Wat doe je met een dode Kerkuil

Eind maart kreeg ik een telefoontje dat er in de Brummeltuun een dode Kerkuil was gevonden. Dat was natuurlijk treurig nieuws, Kerkuilen staan op de rode lijst van beschermde diersoorten. Het is een heel kwetsbare vogelsoort en de extreem lange koude periode was dit prachtige dier fataal geworden doordat er onvoldoende muizen beschikbaar waren.


Ik mocht het dode dier hebben en besloot om hem te laten opzetten. Nu kan dat overigens niet zomaar, je bent zelfs strafbaar als je in bezit bent van een dode Kerkuil. Ik heb dus eerst maar eens even gekeken goed gekeken op internet en vond deze link waar informatie is te vinden.
Het bleek dat ik een vervoersverklaring moest halen bij de politie. Op dat formulier werd aangeven waar en hoe ik de uil in mijn bezit had gekregen en de vermoedelijke doodsoorzaak werd vastgesteld. Met deze verklaring kon ik de Kerkuil naar een ministerieel erkende preparateur brengen die ook op het vervoersverklaring moest worden vermeld.
Zo'n vervoersverklaring heb je niet alleen nodig voor een rode lijst vogel, maar voor ieder in het wild levend dier. Als je bijvoorbeeld je eigen huisdier wilt laten opzetten, heb je daar geen speciale papieren  voor nodig.


 

Mijn gedachten gingen nog even terug naar vorig jaar, ook toen was er al treurig nieuws over deze uil te vertellen. Deze Kerkuil had samen met een partner een nest met vier jongen en ik had al een afspraak gemaakt dat ik die mocht komen fotograferen toen ik bericht kreeg dat ze de nacht ervoor allemaal waren gedood door een Steenmarter...
Gelukkig mocht ik later elders bovenstaande jonge Kerkuilen zien toen die werden geringd, een prachtige belevenis, waarvan ik op deze blog uitgebreid verslag heb gedaan.


Met de dode kerkuil ben ik vervolgens naar de preparateur gegaan en keek mijn ogen uit wat daar allemaal aan dode dieren hing en stond. Allerlei soorten vogels van klein tot groot, Goudhaantjes, spechten, roofvogels. Maar ook nogal wat zoogdieren waaronder  een aantal Dassen.
En een in mijn ogen verbijsterend groot aantal Kerkuilen, er stonden er wel tien... vermoedelijk allemaal omgekomen van de honger. Een Kerkuil is puur afhankelijk van muizen en als die niet voorhanden zijn sterft het dier want hij heeft geen alternatief voedsel. Later werd ook de partner van deze uil nog dood gevonden, dus het is wel een dramatische koude periode geweest voor de Kerkuilen.


Ik ben niet van plan om mijn hele huis vol te zetten met dode dieren maar ik vond deze uil toch wel zeer de moeite waard om op deze wijze te bewaren. Prachtige vogels zijn het en dat kun je met zo'n opgezet exemplaar ook goed laten zien. Reden waarom bijvoorbeeld ook natuurorganisaties bij hun educatieprogramma's weer steeds meer gebruik maken van geprepareerde dieren. Ik vind het trouwens geweldig hoe goede taxidermisten  in staat zijn zo'n dood dier er zo natuurlijk uit te laten zien, die moeten toch goed op de hoogte zijn van houding en gedrag van zo'n dier.


Na het prepareren moet het opgezette dier heel goed drogen in de houding zoals dat door de preparateur is bedacht. Die houding wordt met allerlei spelden, bandjes en andere middelen in de goede stand gehouden. Als het dier goed droog is na een week of 6, worden alle hulpmiddelen verwijderd en heeft het opgezette dier zijn definitieve houding. Je kunt overigens van te voren overleggen hoe jij het dier wilt hebben, staande of vliegend, ik vond dit de meest karakteristieke houding.
De Kerkuil heeft ook gestaan op de open dag van de Brummeltuun,  het dier was daar gevonden en ik vond dat hij daarom ook een plaats moest krijgen bij mijn foto-expositie.
En nu staat hij als een wijze Gandalf naast een oude vogelgids bij mij in huis en kan ik mensen laten zien hoe mooi Kerkuilen zijn en hoe belangrijk het is om deze mooie dieren te beschermen.


Reacties

  1. Ja, hij staat er mooi bij. Ook ik vond ooit een van honger omgekomen exemplaar van de kerkuilen die op mijn toenmalige boerenerf broedden. Die heb ik ook laten opzetten. Toch houd ik over het algemeen niet van een uitstalling van opgezette dieren bij wijze van educatie. Vooral de wat oudere exemplaren zien er dan zo mottig en onsmakelijk uit, dat ze juist het tegendeel uitstralen van de vitaliteit en kracht van levende dieren. Maar als je je opgezette uil om de paar maanden even een nachtje in een plastic zak in de vriezer legt, krijgen vreetbeestjes minder kans en blijft hij langer mooi (tip van een biologe bij Artis ;-)).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hier in het Asserbos was ook een stel aan het broeden. Helaas is het broedsel verloren. er is nog maar 1 kerkuil helaas.Prachtige vogel is het

    BeantwoordenVerwijderen
  3. je hebt er ook een heel mooi plekje voor en samen met het oude boek is het gewoon een plaatje.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Weer een nieuw woord; "vreetbeesjes"
    Overigens een mooie serie.
    Groet van eilandstaete.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Bijzonder, ik ben ook niet zo van de opgezette dieren, maar met een vogel met zo'n verhaal zou ik hetzelfde doen!
    H groet, marion

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Goh Cobie ik heb verslagen zitten lezen wat je allemaal beschreven hebt .
    Ik wist echt niet dat er zoveel uilen dood gingen maar nu heb ik weer iets bij geleerd ook over het opzetten van dieren bedankt daar voor !!!
    hrt,
    Annie
    http://anniezon.blogspot.nl/

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een prachtige vogel is het. Zeker de moeite waard om hem nog een mooi plekje te geven in huis. Hij doet het goed naast het oude boek!
    Bij ons staat al jaren "Kees" op de kast: die heeft de strenge winter van '76 niet overleefd en heeft sindsdien een vaste plek bij ons.

    Fijn weekend en een lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi Coby
    leuk om een jonge uilen te fotograferen ze zijn erg mooi
    jammer voor die dode uil.
    groetjes Herman.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Het is dramatisch jaar voor heel veel vogels.
    Hele nestjes overleven het niet, gewoon omdat het veel te lang zo koud is geweest.

    Ik vind de kerkuil zo opgezet heel erg mooi.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ach...ja sneu..en ze hebben het al zo moeilijk...
    Mooie blog Coby...
    nu heb je een model in huis..
    Mooie beelden en boeiende info..

    Nieske

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Prachtige dieren. Een mooi blog met een pakkend en interessant verhaal, Coby. Ik vind de opgezette uil erg mooi geworden. Ook een compliment voor de preparateur dus. Groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hoi Coby,
    de kerkuil is ook werkelijk een prachtig uil.
    Heel treurig dat deze dieren doodgaan van de honger en nu met de lange koude
    dus ook weer een aantal. Heel mooi dat je hem hebt laten prepareren. Zo kun je
    hem alten zien maar ook erover vertellen. Je visite kan dan zien hoe mooi of
    hij eigenlijk is.
    Heel boeiend blog.
    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  13. zielig voor de kerkuil,maar jij hebt er wel een prachtig dier bij!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik loop hopeloos met bloglezen achter en zie tot mijn verrassing hier Gandalf staan. Dat was een bijzondere belevenis. Mijn ouders hebben hem bij hun huis gevonden en belden me op te vragen wat ze er mee moesten.Ik dacht uiteraard meteen an Natuurkieker. Gelukkig wist jij er een goede bestemming voor en hebben en de uil samen naar de preparateur gebracht. Dat was een belevenis op zich. En wat een boel kerkuilen stonden daar. Als je dan bedenkt dat lang niet alle dode uilen gevonden worden, daarvan maar een klein deel nog goed genoeg is om op te zetten en een nog kleiner deel uiteindelijk wel die bestemming heeft, moet de sterfte onder de kerkuilen wel enorm zijn geweest. Maar Gandalf (ik mocht de naam bedenken) is prachtig geworden. En je weet hem helemaal sfeervol op de foto te zetten met dat oude boek en in een oude kist.
    Bijzonder aan zo'n opgezette vogel is dat je in alle rust de vogel veertje voor veertje kunt bewonderen en wat zijn ze dan mooi. Zo dient zo'n vogel toch weer een goed doel, ons laten zien hoe mooi en dus ook hoe kwetsbaar de natuur is. Hopelijk komt er een nieuwe paartje broeden nabij de Brummeltuun en heb je ooit weer de kans de jongen op de foto te zetten.
    Groetjes,
    Hannie

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Hai Coby,

    Ik zie dat ik dit berichtje helemaal gemist heb. Zonde van zo'n mooie vogel, maar zo leeft hij toch een klein beetje verder. Zoals ik vanaf hier kan beoordelen, is dat wel een uitstekend vakman geweest.

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland