Blauwe kiekendief in duel met zwarte kraai

Van alle wintergasten die er 's winters zijn, horen blauwe kiekendieven (Circus cyaneus)  zeker tot mijn favorieten, wat een mooie elegante roofvogels zijn dat.
Gelukkig zijn ze ieder jaar in mijn omgeving wel te vinden, de ene winter wat meer dan de  andere maar altijd zie ik er wel een aantal.
Helaas zijn ze vaak niet zo dicht te benaderen, maar met een verrekijker valt er toch altijd wel van hun prachtige manier van jagen te genieten.
Ook deze winter zit er minimaal weer een mannetje en vrouwtje blauwe kiekendief in de buurt en regelmatig ga ik even kijken of ik ze kan vinden. De afgelopen weken een paar keer kunnen genieten van een mannetje blauwe kiekendief. Hier boven heeft hij het aan de stok met een zwarte kraai (Corvus corone), kraaien en roofvogels zijn geen vrienden. Verrassend was dat de blauwe kiekendief hier als winnaar uit de strijd kwam en de kraai wegjoeg, vaak is dat andersom zoals verderop in de blog nog zal blijken.


De wijze van jagen vind ik fantastisch, laag boven de graslanden, langzaam alles afspeurend naar muizen. Trage slagen met de mooie gevingerde vleugels met de kenmerkende zwarte punten en sturend met de lange waaiervormige staart, terwijl de lange poten met de stevige klauwen wat afhangen, klaar om toe te grijpen als er een muisje is opgespoord.
Een heerlijk schouwspel waar ik nooit genoeg van krijg.Het is jammer dat ze vaak zover weg zijn en voortdurend in beweging, hetgeen ze lastig te fotograferen maakt. Dat was ook nu het geval, de foto's zijn allemaal flinke crops, maar de natuurbeleving is zo groot dat ik deze ontmoetingen toch graag wil delen en zo vaak kom je een blauwe kiekendief nu ook weer niet tegen.
Zo had ik nog nooit een foto van een blauwe kiekendief met prooi en deze serie is niet van hoge kwaliteit maar het is wel een mooi beeldverhaal. Het succes van de blauwe kiekendief om een muisje te scoren en lekker te smikkelen en dan vervolgens door een kamikaze-actie van een zwarte kraai verdreven worden van zijn heerlijke maaltje.
Prachtig om te zien en duidelijk dat het niet eenvoudig is voor een blauwe kiekendief om je maag te vullen of in het geval van de zwarte kraai, het werk door anderen laten doen en dan met de buit gaan strijken.
Voor de blauwe kiekendief zat er niets anders op dan maar weer opnieuw op jacht te gaan, jammer voor hem, maar mij leverde het nog weer een mooi schouwspel op.
Voorlopig zal er nog wel een tijdje kunnen worden genoten van deze prachtige wintergasten en wie weet krijg ik nog eens een kans om een echt mooie serie te maken, maar in ieder geval is mijn dag sowieso al goed als ik blauwe kiekendieven zie vliegen en uitgebreid kan bekijken.

Reacties

 1. Een blog als beeldverhaal; spannend; onderhoudend; vragend om een vervolg.Heel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Niet van hoge kwaliteit? Nou wat mij betreft mer dan goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk om dit schouwspel zo mooi met jou mee te mogen beleven.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Voor je blog zijn de foto,s van uitstekende kwaliteit. Prachtig om te zien...wat een schouwspel .

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi om te zien Coby, ook al was het ver weg het is zeker de moeite waard.
  Zo heb ik de kraaien al eens in gevecht met een buizerd gezien.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Coby,
  Wat een mooie serie van deze blauwe kiekendief man.
  Ik vind de kwaliteit best wel goed hoor, niks mis mee.
  Mooi om te zien hoe ze jagen, tja en dat ze het aan de stok hebben met kraaien en kauwen zie ik hier ook wel eens.
  Maar dan niet met een blauwe kiekendief hoor, die zie je hier bijna nooit, in al die tijd dat ik fotografeer heb ik er ooit eentje gezien.
  Ik zit te genieten, mooi blog zo.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een knappe en mooie serie, Coby. Ik vind het al zo moeilijk om 'm in de zoeker te houden. Die dieren zijn razendsnel. Dan heb ik het nog niet eens over fotograferen. Heel goed gedaan. Wat zal je genoten hebben, alleen al om het te zien en dan met zulke foto's thuis komen! Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heel mooi Blog. Prachtig het gedrag en de interactie tussen Zwarte Kraai en Blauwe Kiekendief vastgelegd. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja Cobie ik weet waar jij het over hebt , het gaat zo snel en het is vangen geblazen en niet te vergeten je nek.....die zo pijn gaat doen , en je hand aan de knop die razend snel moet reageren , maar jij hebt mooie momenten vast gelegd !!!
  groetjes Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Woow zeg, knappe fotos, knappe acties! je hoort bijna het geklapwiek van de vogels. Foto 12 vind ik super, hoe die zwarte kraai komt aangevlogen en alle remmen toeslaat.
  Gr. Hilde

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Coby,
  Ondanks de crop heb je er toch heel behoorlijke beelden aan overgehouden. De acties zijn heel duidelijk vastgelegd en komen goed over. Zo'n blauwe kiekendief is in ieder geval een bijzondere vogel die je maar zelden op een foto ziet.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hai Coby,

  Prachtige serie hoor. Mijn ervaring is dat de aanhouder wint en je zal op een dag een nog mooiere serie kunnen schieten als hij een keertje wel dichtbij komt. Tot die tijd zul je het dan toch hiermee moeten doen, maar dat is toch zeker geen straf. Je ziet de mannetjes al zo weinig en als je dan getracteerd wordt op zo'n schouwspel, dan moet je de superplaten gewoon even vergeten en gewoon genieten.
  Schitterend!

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Moi, Coby,

  Altijd weer een feest om ze te zien, de blauwe kiekendief en dan ook nog de kans krijgen ze zo mooi in beeld te brengen.
  Dan ben je zeker een geluksvogel

  Groet,
  Ubel.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. De vliegbeelden heb je echt heel mooi weten vast te leggen Coby.
  Lang niet gemakkelijk maar jij hebt dit toch maar mooi gefikst.
  Hier zie je helaas geen blauwe kiekendieven en daarom is het zo
  mooi om bij andere deze dan wel te zien. Niks mis met je kwalitier want vanaf
  deze afstand heb je echt leuke platen weten te maken.
  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hallo Coby,
  hele fraaie serie van de blauwe kiek. Echt genieten zeg.
  Groet, Geert.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Knap werk hoor Coby! Op zo'n grote afstand valt het sowieso niet mee, en vliegbeelden zijn al helemaal supermoeilijk.
  Ik heb dus grote bewondering voor deze resultaten, en geweldig natuurlijk dat je van die mooie actiemomenten te pakken hebt.
  De topper is voor mij foto 12, de houding van de kraai is zó ontzettend gaaf!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Dank voor jullie reacties en commentaren, leuk te merken dat een serie als deze zo gewaardeerd
  wordt vanwege de natuurbeleving en het spectakel.
  Ik zeg altijd dat de natuurbeleving bij mij op de eerste plaats komt en die beleving was er bij deze serie echt
  volop. Uiteraard blijf ik wel proberen om toch nog eens een mooiere serie van de blauwe kiekekdief te maken.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders