Nog eens een verrekijker testen

Enkele jaren geleden werd ik al eens benaderd door Knives and Tools of ik een Eden verrekijker van hen zou willen testen. Omdat ik best nieuwsgierig was naar de kwaliteit van zo'n verrekijker besloot ik om op het testverzoek in te gaan en was aangenaam verrast, zie deze blog. Onlangs werd ik gevraagd om ook de Eden XP 8 x 32 uit te proberen.De kijker die ik in 2012 testte was een Eden XP 8 x 42, ik was daar toen heel tevreden over en sindsdien gebruik ik de kijker altijd als ik de natuur in ga. Eigenlijk vroeg ik me af wat een andere nog meer zou kunnen bieden. De reden dat ik toch op het verzoek ben in gegaan om nu een Eden XP 8 x 32 te testen was het aanzienlijke gewichtsverschil.
Namelijk 660 gram voor de XP 8 x 42  en 465 gram voor de XP 8 x 32, een flink verschil en dat voel je wel als een kijker om je nek hangt, een verschil dat vooral bij  (lange) wandelingen een groot voordeel is.


Naast het gewichtsverschil is er ook verschil in afmeting, zoals ook goed te zien is op bovenstaande foto. Ik heb zelf niet van die enorm grote handen en voor mij liggen beide kijkers goed in de hand. Ik was benieuwd hoe dat was bij mensen die juist grotere of kleinere handen hebben. Het bleek bij de mensen die grote handen hebben geen probleem te zijn of ze de 8 x 42 of de 8 x 32 in handen hadden. Wel was er iemand met extra kleine handen die een uitgesproken voorkeur had voor de Eden XP 8 x 32 vanwege het geringere formaat en het gewichtsverschil.


Ik ben geen verrekijkerexpert maar geef weer wat mijn praktijkervaringen zijn met deze verrekijkers. Prettig vind ik dat ze beide geleverd worden met een brede, wat elastische neopreen draagband, die zeer comfortabel draagt om je nek. De 8 x 32 heeft andere frontdoppen dan de 8 x 42, die van de laatste vind ik makkelijker op te zetten, De doppen van de 8 x 32 vind ik wat moeizamer te plaatsen, maar als ze eenmaal zitten is het prima. De Edenkijkers hebben een scherp beeld, waar je wellicht even aan moet wennen is de kleine scherptediepte. Dat betekent dat je voortdurend je scherpstelwieltje moet bedienen, maar dat gaat wel heel soepel en ik moet zeggen dat ik er nu helemaal aan gewend ben en het beeld is gewoon heel scherp.Beide kijkers hebben een close focus van 1,2 meter, dat is heel fijn als je bijvoorbeeld kleine beestjes wilt bekijken. Ben je iemand die ook tijdens bijvoorbeeld de schemering reeën wilt bekijken dan ben je iets beter uit  met de 8 x 42, die lichtgevoeliger is dan zijn kleinere tegenhanger. Als ik ze naast elkaar gebruik vind ik dat de 8 x 42 sowieso een iets scherper en helderder beeld geeft.


Mijn conclusie is dat je bij beide verrekijkers waar voor je geld krijgt, goede kijkers waar je jarenlang plezier van kunt hebben, inclusief 25 jaar garantie. Ze halen niet het kijkbeeld van een Swarovski (ik heb zelf een telescoopkijker van dat merk) maar zijn dusdanig goed dat ik ze met plezier gebruik.
Maakt het verschil in gewicht je niet uit en ook niet de vijftig euro extra, dan zou ik kiezen voor de Eden XP 8 x 42. Ben je echt een lange-afstanden-wandelaar of vind je het gewicht van een kijker belangrijk en wil je toch graag een goede compacte lichtgewicht kijker mee, dan zou ik de Eden XP 8 x 32 overwegen.
Ben je een echte vogelkijker en wil je graag nog meer vergroting kijk dan ook even op de site van René, die een Eden XP 10 x 42 heeft getest.
Reacties

 1. Hoi Coby
  leuk dat je die verrekijkers mag testen en de Geene die bevalt mag je houden ha.ha
  hij zal best handig zijn.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie review Coby.
  Ik ben achteraf wel blij dat ik de iets zwaardere 10x42 heb genomen om te testen.
  Is toch gewoon net even beter op alle vlakken dan bv deze kijker.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Coby,
  het was mijn eerste ervaring met deze kijker en ik was (en ben) er echt heel tevreden over.
  De andere ken ik niet ofwel heb ik nog nooit geprobeerd maar deze 8 x 32 neemt erg lekker mee en kan ook een tijd om de nek hangen. Ik ben er erg tevreden over en neem deze nu ook steeds mee (de wildlife van Steiner) blijft nu thuis en dat was echt een hele duren hoor.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Coby, leuk dat ze jou ook hebben gevraagd om een verrekijker te testen.
  Ik ben een paar maanden terug ook gevraagd, maar ik heb het niet gedaan, ik heb nog nooit een verrekijker gebruikt, vandaar dat ik heb niet heb gedaan, dus ik kon ook niet vergelijken.
  He foto's zijn prachtig.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb onlangs de Eden 8x32 aangeschaft omdat ik mijn (overigens uitstekende) Bynolyt Albatross 8x45 op den duur erg zwaar vind worden. Voor een "altijd bij de hand hebben" kijker is de Eden ideaal, geringe afmetingen en erg licht in gewicht.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders