De Honingbijen vliegen weer - maar zorgen over massale bijensterfte

   
De Honingbij - Apis mellifera

De Honingbij (Apis mellifera) is de afgelopen dagen veelvuldig in het nieuws geweest en helaas niet vanwege positieve berichten. Het tv-programma Zembla en het radioprogramma Vroege Vogels hebben aandacht besteed aan de dramatische sterfte onder Honingbijen.
De sterfte van de bijen heeft vermoedelijk meerdere oorzaken, die elkaar versterken. Er is een bepaalde parasiet die voor veel sterfte zorgt, de veranderde landschappen met minder bloeiende planten spelen een rol, maar mogelijk is het gebruik van een nieuw bestrijdingsmiddel in de agrarische sector de belangrijkste oorzaak van de grote aantal dode bijen. Hele bijenvolken gaan dood en een bijenvolk kan wel tot 80.000 bijen bevatten!
De massale sterfte onder bijen is een groot probleem, want Honingbijen zijn verantwoordelijk voor de bestuiving van veel gewassen. In Zembla werd gesteld dat zo'n 70% van de gewassen in een groentewinkel er niet zouden zijn zonder de arbeid van de bijen!





Met dit alles in het achterhoofd heb ik toch even met andere belangstelling gekeken naar de Honingbijen, die ik vandaag voor het eerst dit jaar weer bezig mocht zien met het verzamelen van stuifmeel.
Het gezegde "dat is een bezige bij", snap je als je naar de enorme bedrijvigheid van de bijen kijkt.
Ze vliegen schijnbaar onvermoeibaar van bloem naar bloem, staan helemaal op hun kop om maar bij het stuifmeel te kunnen komen en dan zoemen ze ook nog voortdurend.




Boeiende dieren zijn het om te observeren en als ze dan ook nog op prachtige fleurige Krokussen gaan zitten..... juist, dan moet je er zelf op je knieën bij gaan zitten met een fotocamera.





Geniet mee van deze nuttige Honingbijen en van de kleurrijke Krokussen.
Laten we hopen dat we deze beelden nog heel lang kunnen blijven maken en dat er spoedig een goede aanpak komt voor het grote sterfteprobleem onder de bijen.

 

Reacties

  1. geweldig mooi dit enorme probleem belicht.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Stiefbeen, bedankt voor je compliment.
    Soms komen zaken gewoon samen, eerst al die droeve bijenproblemen en vervolgens zie je ze ook nog voor het eerst weer vliegen. Dat inspireert dan dubbel om er een goed bericht van te maken...
    Fijn te horen dat me dat blijkbaar gelukt is.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Diverse soorten vinken voor de lens

Ganzen in Nederland