Spreeuwen nemen Duivelswandelstok in bezit

Onlangs  streek er een grote groep Spreeuwen neer op de Duivelswandelstok.
Ik had de besjes eigenlijk toegedacht aan de Kramsvogels en Koperwieken, maar daar hadden de Spreeuwen dus geen boodschap aan....


 Spreeuwen zijn niet altijd even geliefd, het is een spectaculair gezicht als je ze in grote groepen ziet zwermen in de lucht, maar als ze jouw buurt uitgezocht hebben als slaapdomein en alle onder poepen, is het toch even weer minder leuk. En ja, als ze opeens je kersenboom in de gaten krijgen ben je ook meteen van je kersen af.


Spreeuwen zijn wel heel mooie vogels om te zien en vooral nu ze in hun verse winterkleed zitten met de fraaie witte punten aan de veren, zijn ze echt prachtig. En als dan ook de zon er nog op schijnt zie je ook de paarsige en groene gloed oplichten. De witte vlekken slijten er in de winter af en dan ontstaat een mee egaal verenkleed, met wel de paarse en groene glans.Spreeuwen zijn zo'n 21 cm, hebben een scherpe, relatief lange snavel, die bij volwassen exemplaren geel is en bij jonge vogels donker van kleur.  Ze worden niet heel oud, zo'n vijf jaar. Het zijn vogels die altijd in groepen bijeen zijn en soms dus echt enorme zwermen kunnen vormen. 
Spreeuwen kun je overal tegen komen, zowel in de stedelijke gebieden, als op het platteland evenals in de kustgebieden.

Spreeuwen zijn behoorlijk veelzijdig met kun eten. In het voorjaar bestaat het menu vooral uit insectenlarven, slakken en (regen-)wormen en vanaf de nazomer eten ze bessen en andere zachte vruchten en dus ook besjes van de Duivelswandelstok en de Hulst.


Ook wat het maken van geluiden betreft, is de Spreeuw een veelzijdig beestje. Het kunnen enorme lawaaimakers zijn, als er een groep in een boom vlak bij neerstrijk, kun je hun onophoudelijke gekwetter luid en duidelijk meekrijgen, ze kunnen echt een enorme herrie maken. Aan de andere kant kunnen ze ook ook heel mooi zingen en allerlei imitaties doen. Het maakt ze zo toch tot een boeiende vogelsoort vind ik.Op de foto hierboven een Spreeuw in de Hulst, nog een beetje sneeuw er bij en je hebt een mooi kerstkaartje. De Spreeuw lette even niet goed op en kwam met zijn kop in een enorm spinnenweb terecht, een nogal amusant gezicht en hij wist zich er even geen raad mee.Het is verbazingwekkend hoeveel Spreeuwen je opeens in je boompje krijgt als er zo'n groep neerstrijkt. Het is dan een onophoudelijk door elkaar gekrakeel  en gekibbel. Een mooi tafereel waar ik even uitgebreid van heb genoten. En ze hebben warempel ook nog wat besjes laten zitten, dus komt er misschien ook nog wel bezoek van de Koperwieken en Kramsvogels.


Reacties

 1. Dit zijn mooie vogels coby, maar zitten geen seconde stil, maar jij hebt ze prachtig in beeld gebracht!
  Mijn complimenten voor dit schitterende logje!
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Coby,
  Misschien niet zo geliefd vanwege de boodschappen die ze acherlaten en hun oorverdovende gedoe als ze met een grote groep zijn, maar zo leuk dat je hier laat zien hoe mooi ze zijn! Hopelijk worden ze voortaan wat meer gewaardeerd. Prachtige vogels die vooral met zonlicht erop hele mooie kleuren hebben.
  En de kleuren van de bessen geven de foto's nog wat extra's. Wat willen we nog meer.
  Groeten,
  Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Coby,

  Wordt inderdaad vaak genegeerd door de fotografen maar ten onrechte.

  De vijfde van onderen, die met die egaal groene achtergrond, die is erg fraai, en zo lekker scherp!

  Groeten, Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 4. nou dat is zeer kunstig om deze nooit stil zittende te fotograferen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ze vreten al mijn bessen op, maar ze mogen hoor: ik vind die vogels prachtig! Die met het spinnenweb is weer een mooi geluksshot. Prachtig!

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Halo Coby,
  Een mooie serie gewijd aan de spreeuwen, goed gedaan met prima extra info! Ik geniet zelf ook altijd van de spreeuwen in de tuin, al eten ze alle druiven op.
  De eerste hulstfoto vind ik heel mooi!
  Groeten, Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Coby,
  Leuk om de spreeuw eens in een log te zien verschijnen en helemaal met de extra informatie erbij. Ik wist niet dat de witte stipjes eraf slijten. Ze zijn inderdaad mooi en kunnen prachtig glanzen.
  Mooie foto's zeker met de egal groene achtergrond, de eerste met de vrij rustige achtergrond en die spreeuw met zijn kop in het spinnenweb is natuurlijk een pracht moment.
  groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je trof het Coby, mooie kans om de Spreeuwen te fotograferen.
  Achter mijn huis staan in een perkje van de Gemeente ook Duivelswandelstokken maar ik heb daar nog nooit Spreeuwen in gezien.
  Wel zoemt het van de Wespen in Augustus.
  Ik vind je Spreeuwen foto`s prachtig en leerzame informatie.
  Groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wauw dit is inderdaad echt een prachtig gezicht, mooie kleuren en fijn contrast heb je ook in deze foto's zitten!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Coby,
  Dit is wel een hele mooie serie over de spreeuw. ik vind het ook een mooie vogel, ze hebben soms zulke prachtige kleuren.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Het zijn er idd altijd erg veel. Bij de buren pikken ze de druiven uit de struik haha. Maar heb ze nog steeds niet op de foto kunnen zetten.
  Er staan weer prachtige foto's op de site zeg. Veel verschillende kleuren.
  Groetjes Danielle

  BeantwoordenVerwijderen
 12. tjonge wat zitten ze mooi in het herfstpak zeg.
  Een dan te bedenken dat ze gezamenlijk een wolk kunnen vormen.
  Je hebt prachtige foto`s gemaakt Coby!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Oh dit is mooi. Ze zitten hier ook in de appelboom te hakken (in de appels). Prachtige pakjes hebben ze nu aan. Een fraaie serie met mooi licht.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat leuk al die info over de spreeuwen Cobi :-) En ja, spreeuwen hebben een prachtig verenkleed en zeker in de zon. Een olievlek (rare vergelijking misschien) kan ook zo mooi met allerhande kleuren in de zon schitteren, en die kleuren zie ik dan ook bij de spreeuwen. Werkelijk hele mooie serie weer.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Coby
  Die duivelswandelstok is wel een heel fotogenieke omgeving voor de spreeuwen, vooral de eerste foto is super, en wat een scherpte, het verenpak komt zo we heel erg mooi uit.
  Leuk hoor, deze serie gewijd aan de spreeuwen, ik heb alles met veel plezier bekeken, spreeuw in hulst en spreeuw met groene achtergrond zijn ook beeldschoon.
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 16. mooie foto's.
  ik denk dat deze spreeuwen een van de meest kleurrijke vogels zijn van de wereld.
  helemaal als je ze in de zon bekijkt.
  groeten @weersites

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Je ziet ze zelden op foto's... des te meer vind ik dit een schitterend logje. Vooral de eerste foto is super ! Nu ik deze vogel zo eens goed kan bekijken, ja hij is echt wel mooi !

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Dank voor al jullie enthousiaste reacties en commentaren op deze blog.
  Aan de reacties te merken heb ik er goed aan gedaan om deze fraaie vogels eens in de schijnwerpers te plaatsen.
  Het zijn ook boeiende vogels die het zeker verdienen om eens wat extra op te letten.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Diverse soorten vinken voor de lens