Niet één maar twee jonge Ransuilen!

Sinds ik voor het eerst van mijn leven oog in oog kwam te staan met een jonge Ransuil ben ik helemaal in de ban van dit prachtige diertje. Iedere dag kijk ik even hoe het is met het uilskuiken. Groot was mijn verbazing toen ik opeens afgelopen week een tweede jonge Ransuil ontdekte.Het is iedere dag even weer zoeken waar de Ransuilen na de nacht gebleven zijn. Hoewel de jonge uilen nog niet echt goed kunnen vliegen zijn ze wel in staat om van de ene boom naar de andere te fladderen. Al zoekend naar het eerste jong ontdekte ik ook de tweede daar dicht bij in de buurt. Merkwaardig dat ik die de eerste vijf dagen nooit gezien heb, ik hoorde later van mensen die er 's avonds regelmatig langs komen dat die al vermoedden dat er meer waren omdat ze van verschillende kanten de bedelroep van jonge Ransuilen hoorden.In eerste instantie zaten ze iets van elkaar verwijderd, maar toen ik foto's wilde gaan maken trof ik ze naast elkaar aan. Helemaal geweldig om ze zo samen op de foto te kunnen zetten. Het blijft een lastig gebeuren om mooie foto's te maken, ze zitten vaak best hoog en er zit vaak blad in de weg. Ik ben echter met deze foto's wel weer heel blij. Er is hier zo goed te zien dat de beide uilskuikens verschillend van kleur  zijn, de ene heeft een veel donkerder gezicht dan de ander. Ook zie je dat het jong met de lichtere kop al verder is met de ontwikkeling van het verenpak. 
Het eerste jong dat ik ontdekte heeft een plekje gekregen op de site van SOVON bij een artikel over jonge Ransuilen. De ransuil is enorm in aantal achteruit gegaan, in de laatste 25 jaar met maar liefst 80% dat is echt dramatisch en is van een vrij algemene tot een schaarse broedvogel geworden. Des te verheugender dat ik hier naar twee gezonde jonge Ransuilen kan kijken. Het artikel op Sovon over jonge Ransuilen is hier te lezen.Niet iedereen is blij met de uilskuikens, op een gegeven moment werden ze omringd door luidkeels alarm roepende  familie Merel. De jonge uilen keken met grote ogen rond wat hen nu weer aan het overkomen was. De Merels schetterden dat het een lieve lust was, maar de uiltjes lieten zich niet verjagen. En zo leren ze iedere dag weer wat bij denk ik en ze zullen 's avonds en 's nachts ook nog wel wijze lessen krijgen, want over een aantal weken moeten ze zichzelf kunnen gaan redden.


 
Het is een enorm leuk om deze vogels zo op de voet te kunnen volgen. 's Morgens is er ook vaak nog een volwassen Ransuil in de buurt, maar die verdwijnt vaak in de loop van de morgen om hem daarna de hele dag nier weer te zien. De jongen blijven meestal de hele dag wel aanwezig in de boom waar ik ze 's ochtends heb aangetroffen. Leuk om zo wat patronen te ontdekken en iedere morgen weer spannend of ik ze weer kan vinden.
De ransuilen zijn nu veelvuldig onderwerp van gesprek en dan worden natuurlijk allerlei vragen gesteld. Zo was de vraag hoeveel jongen Ransuilen kunnen krijgen. Welnu ze hebben meestal één  legsel waarbij er drie tot vijf eieren worden gelegd. Hoeveel jongen uiteindelijk groot worden hangt af van de beschikbaarheid van voedsel. De Ransuilen kunnen uiteindelijk tien tot vijftien jaar oud worden. Ik ben benieuwd hoe lang ik nog dagelijks van deze twee mooie Ransuiltjes zal mogen genieten. Over een paar weken zitten ze helemaal in de veren en zullen ze waarschijnlijk verder verspreid gaan rusten, maar nu geniet ik er nog maar even alle dagen van. Voor de eerste blog over de jonge Ransuil zie deze blog.


Reacties

 1. Schitterend weer, wat een koppies hebben die kleintjes. Ik vind ze zo lekker eigenwijs kijken, zo met dat koppie schuin.
  En die ogen....maar dat schreef ik al eerder, zo mooi.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 2. They are beautiful Coby! What a nice post, the pictures are gorgeous.
  I hope you will have the chance to see them a few more days! To bad this species is declining like many others, if we continue, there will be no more beauties in this world...
  Have a nice day,
  Greetings, Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig om te zien die kleintjes, mooi om die voor de lens te hebben Coby.
  Mooie serie heb je er van gemaakt.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat is dit mooi wat een belevenis voot je dat je dit allemaal van zo dichtbij kunt meemaken,een prachtig gezicht.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Coby,
  Ach wat bijzonder schattig zijn ze toch en de eerste foto is zo aandoenlijk! Afdrukken op posterformaat, dat tovert toch een glimlachop elk gezicht! Gisteravond nog even langs gefietst. De jongen niet gezien, maar in de kronkelwilg zat wel pa of ma zo grappig naar ons te kijken. Nu maar hopen dat het goed met ze blijft gaan, aan de bewondering ka het niet meer liggen.
  Fijne dag en groeten,
  Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geweldig om die kleintjes te zien.
  Prachtige serie, ik geniet er van.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hai Coby,

  Ben benieuwd wanneer nummer 3 er bij komt zitten ;-)
  Maar ik geef je gelijk dat dit wel een heel erg mooi gezicht is. Ik had vorig jaar het geluk om 3 jonge bosuilen naast elkaar te zien zitten, dus ik begrijp heel goed waarom je zo enthousiast bent.
  Daar komt bij dat je ze toch meer dan acceptabel met z'n tweetjes op de foto hebt. Veel beter zal in deze periode niet lukken, want er zitten altijd bladeren in de weg. Ik zou er in ieder geval direct voor tekenen hoor en als je ze toch dagelijks ziet krijg je eerdaags misschine wel de ultieme kans om ze op ooghoogte te platen. Geniet er in ieder geval van de komende tijd, want zo'n kans krijg je misschien nooit weer. Ik hoop toch wel op nog een paar prachtige series.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtige foto's Coby!

  Als ik die jonkies zo zie kijken, zullen ze wel denken: "Kijk daar heb je alweer een natuurkieker!"

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Fantastisch. De uilskuikens zitten voor eeuwig in mijn hart!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een prachtige belevenis, dat je dit mag mee maken en kan vastleggen, fantastisch.
  Zoals al gezegd, geniet hier nog van, zolang het kan en wie weet komt er nog zo'n mooie blog!!
  Jan W.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Je treft het wel. Ook al zitten de blaadjes wel eens in de weg, unieke opnamen zijn het in ieder geval wel. Ik geef je groot gelijk eruit te halen wat erin zit en de ontwikkeling dagelijks te volgen.Ik ben benieuwd naar een vervolg.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Coby
  in een woord geweldig wat een mooie foto's van die rans uilen.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik kan me voorstellen dat je helemaal in de ban bent van deze dieren, Coby. Zou ik ook zijn. Ze zijn prachtig en ook zo aandoenlijk. Wat een geluksvogel ben je dat je dit in je omgeving hebt. Prachtig blog. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Oh Coby wat fantastisch! bijzonder om te zien dat de twee uiltjes zo verschillend zijn, wat zul je telkens genieten als je hier gaat kijken!
  De bladeren storen mij geenszins, sterker nog, vooral bij de eerste foto's vind ik het een prachtig natuurlijk kader, licht en kleuren zijn heel mooi. Gewoon superplaatjes!
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hallo Coby, geweldig dat je getuige kon zijn van de ontwikkelingen van deze prachtige uilensoort. Leuk vastgelegd de houding van de kop die heel flexibel is. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een geweldige serie, dit zou ik ook heel graag zien! De eerste foto is gelijk super, met die onderzoekende kopjes. Bedankt, heel leuk om mee te kijken.
  H groet, Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat is dat boffen om zomaar twee uilskuikens te ontdekken! Dit is weer een ontzettend leuke blog geworden. Mooi om te zien hoe nieuwsgierig te kuikens zijn. Prachtige serie. Dit smaakt naar meer...

  lieve groet,
  Betsy

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Schitterende serie Coby, zeker wanneer ze je met die grote ogen aankijken.
  Twee naast elkaar is helemaal top.
  Lekker genieten.

  Groeten,
  Ron

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Prachtige foto's Coby! Wát een mooie dieren!
  Groet Aletta

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Arghhh..... hier ben ik nog jaloerser op Coby!!!
  wat ontzettend leuk en wat mooi vastgelegd!!!
  Prachtig zoals deze 2 uilskuikens op die tak zitten.
  Echt geweldig. Zo leuk ook die twee verschillende gezichtjes.
  Mijn complimenten Coby.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Diverse soorten vinken voor de lens