Weidevogels - Wulp, Kievit en Scholekster

Als er weer weidevogels te zien en te horen zijn krijg ik het echte lentegevoel.
Een jodelende Wulp is een bijzonder geluid om te horen en is een typische roep die bij de lente hoort.
Het mannetje geeft er zijn territorium mee aan.


Naast zijn geluid, is de Wulp ook een opvallende verschijning. Het is de grootste steltloper van Nederland met zijn 50- 58 cm. Hij heeft lange poten en een kenmerkende zeer lange smalle, naar beneden gebogen snavel die zo,n 9-15 cm kan zijn. Het vrouwtje heeft een langere snavel dan het mannetje.  Het verenkleed is bruin met een mooie fijne tekening, je kijkt er vaak donkerder tegenaan dan hij in werkelijkheid is, dat is een fenomeen dat zich eigenlijk best vaak voor doet en het herkennen van vogels lastig maakt. In de natuur en afhankelijk van de lichtval, kan een vogel er heel anders uitzien dan het plaatje in je vogelgids. Op de rug/stuit heeft de Wulp een witte V-vorm en ook de buikzijde is licht van kleur.


In Nederland broeden Wulpen op heidevelden, weilanden en akkers en langs moerassen en kwelders. 's Winters vormen ze grote groepen die overwinteren langs de kust.


Hun voedsel bestaat uit kevers,vliegen en wormen, maar ook wel bessen en plantendelen en langs de kust vooral ook krabben, schelpdieren en pieren.
Een Wulp kan 10- 20 jaar oud worden en dat is best een hele leeftijd voor een vogel.


 Ook zijn er her en der weer  Scholeksters te zien, soms in grote groepen, maar ik heb ook al paartjes gezien. Scholeksters zijn soms standvogels, maar als de winter te streng wordt trekken ze weg. Scholeksters hebben een kenmerkend schril geluid en laten dat ook luidruchtig horen. Het meest bijzonder is als ze in een klein groepje tegenover gaan staan met de de snavels naar beneden en dan een gezamenlijk baltsconcert ten gehore geven. Dat gebeurt met een enorm volume van schrille klanken, het doet haast pijn aan je oren, maar het is wel prachtig om te zien.
Van een paar jaar geleden heb ik nog een foto van zo'n gezamenlijke ceremonie.


Scholeksters zijn met hun 40-45 cm een stuk kleiner dan Wulpen, maar desalniettemin zijn het best forse vogels. Ze zijn ook opvallend door hun zwart-witte verenkleed en knaloranje lange rechte snavel. Niet alleen de snavel is oranje, ook de ogen van de Scholekster zijn oranjekleurig.


Ze komen meest voor aan de kust maar broeden ook wel in het binnenland en ook in de provincie Drenthe zijn ze te vinden. Er zijn zelfs Scholeksters die op platte daken met grind nestelen.
Aan de kust leven Scholeksters van zeewormen en schelpdieren, in het binnenland voeden ze zich hoofdzakelijk met regenwormen.
Een Scholekster kan tot 15 jaar oud worden.


Ook de Kieviten doen al druk aan paarvorming, je ziet ook nog wel wat grotere groepen, maar steeds meer zijn het paartjes die boven een weiland of akker buitelen en hun broedgebied verdedigen.
Het eerste kievitsei is al weer gevonden. Dat eieren zoeken is behoorlijk aan banden gelegd omdat het aantal Kieviten dat in ons land broed enorm is afgenomen de laatste jaren. Toch mag er nog steeds van 1 maart- 9 april gezocht worden naar Kievitseieren in Friesland, de enige regio in de hele Europese Unie waar dat nog is toegestaan, verder is het overal verboden.


De Kievit is met 28- 31 cm de kleinste van dit weidevogeltrio. Het lijkt net als de Scholekster een zwart-wit getekende vogel te zijn, maar als je hem van dichtbij ziet is dat niet zo. Het wit klopt wel maar de donkere delen bevatten prachtige metaalglans in paars en groene tinten. Nu ze prachtig in hun broedkleed zitten is dat extra goed te zien, vooral als de zon schijnt. Wel moet je ze dan een beetje dichtbij zien, dus verrekijker of telescoop heb je wel nodig.
 Kenmerkend voor de Kievit is de fraaie lange kuif, waarbij die van het mannetje wat groter is dan het kuifje van het vrouwtje.
Door zijn donkere bovenzijde en witte onderkant geeft een vlucht Kieviten altijd een spectaculaire aanblik. Het lijkt te flikkeren, hoe meer de zon schijnt, hoe beter je dit effect kan waarnemen.


Kieviten broeden meest op akkers, weilanden en graslanden. Ze leven van wormen en insecten.
Een Kievit kan tot 10 jaar oud worden.

Reacties

  1. Prachtserie want de Wulpen zijn schuw en lang niet altijd op de foto te krijgen zeker niet zo close. Bijna niet uit elkaar te houden met de regenwulpen maar de snavel verraad de boel. Duidelijk een wulp dit wat je laat zien. Zitten hier ook regelmatig maar mooi op de foto als jij laat zien is er vaak niet bij. Pracht serie dus...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Peter,
    Bedankt voor je reactie. De foto's van de Wulpen zijn gemaakt met 500mm + 1.4 converter = 700mm en dan nog een crop gemaakt. Ik vind de foto's goed als illustratiefoto, maar hoop toch nog eens beter te maken en met andere achtergrond. Zo'n fraai bont-getekende vogel komt slecht uit tegen het glimmende gras, maar je hebt het niet altijd voor het kiezen...

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland