Genieten van roodborsttapuiten

Roodborsttapuiten (saxicola rubicola) komen hoofdzakelijk in Nederland als broedvogel en zijn hier te vinden van maart tot oktober. Een enkeling zal hier ook de winter doorbrengen, maar de meesten verlaten ons land om de winter door te brengen in meer zuidelijk gelegen gebieden.
Er is nu dus nog even te genieten van deze mooie vogelsoort.

Roodborsttapuit man

Roodborsttapuit vrouw

Roodborsttapuit vrouw met rups voor haar jongen

Drenthe is een van de gebieden in Nederland waar de roodborsttapuit zich blijkbaar goed thuis voelt en waar een deel van deze vogels ieder jaar naar toe trekt om er te broeden en hun jongen groot te brengen. Roodborsttapuiten houden van open gebieden met hier en daar wat struiken en boompjes en ook zie je ze vaak in heidegebieden. Ik vind het prachtige vogeltjes, met name de mannetjes met hun zwarte op en oranjerode buik. De vrouwtjes zijn een stuk onopvallender en zijn bruin van kleur. Ze zijn familie van onder andere de roodborst (Erithacus rubecula) en als je er goed op let kun je ook wel zien dat ze hetzelfde parmantige en soms wat verhitte gedrag hebben.

Roodborsttapuit man

Roodborsttapuit man 

Hoewel roodborsttapuiten op diverse plekken in de provincie wel tegen kom vind ik het toch vaak lastig om er mooie opnamen van te maken. Het zijn maar kleine vogeltjes dus moet je er toch relatief dicht bij in de buurt kunnen komen om ze mooi in beeld te brengen. Maar helaas willen ze daar vaak helemaal niet aan meewerken en blijven dan net buiten een goed bereik van de camera.

Roodborsttapuit man

Roodborsttapuit man

Een extra punt van aandacht bij de mannetjes is ook het zwarte oogje dat je natuurlijk wel graag zichtbaar wil hebben, maar dat vaak verdwijnt in het zwart van zijn kop.
Het is daarom belangrijk om goed te kijken of je een lichtje in het oogje kunt vastleggen door goed te kijken in welke houding het licht mooi op het oogje schijnt.

Roodborsttapuit man

Roodborsttapuit man

Tja en dan zit zo'n vogeltje een beetje op een acceptabele afstand, schijnt er af en toe een mooi lichtje in het oog, maar dan wil je ook graag nog een beetje een leuke entourage.
Zo'n hek als op de allereerste foto vind ik eigenlijk niet echt mooi en een koordje of draadje heeft ook niet echt mijn voorkeur. Maar ja het beestje kiest zelf zijn zitplaats en ik moet er gewoon genoegen mee nemen. Als het een paaltje is met draadhouders er aan die nog groter zijn dan het vogeltje zelf kun je wel heel goed zien hoe klein de roodborsttapuit is.

Roodborsttapuit man

Roodborsttapuit man

Heel soms doet zo'n vogeltje precies wat je wenst en zit hij op een mooie natuurlijke plek.
Zo had ik dit vogeltje al lange tijd in mijn gedachten en opeens kreeg is het op een presenteerblaadje aangeboden. Goed licht, een sierlijke zuring als zitplaats, geen storende elementen in de omgeving.
Ik ben er blij mee en ik zal dit jaar wel niet zo heel veel kansen meer krijgen om nog nieuwe opnamen te maken want weldra zullen ze wel aanstalten gaan maken om naar het zuiden te gaan trekken.



Reacties

  1. Je hebt een prachtige serie weten te schieten Coby 👍

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een leuk vogeltje! en mooi op de gevoelige plaat

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Al weer zo'n leuk vogeltje. Op de zuring is prachtig, maar toch ook op de draad of met een rups in de bek op een paaltje. Ik moet bekennen dat ik nog nooit een tapuit heb gezien of ik wist gewoon niet wat het was. Zal eens nazoeken of ze hier in de omgeving ook zitten.
    Groeten,
    Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ik ken eigenlijk niet zo veel van vogels. bij deze weer wat meer ;-).
    fijne zondag en bedankt voor de mooie plaatjes.
    groetjes, Hilde

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Prachtige vogeltjes zijn de roodborsttapuiten.
    Je hebt er een prachtige serie van kunnen maken Coby.
    Ook goed te zien hoe klein ze zijn, zeker zo op de paal met draadhouders en het touw.
    Ik vind ze echt allemaal perfect gefotografeerd.
    Fijne zondag nog.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een heerlijke serie heb je er van weten te maken Coby ik zou haast zeggen het is niet zo gek dat hij Drenthe uitgezocht heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Coby,
    Wellicht heb je dit jaar in mijn blog gezien dat ik geprobeerd heb om deze tapuiten te fotograferen. Zoals jij beschrijft hoe lastig het is om ze goed te fotograferen is precies ook mijn ervaring, heel herkenbaar dus. Hoe dan ook, jouw tapuiten staan er mooi op.
    Groetjes, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Weer een leuke, informatieve blog met prachtige foto's. Ik zie ze in het voorjaar vaak in de duinen, maar wat je zegt, ze zijn lastig te fotograferen. De roodborsttapuit man in jouw blog heeft niet zo'n mooie rode borst meer, is daar verschil tussen, voor en najaar (in het voorjaar willen ze opvallen voor de vrouwtjes toch?)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Beautiful bird Coby and many great compositions!
    Greetings, Louise

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Prachtige vogeltjes zijn het en je hebt deze kansen heel goed benut Coby.Inderdaad een werld van verschil als er een lichtje in dat zwarte oogje valt.
    Groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hoi Coby,

    Eén van mijn favoriete kleine vogeltjes om te fotograferen; dit jaar niet zo goed gelukt als verleden jaar. Mooi zo op die zuring.

    Gr.
    Robert

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hai Coby,

    Nou complimenten hoor voor deze serie. Toch wel 1 van de lastigste kleine vogeltjes om echt goed op de foto te zetten.
    Erg schuw vaak, moeilijk te belichten. Wat direct opvalt zijn de mooie details in de zwarte delen van de vogel. Dit loopt toch erg snel vol en dan krijg je 1 zwarte vlakte, maar hier zie je mooi de veertjes. Ook lekker dat het vogeltje dan net even de goede kant opkijkt, waardoor je het zonlicht in het oogje krijgt.
    Erg mooi gedaan, een serie foto's om tevreden mee te zijn. Dit lukt je niet zo snel nog een keertje.

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik heb ze nog nooit voor de lens gehad Coby..
    Het is jou prima gelukt, zelfs het oogje in het zwarte gedeelte
    van zijn koppie...
    Mooi zo met info erbij een zeer complete blog...!!!

    gr. Nieske

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ah, mooi weer! Volgens mij heb je bij dit vogeltje/deze serie ook weer veel geduld gehad voor het juiste plaatje... groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland