Vlinderparadijs Papiliorama

Nu eens geen Nederlandse natuur, maar een kleurrijke tropische blog met vlinders die zich bevinden in Vlinderparadijs Papiliorama. Deze mooie vlindertuin bevindt zich in het Drentse Havelte.
De foto's had ik in de herfst al eens gemaakt maar nog niet geplaatst en nu vond ik het leuk om eens even een kleurrijke blog te maken.Vlinders zijn altijd een mooi onderwerp om te fotograferen, ze zijn kleurrijk en hebben mooie vormen.
Maar vlinders zijn ook vaak beweeglijk en zitten niet voortdurend braaf op een bloemetje te wachten tot je klaar bent met je foto's. De vlindertuin geeft als advies om zo vroeg mogelijk te komen omdat de vlinders dan nog zitten op te warmen, maar ik was er midden op een zonnige dag dus met veel activiteit van de vlinders, een echte uitdaging.

In zo'n tropische vlindertuin kun je heerlijk fotograferen en al rondlopend kom je steeds weer nieuwe schoonheden tegen. Ik heb mezelf beloofd dat ik niet hoef te weten hoe ze allemaal heten en zo kan ik me helemaal richten op het genieten van deze mooie insecten. Er waren ook heel wat parende vlinders of vlinders die elkaar probeerden te verleiden. Een uitdaging om die om elkaar heen vliegende vlinders mooi vast te leggen, ik ben er niet helemaal tevreden over maar ze mogen in de blog.Er waren ook heel mooie vlinders die ik maar even tropische Oranjetipjes noem. Verbazingwekkend wat een prachtige camouflage die hadden. Als ze hun oranje vlekken toonden vielen ze flink op, maar met gesloten vleugels leken het van een afstandje net blaadjes. Mooie vlindertjes waar ik me een hele tijd mee heb bezig gehouden. Ze waren erg beweeglijk maar ik ben best tevreden met deze foto's die ik
desondanks heb kunnen maken.In zo'n vlindertuin ontdek je steeds weer nieuwe soorten als je zo wat rondloopt. Een mooie ontdekkingstocht en verbazingwekkend wat een variatie er is in deze vlindertuin. Het is een prachtige plek om fijn te oefenen met de camera en zoals gezegd zijn het ook allemaal mooie verschijningen.
Een leuke uitdaging is het om te proberen van eenzelfde soort zowel de boven- als de onderzijde van de vleugels te fotograferen.Het Vlinderparadijs is een aanrader om eens te bezoeken als je er in de buurt bent en het is ook nog prachtig te combineren met een wandeling in het natuurgebied de Havelterberg, dat er bijna tegenaan ligt.
Doe dat bijvoorbeeld als de heide bloeit, dan is het daar heel mooi, maar als er deze winter nog sneeuw zou komen is het er natuurlijk ook fantastisch. De vlindertuin is het hele jaar geopend, dus daar kun je, met uitzondering van een paar feestdagen, iedere dag terecht.


Reacties

 1. dat lijkt mij geweldig mooi om daar eens rond te neuzen wat een prachtige vlinders hebben ze daar.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben daar 2 jaar geleden geweest, met onze schoondochter.
  Verrassend leuk vlinderparadijsje! Ben vast van plan nog eens te gaan.
  Mooie foto’s Coby,
  vr.groet,Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi, zo'n serie met vlinders! Je hebt die fladderaars toch weer mooi kunnen vastleggen.

