Sint-jansvlinder van rups tot vlinder

Net als andere insecten maken vlinders diverse stadia door voordat ze hun eindstadium als vlinder hebben bereikt. De afgelopen weken was ik in staat om de stadia van rups tot vlinder vast te leggen van de sint-jansvlinder.




Op 26 mei zag ik een rups van de sint-jansvlinder, een mooie gele rups met zwarte stippen. Ik vroeg me toen al af of die zich wellicht snel zou gaan verpoppen. De rupsen kun je zien van september tot juni. Ze overwinteren en gaan daarna verpoppen.


Op 16 juni kwam ik weer op de plek waar ik de rups had gezien en besloot even te kijken of ik nog iets van de rups kon vinden. Ik vond geen rupsen meer maar wel een pop aan een grasstengel. Ik wist niet zeker of het een pop van de sint-jansvlinder was, maar Kees Boele kon me vertellen dat het inderdaad de pop van een sint-jansvlinder was.



Ik besloot om de pop mee te nemen en te proberen of ik het uitsluipen van de vlinder zou kunnen vastleggen. Ik hield de pop goed in de gaten en tot mijn verbazing hoorde ik het soms luid lawaai maken, alsof er een krekel of iets dergelijks in zat, nooit geweten dat zo'n op zoveel geluid kan maken. Dagenlang waakte ik over de pop en op 22 juni zag ik dat de pop nog steeds in takt was. Toen ik een 20 minuten later weer keer was er de vlinder me toch te snel af geweest en was al uit de pop gekropen.




Daar zat ie de fonkelnieuwe vlinder, de vleugels nog samen gevouwen zodat de helderrode kleur uitbundig werd getoond. Het mooie van zo'n net uitgeslopen vlinder is niet alleen dat hij nog zo mooi gaaf is, maar ook dat ze nog niet kunnen vliegen en dat geeft de kans om er leuke opnamen van te maken.




Na een tijdje werden de vleugels dichtgevouwen en liet de vlinder zijn vleugels met de rode vlekken zien. Sint-jansvlinder behoort tot de familie van de bloeddropjes, een familie uit de nachtvlinders de allemaal een patroon hebben met rode vlekken (als bloeddruppels...). Ze worden vaak beschreven als zwart/rode vlindertjes, maar als je ze zo van dichtbij bekijkt zie je dat ze kleurrijker zijn en het ook uitmaakt hoe het licht er op schijnt.






Ik heb me een tijdje prima vermaakt met dit mooie vlinderje en fijn als je dat dan in alle rust in je eigen tuin kunt fotograferen. Van alle kanten en met het licht vanuit verschillende hoeken, altijd weer een uitdaging om er wat extra moois van te maken.
Het vlindertje is inmiddels natuurlijk zijn eigen weg gegaan en de komende tijd zullen ze overal wel weer te zien zijn.
Wie wel eens in de war  raakt of het nu een sint-jansvlinder of een sint-jacobsvlinder is moet maar even op deze blog kijken, waar ik beide vlinders samen laat zien zodat je goed de verschillen tussen beide soorten kunt zien, zowel van de vlinders als van de rupsen.


Reacties

  1. Wat een geweldige blog is dit,zo leuk dat je het helemaal kon vastleggen, de rups,de pop en de vlinder die uit de cocon komt. Ik heb er met veel plezier naar gekeken.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Pracht reeks! ik vind dit rupsje nooit, kijk zeker niet goed!

    gr Louis

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Coby,
    Geweldig dat je dit zo mooi kon vast leggen, wel heel jammer dat je niet alles van het uitsluipen heb gezien.
    Hij was je net even te vlug af, ze willen misschien geen pottenkijkers, hihihi
    Zonder gekheid, ik vind het een prachtige serie.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  4. de serie die is geweldig mooi Coby
    en wat een geduld ook gr jannes.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat heerlijk dat je je zo kon vermaken met de St.Jansvlinder, toch wel één van de mooiste vlinders in ons land. Het leverde een behoorlijk serie mooie platen op. Hopelijk kom ik er dit jaarv ook nog een paar tegen in de AWD, bij voorkeur op een rustige dag met mooi licht;-).
    Ook je rupsenfoto's vind ik erg mooi.Ik doe dat eigenlijk veel te weinig.
    Groet, Dick

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een top serie Coby dit is toch echt het mooiste wonder in de natuur van het vlinder geslacht,
    Ik hou er zo van !!!
    groetjes ,
    Annie !!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Coby,
    Dat is een mooie serie geworden. Bijzonder dat je zo het hele proces hebt kunnen volgen. Het voordeel is bovendien dat je tijd genoeg had om een goede positie voor je camera te zoeken wat geresulteerd heeft in een serie prachtig beelden.
    Ik heb een vergelijkbare pop gevonden en gefotografeerd. Ik had geen idee wat het eigenlijk was. Ik zal je de foto opsturen.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hai Coby,

    Weer een echt natuurkieker-blogje. Goed idee om de pop mee te nemen, want dat geeft toch prachtige kansen.
    Voor de vlinder maakt het niet zoveel uit, die vindt zijn weg toch wel. Jammer dat het uitsluipen zo snel gaat, want dat was wel de kers op de taart geweest. Nu geeft het toch een beetje een onbevredigend gevoel denk ik. Zo lang bezig geweest en dan net het juiste moment missen. Ik heb zo'n idee dat je dit snel nog een keertje zal gaan proberen. Een prachtig blogje met hele fraaie foto's.

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoi Coby
    mooi in beeld gebracht de sintjans vlinder zie ik heel vaak maar de rups heb ik nog nooit gezien
    prachtige serie.
    groetjes Herman.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Nou... je hebt je hier zeer zeker mooi mee kunnen vermaken Coby.
    Wat een geweldige mooie serie om dit te kunnen meemaken.
    Je foto's zijn dan ook werkelijk schitterend! Mooi helder en ook scherp
    en de details zijn prachtig in beeld gebracht. Een favo heb ik niet want dat zijn ze nl allemaal :-) Hier heb ik heerlijk van genoten.
    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wow, wat een interessante en mooie serie! Ik heb eigenlijk nooit geweten hoe zo'n pop er uit ziet, wellicht dat ik er nu ook eens een zie?
    Je foto's van deze mooie vlinder zijn prachtig, vooral 7-8-9 springen er voor mij uit, fijne heldere plaatjes.

    Groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Tsja, wat kan ik hier nog aan toevoegen? Dit is een super interessant blog met hele mooie foto's. Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland