Genieten van vogels in de winterzon

Ik vertel natuurlijk niets nieuws als ik zeg dat we een buitengewoon zachte winter hebben.
Zelf behoor ik dan nog tot de gelukkigen die nog een beetje sneeuw heeft gezien, maar verder stelt het niet veel voor met het winterweer. Eigenlijk vind ik het maar saai op deze manier, echter als de zon er bij komt is het natuurlijk best aangenaam en aantrekkelijk weer om er nog even op uit te trekken.
Van zo'n zonnige winterdag op 2 februari heb ik inmiddels al twee blogs laten zien, namelijk ruzie bij de Nijlganzen en een blog gewijd aan de Wilde Eenden.Er waren echter meer vogels te zien zoals bijvoorbeeld deze Zilvermeeuw (Larus argentatus). Geen fotografische hoogstandjes maar het was wel heel leuk om om even een tijdje naar de Zilvermeeuw te kijken. Hij stond verwoed te trappelen om zo wormen te verleiden te voorschijn te komen. Dat lukt wonderwel en de ene na de andere worm werd opgepeuzeld. Af en toe werd er ook even lekker gewapperd met de vleugels, kortom een mooi natuurschouwspel.
Ik heb al laten zien dat er flink geruzied werd bij de Nijlganzen (Alopochen aegyptiacus) maar ik kreeg ook nog wel de kans om wat foto's te maken die de Nijlganzen in volle glorie tonen.
Alle vogels zijn op dit moment in hun mooiste verenkleed, logisch natuurlijk als je indruk wilt maken p je partner. In deze periode kun je daarom ook het beste zien hoe mooi een Nijlgans eigenlijk is. Ik weet dat veel mensen niet zo dol zijn op Nijlganzen maar het zijn wel vogels met een prachtig verenkleed. Deze Nijlganzen lieten dat ook even heel mooi aan mij zien en het winterzonnetje liet het verenkleed nog eens extra stralen. Verbazingwekkend trouwens hoe deze kleurrijke vogels toch altijd enorm gecamoufleerd blijken te zijn op een akker, voor je het weet kijk je ze over het hoofd.Meerkoeten ((Fulica atra) vind ik lastige vogels om mooi op de foto te krijgen met hun donkere verenkleed en witte bles. Ik heb er dus maar weer eens de camera op gericht toen er een groepje aan het rondscharrelen was op de wallenkant en in het water. Net als Nijlganzen kunnen Meerkoeten ook felle gevechten met elkaar hebben maar nu ging het er vreedzaam aan toe en waren er geen schermutselingen.
Leuk was ook de aanwezigheid van een jonge Waterhoen (Gallinula chloropus). De kenmerkende rode bles van een volwassen Waterhoen ontbreekt nog, waardoor je je zou kunnen afvragen met welke vogel je wel niet te maken hebt. Heel veel vogelgidsen laten niet de kenmerken zien van een onvolwassen, juveniele vogel.
Het zal vermoedelijk niet lang meer duren voor de rode bles verschijnt. Het is een heel algemene watervogel en een leuke verschijning met zijn lange tenen en een parmantig wit staartje die het waterhoen voortdurend op en neer beweegt. De vogels zijn heel handig met die lange tenen, ze lopen er mee over de watervegetatie en zoals op de foto te zien is lopen ze ook met gemak tegen een tak op. Voor het waterhoen is het goed dat er weer eens een zachte winter is, waterhoentjes kunnen slecht tegen strenge winters en er zijn de afgelopen paar winters dan ook heel wat waterhoentjes gesneuveld.Reacties

 1. Magnifique post, j'adore cette superbe balade! tes photos sont superbes!
  Bon dimanche à toi!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je laat weer prachtige foto's zien. Je vorige blog over de nijlganzen was heel indrukwekkend. Ik heb geen sneeuw gezien deze winter. We wonen dicht bij de Waddenzee...... Ik vind het altijd heel leuk om naar meeuwen te kijken als ze wormen trappelen. Met dit natte weer kunnen ze volop scoren. Fijne zondag.
  Groet, Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wat een heerlijke serie je bent er toch maar mooi op uit geweest, en wij genieten lekker mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie serie vogels Coby.
  Van de ganzen soorten vind ik de nijlgans ook echt de mooiste, veel kleuren hebben ze.
  In dit blog gaat mijn voorkeur uit naar foto 7 en 10, die zijn echt suoer.
  Fijne zondag nog, Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi foto's Coby! Nijlganzen vind ik wat nare beesten, maar meerkoeten en vooral waterhoentjes zijn bij mij favoriet!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Coby...

  het is weer een mooie blog geworden...
  prachtige opnames, zo in het zonnetje..
  vind vooral je opnames van het waterhoentje knap
  vind het een schuw beestje die je ziet zomaar voor
  je lens krijgt...

  Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Coby,

  Ik keek eerst even je foto's door voordat ik de tekst las en je verraste me met de waterhoentjes. Ik vroeg me echt af welke vogel dit was en dacht aan een soort van waterral.
  Mooi blogje weer, met dus leuke info.
  Groetjes, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi, Coby, weer een leuke serie en de winterzon voelt voor ons, mensen ook best wel lekker.
  Groet, Ubel.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ben het met je eens, Coby, Ik vind het ook saai zo zonder winter. Eigenlijk een beetje "komkommertijd" in de natuur. Je hebt toch een mooie serie weten te maken. We hadden zeker hetzelfde idee, want ik ben gister ook met meeuwen bezig geweest. Je wilt toch lekker een beetje buiten zijn als het even mooi weer is. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooie serie Coby
  ja ik mis de winter ook het levert altijd mooie foto's op.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 11. mooie fotoserie Coby en ik ben het ook met je eens: jammer dat er weinig winter is geweest.
  hoewel ik nu ook weer erg uitkijk naar het voorjaar en de vlindertjes hoor ;-)
  de foto's van de nijlganzen zijn prachtig belicht en de 1e van de jonge waterhoen vind ik super!
  groetjes Nathalie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo Coby,.Mooie serie, de natuur geeft toch veel he, Er is altijd wel iets ,en overal laat de natuur zich graag fotografen. laten we er met z'n allen zuinig op zijn.
  Groet Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Coby,
  Tja, het was een winter die je amper winter kon noemen. Maar voor een aantal vogelsoorten (oa ijsvogel) is dat niet erg. Mooie serie van de gewone vogels, zoals meeuw en meerkoet. De meerkoet heb je toch goed belicht, is inderdaad lastig met dat zwart en wit. Leuk dat waterhoentje, ik vind het grappige vogels. Vooral hun geluid vind ik grappig ( badeend).

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Deze heb ik kennelijk helemaal gemist Coby en maar goed dat ik toch altijd nog even terugkijk :-)
  Jij bent inderdaad een van de weinige geweest die nog sneeuw hebben gehad. Hier in Westfriesland is werkelijk
  niet een vlok gevallen :-(
  Heel leuk blog met al deze watervogels. De nijlgans is mooi kleurrijk maar ik ga hier voor foto 7
  van de meerkoet. Prachtige plaat is dat :-)
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Diverse soorten vinken voor de lens

Waarom klepperen ooievaars