelf ook pas Ć©Ć©n keer gedaan, namelijk toen een tweetal besloot een parinsgsact bij mij in de tuin op te voeren. Dat leverde bijzondere plaatjes op. Jij hebt de slakken ook knap in beeld gebracht. Ik ben het helemaal met je eens dat ze die aandacht ook wel verdienen. Je kijkt er toch met andere ogen naar als je ze een tijdlang observeert. Bovendien zijn ze ook heel geschikt voor macrofotografie zoals je laat zien.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hai Coby,

    Toen ik de foto's bekeek, dacht ik dat het niet beter zou kunnen dan foto 5. Totdat ik bij nummer 8 aankwam. Dat een slak toch even zo'n houding aanneemt is wel heel fijn. Jammer dat het diertje niet even jouw kant opkeek.
    Zo'n grote slak zoals in je eerste foto's is altijd wel fraai, maar zo'n kleintje maakt de foto toch een stuk mooier.
    Zoals je al schrijft ziet het er zo breekbaar uit en met die rustige achtergronden, krijg je dan zo'n mooi totaalplaatje.
    Heel knap gedaan.

    groetjes,
    RenƩ

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Foto 6 is voor mij de winnaar van deze reeks, alles is mooi in balans, een prachtige compositie en erg mooie achtergrond, en de slak is mooi deze kant op gericht, oogjes komen goed uit,

    Leuke en mooie serie Coby!

    Groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Leuk om zo'n serie te maken. Je hebt er ook zeker een dosis geduld bij nodig want slakken zijn soms best wel snel. Of ze draaien hun ogen en koppie de verkeerde kant op. Maar je serie is mooi. Slak op pluizenbol doet het goed! Ook de bokeh in foto 2 is mooi, het opvallende steeltje links is daar jammer.
    Groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Dank voor jullie reacties en commentaren, duidelijk dat niet iedereen dol is op slakken, maar leuk dat het blog toch ook inspireert om eens met andere ogen naar slakken te kijken.
    Boeiend te merken hoe divers de meningen zijn over favoriete foto's.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland