Vogelskijken in de Breebaartpolder

Het grootste deel van mijn natuuravonturen vindt plaats in Drenthe, maar af en toe overschrijd ik de provinciegrenzen om elders te genieten van de natuur.
Op 5 mei ben ik naar de Breebaartpolder geweest, een natuurgebied in Groningen, dat  bekend is om zijn grote broedkolonie van Kluten, maar er zijn veel meer soorten vogels te zien en met een  beetje geluk kun je er ook nog zeehonden aantreffen.

Blauwborst

Blauwborst

Een vogel die ik heel graag weer eens wilde zien was de Blauwborst (Luscinia svecica). Het was al een tijdje geleden dat ik die gezien had en ik heb er eigenlijk nog nooit een echt mooie foto van kunnen maken. Ik wist wel dat ze in de Breebaartpolder wel te vinden zijn en inderdaad heb ik ze ook gezien. Helaas was het druk aan het paadje waar ze zaten zodat het niet mogelijk was om echt fraaie foto's te maken, maar ik ben tevreden met bovenstaande foto's en ze blijven gewoon op mijn wensenlijstje staan.

Rietzanger
Kneu

Ook leuk een Rietzanger (Acrocephalus schoenobaenus), die zich ook niet zo makkelijk liet fotograferen op het drukke paadje, er zaten er meerdere, maar horen was makkelijker dan zien, dus ik ben al blij dat ik er toch een een foto aan over heb gehouden. Het mannetje Kneu (Cardulis cannabina) hield zich wat op de achtergrond en zat heerlijk in  de zon op een paaltje te zingen. Dit soort foto's van vogels in hun omgeving vind ik toch ook mooi om te maken.



In de Breebaartpolder is ook een mooie vogelkijkhut waar altijd een grote hoeveelheid vogels te zien is.
Het is altijd een verrassing wat je te zien krijgt en ook waar de vogels zich bevinden.
Als je geluk hebt zitten ze vlak voor de hut, maar vaak ook zitten er veel vogels best ver weg zodat je een verrekijker en liefst telescoop tot je beschikking zou moeten hebben om alle vogels goed te kunnen bekijken.

Lepelaars
Aalscholvers

Lepelaars

Vogels die bijvoorbeeld bijna altijd op een behoorlijke afstand zitten zijn de Aalscholvers (Phalacrocorax carbo) en de Lepelaars (Platalea leucorodia).
Ze hebben een fijn eilandje ver weg van de vogelhut en blijkbaar bevalt het ze daar erg goed. Ik had ze zelf graag wat dichterbij gehad, maar het is leuk om de Lepelaars in ieder geval te kunnen zien en wie weet komt er nog eens een betere kans om ze vast te leggen.

Brandganzen

Brandgans

Een enorme hoeveelheid Brandganzen (Branta leucopsis) was aanwezig, druk bezig met poetsen, keuvelen, badderen en luidkeels met elkaar bakkeleien.
Ik vind het een mooie ganzensoort, maar ze waren nu wel heel massaal aanwezig. Het was met zulke hoeveelheden  niet makkelijk om daar wat leuke opnamen van te maken. Het geeft gauw een erg rommelig beeld en lastig om het juiste scherptepunt te kiezen.

Grutto

Grutto
Kievit

Van Grutto's (Limosa limosa) word ik altijd blij, een prachtige steltloper die ik in mijn eigen omgeving amper meer zie maar die gelukkig wel in de Breebaartpolder aanwezig was en ook nog redelijk dicht bij de hut.
En een Kievit (Vanellus vanellus) die er zo mooi bij staat in het zonlicht, daar geniet ik ook van en dan kan ik het niet laten om daar toch ook even een opname van te maken.

Kluut
Kluten

En natuurlijk in deze blog ook een paar foto's van Kluten (Recurvirostra avosetta), dat kan niet anders als je op de plek bent waar de grootste broedkolonie Kluten van West-Europa bent. Het viel me overigens niet mee om de Kluten goed te belichten, vooral als ze in het water liepen, heel vaak was het oog onzichtbaar in de zwarte kop. Bovenstaande foto's kunnen er mee door maar een mooie Klutenserie maken blijft op mijn wensenlijstje staan. Geen probleem overigens want het is altijd weer leuk om een dagje richting Groninger waddenkust te maken en dat zal ik dus ook wel blijven doen.

Reacties

  1. Mooie foto's op een van de mooiste plekken van Nederland!
    Groet,
    Angelika

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja Angelika,jij moet hier als Groningen-fan wel van genieten, dat kan niet anders :-)
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  2. Het lijkt me zo heerlijk als je achter een scherm kan fotograferen waar ik bezig ben heb je nergens een plekje waar je weg kan kruipen alleen met de grasmus en het Blauwborstje kon ik achter een dikke paal staan waar ik net met mijn camera boven uit kwam hahahahahahaha
    Jij hebt een pracht serie gemaakt Cobie toppppp
    grt,
    Annie
    http://anniezon.blogspot.nl/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel Annie, het heeft inderdaad soms wel zo zijn voordelen om gebruik te kunnen maken van een vogelkijkhut. Maar het heeft ook wel weer zijn beperkingen qua standpunt bijvoorbeeld.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  3. Prachtige serie foto's Coby, dit is weer genieten van jou blog.
    Groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Genieten deze blog ook weer, een mooi gebied zo te zien, ook al ligt het niet in Drente :-). De blauwborst is mooi, maar de kluten ook (een van mijn lievelingsvogels). Waren de kluten nog ruzie aan het maken? dat zie je ze op Texel heel veel doen. H groet, Marion

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. haha jazeker is er ook veel moois buiten Drenthe te zien :-) De liefde voor Kluten deel ik met je, ik vind ze ook prachtig, ik heb ze niet echt met elkaar zien kissebissen, zou wel leuk geweest zijn, maar wie weet tref ik dat nog eens.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  5. Oh, wat zul jij weer hebben genoten van je tocht naar Groningen. Die Blauwborst zou ik in het echt wel eens willen zien. Wat een prachtig vogeltje is dat toch. De foto van de Kluten vind ik prachtig qua compositie: Twins!

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We moeten dan samen nog maar eens richting Breebaartpolder en inderdaad de Kluten staan er mooi synchroon bij.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  6. Oh Coby wat moet je genoten hebben wat een heerlijke serie laat je hier zien dit is al genieten maar er zelf zijn is toch het mooiste.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een veelheid aan prachtige vogels. De blauwborst springt er voor mij wel een beetje uit, maar 't is dan ook een prachtige opvallende verschijning. Groet Annemarie

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Prachtige serie Coby.
    Heerlijk om een schuilhut te fotograferen, je kan dan de vogels ongestoord bespieden en fotograferen.
    In deze serie vind ik je blauwborstjes echt helemaal geweldig.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Fantastic photographs, beautiful birds:) I am greeting

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hai Coby,

    Ik snap je probleem met het belichten van de kluten. Eigenlijk hetzelfde als met de visdiefjes.ZO lastig die zwarte oogjes in die zwarte veren. De enige mogelijkheid is om de kluut binnen een meter of 6 te krijgen. Dus met je foto's hierboven mag je zeker content zijn. Gewoon uitstekend gefotografeerd. Gefeliciteerd dat je hier wel een grutto hebt gescoord. Heb je die grutto's in Drenthe ooit nog eens gezien. Waarschijn waren ze alleen maar op doortocht. De blauwborst staat er ook best mooi vrij op. Eigenlijk wil je hem hebben op de manier zoals de rietzanger zit, maar je mag hier inderdaad ook erg blij mee zijn. Prachtige serie.

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja ik ben ook niet echt ontevreden met deze foto's, maar ik heb een hele reeks gemaakt waarbij ik de belichting maar niet op orde kreeg, daar baalde ik toch wel van.
      En ja ik was ook blij met de Grutto, elders die dag ook nog gezien maar niet meer bij mij in de omgeving, waren echt doortrekkers.
      De Blauwborst is wel redelijk vrij, is ook geen slechte foto, maar wel een flinke crop en had hem dus graag van wat dichterbij gehad, maar er moet ook wat te wensen blijven.
      Alle reden om deze plek gewoon weer te bezoeken :-)
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  11. Mooie plaatjes weer Coby!
    Wat een prachtige omgeving zeg!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. HOI coby
    wat een geweldige serie van al die vogels mooi vanuit de schuilhut.
    groetjes Herman.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Nou Coby, je bent niet voor de volle 100% tevreden over blauwborst en kluten, maar ik zou zulke foto's graag gemaakt hebben hoor, het zijn trouwens mijn favorieten uit deze vogelserie.
    De rest toont prachtige vogels, maar zoals je al zegt, ze zitten bijna allemaal zo ver weg, jammer, maar ik kan me voorstellen dat dit toch weer een prachtige dag was. En eindelijk een grutto!
    Groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ook al zitten sommige vogels ver weg, ik vind het toch heel natuurlijke foto's. Ook die met die hoeveelheid ganzen. Zo ziet het er gewoon uit. De Kluten en Blauwborst vind ik helemaal geweldig. Mooie serie, Coby. Groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Het is inderdaad een aantrekkelijke locatie om nog eens naar terug te gaan. Veel variatie aan vogels, en wie weet, wellicht een volgende keer toch dichterbij. Het blijft onvoorspelbaar. En ogen bij vogels is toch vaak lastig. Je mag hier wel tevreden mee zijn, zeker met de blauwborst en de kluut.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Mooie en vogelrijke locatie Coby :-)
    Zowaar ook de Grutto waar je al zo lang op hoopte.
    De blauwborst en de andere rietzangers zijn heerlijk vogeltjes en niet gemakkelijk
    om op de foto te krijgen.
    De kluut is ook vrij aardig gelukt maar een lastige vogel met dat wit. De lepelaars stonden voor het mooie net even te ver weg maar al met al een heerlijke serie weer :-)
    Groetje, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Hallo Coby,

    lekkere vogelblog. Helaas zaten de Lepelaars wat ver, maar de steltlopers heb je er prima op staan. Zoals de Grutto en Kluten. Vaqlt inderdaad niet mee om bij veel zonlicht de kluut zo goed te kunnen vastleggen waarbij het zwart/wit ook nog eens goed uit de verf komt. De foto's die je hier laat zien zien er prima uit hoor.

    Gelukkig moet er altijd nog wel wat te wensen over blijven. Dat maakt het altijd wel weer spannend als het de ene keer wel lukt en de andere keer niet.

    Gr,

    Remco

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland