Winterse macrofoto's

De liefhebbers van echt winters weer met sneeuw en ijs, boffen deze winter tot nu toe nog niet.
Het lijkt vaak meer  herfst dan winter, als het dan toch een beetje vriest moet je je kans grijpen om wat leuke winterse taferelen vast te leggen. Tweede Kerstdag was zo'n dag dat het een beetje vroor en het was heel mistig en die omstandigheden zorgen voor mooie rijpvorming en dat is prachtig om met de macrolens vast te leggen.Allereerst een schitterende bevroren waterdruppel aan een braamtak. Ik vind het net een sierraad, heel bijzonder hoe er allemaal figuurtjes in de druppel zijn ontstaan. En dan nog extra versiering met de rijp en bevroren druppeltjes aan spinrag, dit kun je toch met recht natuurkunst noemen.Vorst in combinatie met mist geeft rijp aan de gewassen, een mooi wit randje, het lijkt wel of ze even door de suiker zijn gehaald. Een prachtig gezicht, maar o zo lastig om het heel mooi vast te leggen.
Vooral de scherpte is zoeken, veel opnamen zijn dan ook in de prullenmand verdwenen omdat de scherpte toch net niet op de goede plek bleek te zitten. Bovenstaande foto's zijn ook niet optimaal, maar vind ik toch de moeite waard om te plaatsen.Nog een paar foto's van (uitgebloeide) plantjes voorzien van rijp. Bij deze foto's ben ik wat meer tevreden over het resultaat. De achtergrond past mooi bij het onderwerp en de belichting met het tegenlicht vind ik hier ook een mooie sfeer geven.Ook al is het maar een klein wit randje, je krijgt toch meteen een winters sfeertje. Ook de grassen waren voorzien van zo'n versiering met rijp. Op de onderste foto kun je mooi zien hoe de rijp bestaat uit allemaal ragfijne kristalvormpjes, met het blote oog is dat niet of nauwelijks te zien, maar wel zichtbaar te maken met de macrolens.


Tot besluit nog een aantal bladeren, daar kon ik bijna geen genoeg van krijgen, vooral de braambladeren waren prachtig. Sommige nog bijna helemaal groen, andere mooi gekleurd en de eikenbladeren helemaal bruin en van de bomen op de grond gedwarreld. Allemaal voorzien van dat mooie winterse kantrandje. Het winterse weer was van korte vreugde, maar ik heb nog hoop dat we de komende maanden nog wat anders krijgen dan het natte en winderige herfstweer van de afgelopen tijd.

Reacties

 1. Mooie macrofoto's. Vooral die met de grasaren en de eerste foto's met de druppel.
  Er komt vast wel wat sneeuw te liggen de komende dagen, dus ik denk dat je er nog wel op uit kunt met de camera :)

  lieve groet,
  Betsy

  BeantwoordenVerwijderen
 2. he, hele reactie ingetypt, moet ik nog inloggen....en daarna....reactie weg.
  Dus nu even in het kort, ik ben jaloers op deze plaatjes, prachtig zo in de rijp.
  Hier in het westen heeft het nog amper gevroren. Hele mooie serie, die mij toch echt doen verlangen naar echte winter...maar ook deze week zal het niet doorzetten, wat kleine speldenprikjes en dan weer terug naar herfst...helaas :-(
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit is wat je noemt,de kansen die je krijgt optimaal benutten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Sublieme foto's! Meer kan ik er niet van maken.

  Groetjes,
  Renée

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Coby
  Wat een mooie serie van die winter foto"s
  Groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je hebt al meer winter gehad dan ik hier in het westen, Coby. Wat geweldig, aangevroren mist. Het kan niet beter. Prachtige serie, waarvan ik 9 en 11 het mooiste vind. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. proficiat met deze prachtige reeks! stuk voor stuk pareltjes!
  groetjes, Hilde

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oh wat is dit mooi Coby! ik heb zelf nog nauwelijks rijp gezien deze winter, en er dus ook nog helemaal niets mee kunnen doen, maar ik krijg daar wel zin in! Deze week misschien?
  De tweede foto van de druppel is mijn grote favoriet, maar ook de eenvoud van 5 en 7 vind ik erg mooi, en bij nr 11 vormen de warme kleuren bij de koude rijp zo'n mooi contrast.
  Heerlijke serie!!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Geweldig dat jullie daar al vorst hebben gehad, het resultaat is verbluffend mooi.
  Ik zit echt te genieten Coby, wat een prachtige serie foto's.
  Wij hebben nog niets gehad, het weer baal ik echt van, ik hoop zo dat er nog een klein beetje winter komt, met een zonnetje er bij dat lijkt mij heerlijk.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Je hebt oog voor detail, erg mooi deze foto's. En gelukkig voor jou komt er deze week in ieder geval nog wat nachtvorst, dus je zal er wel op uit gaan! Veel plezier :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Coby,
  Wat een geluk dat je deze kansen al gehad hebt. Zoals je inmiddels weet zijn we in het westen nog niet zo verwend hiermee. Foto 2 vind ik echt een topper net als foto 6. Maar ook de "besuikerde" blaadjes aan het eind vind ik heel mooi. Zo wil ik ze ook nog wel eens maken. Prachtig winterblog.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Prachtig Coby, zo mooi om te fotograferen.
  Dit geluk heb ik hier nog niet gehad jammer genoeg.
  Laat de sneeuw nog maar komen, ik kan niet wachten ;-))
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hai Coby,

  Schitterende serie, waarbij vooral de druppels er net boven uitsteken. Die zijn echt prachtig en lijken inderdaad wel juwelen.
  Ik kan me voorstellen dat er genoeg in de vuilnisbak gegooid is, want met dit soort fotografie luistert het erg nauw waar je scherpstelt.
  Dat je blij bent met deze beelden is duidelijk genoeg. Erg mooi.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Stuk voor stuk prachtige winterse kunstwerkjes Coby, jij hebt in ieder geval de kleine kans aan gegrepen. Ik blijf wachten en hopen! Groetjes Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik houd toch wel erg veel van macro-foto's.. Vooral die druppel, zo mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat is dit mooi Coby!! Dit heb ik hier in het West-Friese nog niet gezien.
  Wel wat vorst maar niet op de bladeren en struiken. Je laat hier echt heel veel mooie
  natuurparels zien. Je openingsfoto en die daaronder zijn toch echt schitterend net als
  die berijpte takken en zaaddozen. Dit is werkelijk genieten.
  Een dik compliment.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland