Sterrenschot is een bizar natuurfenomeen

Het is al een tijdje geleden dat ik aandacht heb besteed aan een natuurfenomeen dat sterrenschot of ook wel heksensnot wordt genoemd. In 2011 maakte ik daarover deze blog.
Er wordt me regelmatig wat gevraagd over sterrenschot, dus het leek me een goed plan om er opnieuw aandacht aan te geven, te meer daar ik het zelf een tijdje geleden ook weer eens tegen kwam.Wat is sterrenschot of heksensnot nou eigenlijk? Aan de merkwaardige Nederlandse benamingen kun je wel afleiden dat men er vroeger in ieder geval absoluut geen idee van had, dus de fantasie vierde hoogtij. De naam sterrenschot is afkomstig van het idee dat de gelei-achtige klonten overblijfsels zouden zijn van vallende sterren. Ook tot de verbeelding sprekend is de naam heksensnot, een naam die ontstond vanuit het idee dat er wellicht een verkouden heks op haar bezemsteel was overgevlogen.
Maar wat is het gelei-achtige goedje, dat nog steeds sterrenschot of heksensnot wordt genoemd, dan wel? Sterrenschot is het overblijfsel van een vrouwtje kikker (of pad) dat slachtoffer is geworden van een dier dat dacht een heerlijk hapje te verorberen.


De eitjes van een kikker kunnen in de maag van bijvoorbeeld een reiger enorm opzwellen en dat gaat letterlijk zwaar op de maag liggen. Het dier dat zo'n kikker heeft opgegeten rest niks anders dan de boel er maar weer uit te braken. De roerdomp hierboven staat ook eten op te braken, ik heb niet goed kunnen zien wat dat was, het zou sterrenschot geweest kunnen zijn. reigers zijn wel "veroorzakers" van sterrenschot, maar ze braken ook wel onverteerbare resten van bijvoorbeeld vissen uit als braakballen. Naast reigers worden kikkers gegeten door onder andere marterachtigen, zoals de bunzing en verder door vossen en bijvoorbeeld buizerds of kokmeeuwen.
Als er bij de gelei-klontjes ook zwarte eitjes te zien zijn is het voor veel mensen die wel eens gehoord hebben van sterrenschot wel duidelijk wat ze zien. Echter als er alleen maar gelei te zien is, is het toch lastiger en is er twijfel of er nu sprake is van sterrenschot of dat het een trilzwam is. Bovenstaande foto's kreeg ik via twitter te zien via @M100TX, die ook niet helemaal zeker was of op de foto's nu echt sterrenschot te zien is. Het antwoord is in dit geval bevestigend, het is inderdaad sterrenschot.

Zelf kwam ik een tijdje geleden ook weer eens sterrenschot tegen, op een moment dat er ook overal paddenstoelen te vinden waren. Omstandigheden waardoor je eenvoudig in de war kunt raken over wat je ziet, ware het niet dat hier nog wat herkenbare resten van de kikker aanwezig waren. Het groene huidje en het pootje zijn onmiskenbaar van een kikker en dat het een vrouwtje kikker was is te zien aan de eitjes. Wellicht geen smakelijke plaatjes, maar wel heel illustratief. Het is nu trouwens een goede tijd om sterrenschot te kunnen zien, dus als je naar plekken gaat waarvan je weet dat er kikkers zitten speur dan maar eens rond in die omgeving of je toevallig ook dit bijzondere natuurfenomeen tegenkomt.

Reacties

 1. Hoi Coby
  Mooie en interessante serie is dit.
  Groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Coby,
  Een interessant verhaal met mooie bijpassende beelden. Omdat ik kort geleden ook vergelijkbare klodders in de natuur ben tegengekomen is het interessant te lezen wat jij hier over vertelt. Ik zal je enkele beelden mailen zodat je die ook kunt vergelijken met wat jij hier laat zien.
  Overigens een hele fraaie plaat van de roerdomp.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie serie en interessant verhaal.
  Ik heb dit nog nooit gezien, ik vind het heel apart.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Interessant, Coby en mooi geïllustreerd met fraaie foto's erbij!

  Groetjes, Ditta Voetberg

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Coby,
  een hele verandering op en in je blog :-)
  Maar je foto's zijn nog even mooi. Ik ben vaker dit sterrenschot tegen gekomen en soms zijn het slijmzwammen (als je geen kikkereitjes oid ziet zitten).. De informatie is ook weer een leerzame en welkome aanvulling.
  Groetjes, helma

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hai Coby,

  Erg leuk hoe je blog er nu uitziet en dat je verschillende keuzes kunt maken om eea te bekijken. Verrassend af en toe.

  Een echt Natuurkiekerblog wederom. Mooie illustratieve platen en interessante teksten. Ik ken het fenomeen en zie het regelmatig. Het blijft een raar gezicht dat spul en ik kan mij goed voorstellen dat ze heel vroeger allerlei rare dingen hierover bedachten. Prachtige plaat van de roerdomp ook.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik had dit nog nooit gezien het sterrenschot Coby.
  Mooi om dit ook eens te bekijken via jou foto's.

  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Diverse soorten vinken voor de lens