Alsemambrosia is een ongewenste gast in je tuin

Ken je Ambrosia, een plant die hier van oorsprong niet thuishoort, maar afkomstig is uit Noord-Amerika?
Alsemambrosia (Ambrosia artemisiifolia) zoals deze exoot voluit wordt genoemd, is hier gekomen doordat het is toegevoegd aan vogelvoer. Aardig weetje daarbij is dat het Griekse woord "Ambrosia" de betekenis heeft "voedsel voor de goden".




Dat meevoeren van "voedsel voor de goden" in het vogelvoer is echter niet goed  want Alsemambrosia produceert pollen waar mensen met hooikoorts bijzonder heftig op reageren.
Het stuifmeel kan een forse allergische reactie geven bij het inademen van de pollen en er zijn ook mensen die bij het aanraken van de bloeiwijze klachten krijgen. In Nederland is er laatste jaren een sterke groei van het gehalte ambrosiapollen in de lucht. De eenjarige plant is een van de grootste verspreiders van pollen: per plant kan tot een miljard pollenkorrels verspreid worden. De allergische werking van het pollen is veel sterker dan die van gras, de tot nu toe voornaamste oorzaak van pollenallergie in Nederland, die in de volksmond daarom ook hooikoorts wordt genoemd.




Alle reden dus om deze plant met wortel en tak uit te roeien. In Duitsland is het inmiddels verboden om vogelvoer te importeren waar ambrosia in zit. In een aantal landen, namelijk Hongarije, Oostenrijk en Zwitserland is het verboden om de plant in je tuin te hebben. Men is daar verplicht om de plant te verwijderen. Het is trouwens best een grote plant die ook nog eens hard groeit, zo opeens staat hij er zo lijkt het tenminste dat is mijn ervaring. Als je het eenmaal hebt gezien herken je het meteen met het ingesneden blad en en de bloemetjes.





In Nederland wordt sinds 2011 ook gericht aandacht besteed aan het verwijderen van de alsemambrosia. In Amerika is het een van de belangrijkste veroorzakers van hooikoorts en is het een plaag als onkruid in de landbouw. Als je de plant zelf ook in je tuin hebt en dat zou best kunnen als je 's winters de vogeltjes in je tuin voert met vogelvoer of vetbollen, is het gewenst om de plant zo snel mogelijk te verwijderen. Doe dat met handschoenen aan om een eventuele allergische reactie van de huid te voorkomen en deponeer de plant niet op de composthoop of  in de groene container maar doe het in de grijze container voor restafval zodat het vernietigd kan worden.
Zo zie je maar weer hoe  steeds opnieuw planten en dieren meegevoerd worden die bepaald geen aanwinst zijn in onze natuur en in dit geval ook nog negatieve uitwerking kunnen hebben op de gezondheid van mensen.
Als je de plant tegenkomt vraagt men om de vondst door te geven aan bijvoorbeeld waarneming.nl zodat de verspreiding bijgehouden kan worden. 



Reacties

  1. Hoi Coby,
    Ik kende de plant niet maar zal er nu ongetwijfeld op gaan letten. We horen de laatste tijd wel vaker over exoten die het in ons land prima naar hun zin hebben (rivierkreeften, halsbandparkieten, nijlganzen enz.). Ze zijn lang niet altijd een aanwinst. Over een plant als berenklauw is voldoende bekend. Deze planten kunnen een ware plaag vormen. Aanraken van deze plant moet je ook bij voorkeur vermijden. Kortom, goed dat je aandacht besteed hebt aan alsemambrosia.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Coby.
    Ik had de plant voor twee jaar terug in de tuin en al een grote ook.
    Tot ik las wat de gevolgen kunnen zijn, toen is die meteen verwijderd met huid en haar ;-))
    Groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hai Coby,

    Mooi stukje weer en het laat zien hoe iets onschuldigs zoals vogelvoer voor een hoop ellende kan zorgen. Zo is er inmiddels aardig wat troep in onze natuur terecht gekomen.
    Hopelijk helpen dit soort stukjes om mensen bewuster te maken.

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Coby,
    dat is iets wat ik nog niet wist althans dat van die hooikoorts!!
    Heel veel planten (oa de japanse knoop) is ook al zo'n exoot die niet uit te roeien lijkt en die menig tuin (en zelfs huis) tot wanhoop brengt. Heel goed dat je hier aandacht aan besteed en ook nog eens heel erg leerzaam!
    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Diverse soorten vinken voor de lens

Ganzen in Nederland