  Fijn weekend en een lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 4. O, wat een heerlijke en mooie serie,Coby. Ik ga regelmatig naar vlindertuinen en vind het er prachtig. Die in Drenthe ken ik niet. Maar wat is het moeilijk om mooie foto's te maken. Vooral als je zonnige momenten hebt. Je bent erg goed geslaagd, vind ik. De namen erbij zoeken is inderdaad een probleem. Ik ben eens 2 dagen bezig geweest om die er voor een blog bij te zoeken. Je "Oranjetipje" is volgens mij een Groot Oranjetipje (Hebomoia glaucippe) uit Azië, China etc. Fijn weekend. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtige foto's heb je gemaakt. Ik heb ook al eens foto's gemaakt in de Passiflorahoeve in Harskamp.
  Jammer dat het een hele zonnige dag was en de vlinders erg druk waren, toch is het gelukt om wat mooie foto's te maken.
  Een uitdaging!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Coby
  wat een kleuren en wat zijn ze mooi die vlinders het lijkt me leuk om dat een te fotograferen.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtige serie van de verschillende soorten vlinders Coby.
  Inderdaad is het best lastig om ze te fotograferen, zeker als ze al helemaal zijn opgewarmd, stil zitten is er dan niet bij.
  Namen is altijd lastig vind ik, wat ik meestal doe is als er foto's staan van de vlinders die daar zijn, maak ik daar ook een foto van.
  Ja kan dan later thuis zo de foto zoeken, en je hebt dan ook meteen de naam er bij.
  Het is maar een tip hoor, zo doe ik dat bv ook in een dierentuin etc etc.
  Fijn weekend, groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja Irrma, infobordjes fotograferen is een goede tip , doe ik inderdaad ook vaak even.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 8. Heel welkom op zo'n grijze druilerige dag! Bedankt voor de mooie foto's. Ik voel me altijd weer kind in een vlindertuin, overal waar je kijkt van die kleine wondertjes, prachtig! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heel mooi Coby, altijd genieten bij Erik Hendriks en zijn Papiliorama. Eens begonnen in Hortus Haren als vrijwilliger bij mijn Insectarium en nu al weer jaren zelfstandig.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heerlijk om zo'n vlindertuin in de buurt te hebben. Helemaal als je er mag fotograferen. Vaak zie je bij dit soort foto's versleten vleugels, maar jij hebt echt gave exemplaren. Ik vind de kleurencombinatie op foto 5 zo mooi, het rood in de vlinder, in de bloem en in de achtergrond. Prachtig Coby. De eerste vlinder heb ik gezien in Panama. (Denk ik)
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Het is een hele toer om foto's te maken van vlinders, in de vrije natuur of in een vlindertuin. Ik kan mij voorstellen dat je het daar prima naar je zin gehad hebt. Wat je hier laat zien is in ieder geval de moeite waard.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Bijzonder prachtig gedaan. Ik heb het zelf ook wel eens geprobeerd, maar dan blijkt dat het veeeeeel moeilijker is dan je denkt. Ik had in ieder geval lang niet zulke prachtige plaatjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hai Coby,

  Hier doe jij mij wel een plezier mee hoor. Ik mag ook graag in vlindertuinen rondwandelen en uit ervaring weet ik dat je hier een zeer knappe prestatie neerzet. Meestal is het erg druk op dit soort plekken en worden de vlinders regelmatig opgejaagd.
  Dan heb je meestal ook nog de pech dat als ze ergens gaan zitten, ze de vleugels dicht houden.
  Mijn favorieten zijn de eerste 2 foto's. Ik weet toevallig dat dit de rijstpapiervlinder is en vind dit zo'n mooi beestje.
  Prachtig belicht en heerlijk van scherpte (net als de rest trouwens).

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 14. heerlijke serie Coby, ik mis ze vreselijk! wat een vrolijke kleuren
  en wat een wondertjes der natuur. je hebt ze prachtig vastgelegd!
  groetjes Nathalie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Deze heb ik kennelijk gemist Coby en dat zou heel jammer geweest zijn.
  Wat een prachtig blog is dit en de vlinders in de tropische vlindertuinen zijn ook vaak schitterend om te zien.
  Jij hebt er ook echt geweldige mooie creaties tussen zitten. Mooie kleuren, zachte achtergronden en
  geweldige mooie details. Dit is ook echt geneiten van al het moois op deze aardbol ;-)
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland