Ooievaar geniet van avondmaaltijd

Ik had die avond op 9 mei 2013 al genoten van  Oranjetipjes en van smikkelende en poetsende Hazen. Maar de natuurcadeautjes waren nog niet op, ook een Ooievaar koos een van de prachtig bloeiende weiden uit om zijn avondmaal op te scharrelen.




Deze Ooievaar liet ons eerst even schrikken door laag overvliegend vlak voor ons langs achter een houtwal vandaan te komen.
Met een sierlijke bocht draaide hij vervolgens deze wei op en ging met grote passen op zoek naar voedsel.




Een indrukwekkende verschijning is het toch wel, zo'n grote zwart/witte vogel in het landschap. En toen hij zo plotseling vlak voor ons vliegend opdook dacht ik in eerste instantie zelfs even met een Kraanvogel te maken te hebben, zo groot leek hij van dichtbij. Maar toen ik er beter naar kon kijken was het wel duidelijk dat het een Ooievaar was.




Deze Ooievaar had een nest in de omgeving, ik weet niet of er al jongen in het nest zitten. Hij had het in ieder geval nu druk met zelf eten en zorgvuldig werd het hele terrein afgezocht naar eetbare zaken. 
Ik heb daar al eens eerder een tijd naar gekeken, en opnieuw verbaasde het me dat een Ooievaar met die grote grove snavel zo precies kleine beestjes weet te pakken. Feilloos werd de ene na de andere slak tussen de gewassen uitgepikt.




Het was een mooi gezicht om deze grote vogel zo rustig rond te zien stappen in het avondlicht.
Als ik zie wat er dan allemaal naar binnen gaat dan vind ik dat ook wel eens wat bedenkelijk want als er zich jonge vogeltjes in zo'n veld bevinden gaan die ook niet veilig voor de grote rode snavel.
Het zijn de harde wetten van de natuur, het is eten en gegeten worden. Gelukkig bestond de maaltijd nu uitsluitend uit slakjes en andere kleine diertjes en zijn door hun grote aantal natuurlijk lang niet zo kwetsbaar als de weidevogels, waarvan alle soorten steeds schaarser worden.
 

Reacties

  1. Hoi Coby,

    Ze eten zelfs jonge haasjes deze schrokops. Maar mooi zijn ze wel. Geweldige foto die eerste (met name).

    Groeten, Robert

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De natuur is hard, maar daarom niet minder mooi. Gelukkig komen bij ons in de buurt ook steeds meer ooievaars voor, we hebben ze jaren moeten missen.
    Een jaar of 5 geleden waren we op vakantie in Hongarije, daar hebben we qua ooievaars onze ogen uitgekeken. In dorpen op de lantaarnpalen honderden nesten. Wij vonden dat fantastisch en daar was het heel gewoon. Weer prachtige foto's Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Coby,
    Wat heerlijk om zo naar deze Ooievaar tr kijken in een prachtig gevuld weiland met bloemen ,
    En prachtig licht niet hard en dan is het gras ook zo mooi wat zul je weer genoten hebben !!
    grt,
    Annie
    http://anniezon.blogspot.nl/

    BeantwoordenVerwijderen
  4. prachtige foto,s je zal hem niet zo gauw fotograferen met zo,n mooie acgtergrond.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mooi......het is een schitterende vogel en tussen die bloemekes.....prachtig !

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik vind dat zó mooi, Coby, die ooievaar en dan die bloemen en het avondlicht erbij. Fantastische serie, die ook nog eens prachtig van kleur en compositie is. Persoonlijk hou ik wel van ooievaars. Zulke sierlijke vogels. Tja, ze eten kleine vogels, maar dat doen (zilver)reigers en roofvogels ook. Erg mooi blog. Groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hai Coby,

    Inderdaad prachtige vogels, maar wel hele bazige veelvraten. De reigers hier in de buurt zijn in ieder geval doodsbang voor de ooievaar. Je hebt deze serie wel onder prachtige omstandigheden kunnen maken zeg. Heerlijk licht en schitterende achtergronden. Zo mooi dat wit/zwart en oranje in dat groen/gele veld. Tsja, hier hou ik wel van hoor. Prachtige serie.

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ooievaars vind ik toch al mooie vogels, maar in de entourage op de foto's komt hij wel heel mooi uit. Een hele mooie reeksfoto's.
    PS. Wees niet verbaasd als je geen updates meer van mij krijgt. Blogger zorgt voor problemen en het niet meer melden van updates is er slechts één van. Een oplossing?
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Prachtige foto's Coby, wat staat die ook op een mooi plekje tussen het groen en de bloemetjes.
    Groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hello Coby,
    This Stork is really nice in this light and in the pale green grass. It must of been sunset light and it is beautiful. Is it unusual to see these birds? Of course, here in Canada we don't see them at all so I have no idea about their habits.
    I enjoyed your post and nice pictures.
    Have a nice day!
    Greetings, Louise

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Prachtige serie van de ooievaar in een mooi veld met bloemen.
    Je had echt prachtig licht hier.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat heerlijk om deze ooievaar zo in dit licht in deze bloemenwei te kunnen fotograferen. Mooie foto's Coby. Helaas zie ik hier nooit ooievaars.
    groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Prachtige foto`s van de Ooievaar, wat een mooie omstandig heden had je Coby.
    Geweldig om naar te kijken,

    Groet Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Oh wat een schitterende entourage! zo zie je hoe belangrijk de omgeving is, het gaat niet alleen om de ooievaar, maar om het totale beeld, en dat is hier echt top! Vooral de foto's met alleen het veld, dus zonder de bomen, zijn echt super mooi, zo zou ik ze graag maken.
    Groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Hoi Coby,

    wat een heerlijke serie is dit.
    Alleen al het feit dat deze ooievaar in de kruiden en bloemen zit
    maakt dit blog heel waardevol. Ik vind dat zoveel sfeer uitstralen.
    Echt heel mooi dit. Mijn complimenten.
    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Deze ooievaar is je wel zeer ter wille geweest door zo'n mooie bloemenweide uit te kiezen. Wat een prachtig gezicht om de vogel tussen de bloemen te zien stappen. Echt genieten!

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Heerlijke zomerse blog, met de ooievaar tussen de bloemen in het late middag / vroege avond licht.
    Prachtige serie.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland