Genieten van Sneeuwgorzen

Het was een prachtige, rustige, zonnige dag op 29 september, een perfect voor een dagje uit in het waddengebied. Gezellig op stap met mijn zus en ons laten verrassen door wat dit mooie gebied voor ons in petto zou hebben. Een van de mooiste ontmoetingen was die met een paartje sneeuwgorzen (Plectrophenax nivalis). Ze liepen op de pier in de haven van Lauwersoog, wat een leuke vogeltjes zijn dat!
Sneeuwgorzen zijn doortrekkers en wintergasten, ze zijn dus niet het hele jaar in Nederland te vinden. De sneeuwgorzen die hier komen op doortrek of om te overwinteren, hebben hun broedgebied in IJsland, Scandinavië en Rusland.
De sneeuwgorzen die wij zagen verblijven al drie weken in de haven van Lauwersmeer. Het Waddengebied is sowieso een goede locatie om sneeuwgorzen te treffen, de echte piek met doortrekkers is vaak in november en december.
Echt leuke vogeltjes zijn het, die sneeuwgorzen. Ik weet niet of ze altijd zo weinig schuw zijn, maar dit paartje liet zich tot op korte afstand naderen en leken zich weinig van ons aan te trekken, Ze waren druk met zoeken naar zaadjes en onderwijl keuvelden ze samen heel wat af. Prachtig om naar te kijken en dat hebben we dan ook ruim een uur lang gedaan.Het was bijzonder prettig dat het zulk mooi weer was, dat gaf de gelegenheid om een fijn laag standpunt te kiezen. Dus languit op de pier om deze prachtige vogeltjes, die ik overigens voor de eerste keer zag, zo mooi mogelijk uit te laten komen. Het feit dat ze niet schuw waren en voortdurend in de buurt bleven, gaf voldoende mogelijkheid om een leuke reeks foto's te maken.

Tot besluit nog een aantal opnamen waar ik ook content mee ben. Onze eerste ontmoeting met sneeuwgorzen was bijzonder aangenaam en we hebben hebben er buitengewoon van genoten. Het was hierna heerlijk genieten buiten op een terras in de haven en een mooie afsluiting van een heel fijn dagje Lauwersmeergebied. In een volgende blog zal ik laten zien wat we verder die zijn hebben gezien.

Reacties

 1. Hallo Coby, Een heel fraai blog met deze sneeuwgorzen. Die heb ik hier in het zuiden nog nooit gezien. Ik begrijp dat ze veel langs de kust voorkomen en daar zit ik een eind vandaan.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een heerlijk buitenkansje Coby met deze zo fijn meewerkende sneeuwgorsjes. Prachtige serie, stuk voor stuk fraaie plaatjes, maar de eerste drie vind ik de allermooiste met die zachte voor- en achtergrond, en ook nr 9 springt er extra uit met die netten en de blauwe lucht.
  Complimenten en groeten,
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fantastische serie foto's, mooi van kleur en afwisselend in compositie. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een prachtige serie, supermooi licht had je ook. Leuke vogeltjes zijn het en vaak niet eens zo schuw.
  Een paar jaar geleden heb ik ze in Katwijk kunnen fotograferen (maar wel bij zwaar bewolkt donker weer), ik hoop dat ze dit jaar weer deze kustplaats bezoeken, dan ga ik voor een herkansing want zo mooi als dit hierboven, zou ik heel graag willen.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Coby,
  Het zijn inderdaad prachtige vogels die je heel mooi in beeld hebt gebracht. Een echte buitenkans, zeker omdat het zulk mooi weer was. Ik heb ze een keer tijdens een zomervakantie in IJsland gezien, en 's winters in IJmuiden. Nu maar hopen dat ze weer richting IJmuiden komen en dat ik ze opnieuw aan het strand kan zien. Jij hebt ze in ieder geval al in Nederland gezien..
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hai Coby,

  Sneeuwgorzen zijn voor mij 1 van de meest fotogenieke vogeltjes en ik heb ze al een paar keer mooi kunnen fotograferen.
  Deze sneeuwgorzen zijn volgens mij de meest gefotografeerde op dit moment, want je ziet ze met grote regelmaat terugkomen op birdpix en dergelijke.
  Ik kan zeer goed begrijpen dat je erg blij bent met de resultaten en vooral foto 3 is een juweeltje. De allermooiste van deze mooie serie. Je had wel geluk dat het er maar twee zijn, want zodra het er meer worden, steken ze elkaar aan qua vliegerig gedrag.
  Eentje of een paartje zijn meestal zeer goed te benaderen. Ze zijn echt top!

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtig vogeltje, inderdaad. Erg mooie opnamen uit een geweldig gebied. Groetjes Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtig soort en even prachtige foto's Goby.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Coby, mooie vogeltjes en fijn dat ze je zo rustig je gang lieten gaan. Je hebt daardoor een mooie reeks kunnen maken. Heel mooi die zachte achtergronden.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Coby, mooie serie van de Sneeuwgorzen.
  De achtergronden vind ik ook heel mooi, vogel komt zo goed tot zijn recht.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ohhhhhhhh................. dit is echt schitterend Coby!
  Zo mooi heb ik de sneeuwgorzen nog neit gezien bij de medebloggers.
  Zelf zie ik ze alleen maar krijg nooit van die mooie foto's.
  Jij laat hier werkelijk een fantastsiche serie zien waar ik toch wel lichtelijk jaloers op ben hoor.
  Echt schitterend!
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland