Hoezo "gewone" Wilde Eenden...

Wilde Eenden (Anas platyrhynchos) zijn bepaald niet zeldzaam in Nederland. Overal kom je ze tegen, in stadsparken en vijvers en in sloten en plassen op het platteland. Iets wat er in overvloed is wordt nogal eens ondergewaardeerd. Met deze zeer algemeen voorkomende eendensoort is dat ook zo en eigenlijk is dat toch wel onterecht want het zijn prachtige eenden.




2 februari was een mooie zonnige winterdag en ideaal om eens even een rondje in de omgeving te maken en zo kwam ik onder andere een groepje Wilde Eenden tegen. Momenteel zijn ze op hun mooist in hun prachtige broedkleed en als dan ook de zon nog schijn dan komt het prachtkleed van het mannetje wel heel mooi uit. Maar ook het vrouwtje is alleszins de moeite waard om eens aandachtig te bekijken, prachtig toch al die bruine tinten die er voor zorgen dat ze straks op het nest bijna niet opvalt.




Er zat ook een paartje op het water, het was rustig weer dus mogelijkheden voor spiegelingen, maar de omgeving was eigenlijk te rommelig voor mooie weerspiegelingen. Wilde Eenden vertoeven wel veel op het water en dus horen er natuurlijk wel een paar foto's in deze blog. Je kunt hier mooi zien hoe het vrouwtje prachtig gecamoufleerd is tussen het oude riet. Als je haar niet weet te zitten zou je er zomaar aan voorbij kunnen lopen. Duidelijk waarom de natuur het zo heeft gemaakt dat het vrouwtje deze kleuren heeft. Het mannetje is uitbundig gekleurd wat ongetwijfeld een rol speelt bij het aantrekkelijk zijn voor de vrouwtjes. Mannetjes zullen ook geen bijdrage leveren aan het broeden en zouden op zo'n nest ook enorm opvallen.


Ik vind het leuk om juist ook van algemeen voorkomende dieren mooie foto's te maken en het is fijn als je dan ook wat meewerkende fotomodellen hebt. Met Wilde Eenden heb ik vaak de ervaring dat ze heel snel op de wieken gaan. Omdat ze nogal vaak in groepjes vertoeven is het al genoeg als er maar eentje aangeeft dat hij veiliger oorden wil opzoeken. Maar nu bleven ze redelijk rustig alhoewel je wel kunt zien dat ze me nauwlettend in de gaten hielden. Voor de foto was het fijn dat er toch nog een mannetje dacht dat hij  beter een eindje verderop kon vliegen.
Al met al heb ik me een half uurtje prima vermaakt met deze overbekende eendensoort.


Reacties

 1. Hoi Cony,

  Wat een mooie ode aan onze wilde eend. Leuk dat je hem zo in het zonnetje zet.

  Groet,

  Peter van de Beek

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Coby,

  Ik ben het helemaal met je eens dat je deze vogel niet moet overslaan.Toevallig heb ik hetzelfde gedaan, zoals je later in de maand wel een keer zult zien. Nr 1 en 3 springen er uit, en niet te vergeten de opvliegende eend als slotfoto.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Coby wat een mooie eendenserie en zo,n mooi zonnetje erbij dat lukt helaas de laatste dagen niet,maar heel mooi om deze mooie eenden eens onder de aandacht te brengen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een mooie foto's heb je kunnen maken van de gewone wilde eend.
  Het mannetje vind ik kwa kleuren toch het mooiste, maar goed dat het vrouwtje wat meer bedekt kleuren heeft, ze valt inderdaad veel minder op als ze op het nest zit.
  De laatste foto vind ik grandioos.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Coby,
  Leuk dat jij ook de gewone vogels in je blog laat zien. Grappig genoeg heb ik een blog klaarstaan waarin ook de wilde eend voorkomt en de meerkoet, en ook met spiegelingen. Je laat een hele mooie serie zien, waarbij het prachtige verenkleed van het mannetje mooi tot uiting komt door het heerlijke zonnetje.
  Laten we hopen dat dit zonnetje zich binnenkort weer laat zien.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een kleurig stelletje en erg mooi, vooral de laatste, als het mannetje in beweging komt.
  Groetjes Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja dat zeggen we vaak, och gewoon een eend of mus.
  Maar als je ze goed bekijkt zijn prachtig, mooi kleuren en tekeningen hebben ze in het verenpak.
  Dat heb je mooi in beeld gebracht Coby.
  Gr. Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Coby,
  Ja die 'gewone' wilde eenden zijn echt een ondergewaardeerde soort, terwijl ze toch zo prachtig zijn, zeker in deze tijd van het jaar en dan met het zonnetje op het verenkleed.
  Op het moment dat ik je foto's bekijk hoor ik ze buiten tekeer gaan, er zitten er een stuk of 6 in de sloot, en ze hebben al aardig het voorjaar in hun glanzende kop.
  Hihi, ik kan dus net zo goed zo goed naar buiten kijken ipv naar je foto's ;-)
  Nee, even zonder gekheid, mooie serie met de wegvliegende eend als prima afsluiter.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Coby,
  Het lijkt zo gewoon, een eend, maar bekijk ze maar eens goed, dan zie je hoe mooi ze zijn.
  De foto's, vooral die met de spiegeling, vind ik schitterend.
  Groetjes, Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dat ben ik helemaal met je eens, Coby. Die gewone wilde eenden zijn zeer zeker de moeite waard om ze in de schijnwerper te zetten. Een hele mooie serie. 4, 6 en 7 vind ik daar dan weer uitspringen. En je wegvliegende mannetje is ook mooi. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Gewoon kan ook heel mooi zijn, geldt toch ook voor de mus en de spreeuw? De kleuren en de glans op de veren van de woerd zijn erg mooi. Hij laat op de laatste foto goed zien hoe prachtig hij is. Hij kijkt er ook erg tevreden bij.
  Groetjes, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Coby
  gewone eenden kunnen ook mooi zijn erg mooie serie.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hai Coby,

  Je ziet pas hoe mooi ze zijn als je de tijd neemt om ze van dichtbij te bekijken.
  Op de laatste foto kun je pas goed zien, dat deze vogel eigenlijk een van de mooist gekleurde dieren van ons land is.
  Zoveel verschillende kleuren die elkaar zo mooi versterken. Maar het vrouwtje is minstens zo mooi, ook al zie je dat bijna niet.
  Als je haar echter, zoals hierboven in een aantal foto's, in het juiste licht weet te vangen, dan zie je pas de schoonheid.
  Heerlijk blogbericht, Coby. Hier doe je mij ook echt wel een plezier mee.

  groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Het schone zit in het gewone, zeg ik altijd maar; jij laat dat ook zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. De gewone wilde eend is ook een hele mooie en kleurrijke eend (vooral het mannetje).
  Heel gaaf dat je hier een blog aan besteed want meestal worden deze eenden ook ondergewaardeerd doordat er
  (en vooral deze tijd) zoveel andere eenden te zien zijn. Heel mooi de weerspiegeling van foto 6 en
  ook je opvliegende eend van de laatste foto. Heel mooi in beeld gebracht.
  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Coby,
  Ik ben het zeker met je dat het hele mooi eenden zijn, met hun mooie kleuren. Dat laat je nog eens heel mooi zien op de laatste foto.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Diverse soorten vinken voor de lens