Een Adder met open gesperde bek

Nadat ik voor het eerst dit jaar Adders had gezien, ben ik een paar dagen later samen met kennissen opnieuw naar Adders op zoek gegaan.
Mijn metgezellen hadden nog nooit Adders gezien en dus wilden ze graag eens met me mee om dat gemis te laten verdwijnen door het met eigen ogen  aanschouwen van een Adder.We zouden redelijk op tijd op stap zodat de Adders nog zouden liggen te opwarmen en niet bij de minste of geringste trilling het hazenpad zouden kiezen. Het bleek echter zwaar bewolkt, koud en geen sprankje zon, maar na uitgebreid koffiedrinken kwam de zon er voorzichtig door en zijn we op stap gegaan.Toen we  aan kwamen lagen op het mij inmiddels bekende plekje maar liefst drie Adders te zonnen. In eerste instantie lastig te fotograferen, maar geduld en wat geluk deed hier ook weer wonderen en deze fraaie Adder kwam op een gegeven moment mooi met zijn kop vrij liggen terwijl wij genietend zaten toe te kijken.En toen gebeurde er plotseling iets waar ik nog steeds helemaal van in de wolken ben. Terwijl ik druk aan het fotograferen was begon de adder opeens zijn bek open te sperren. Het ziet er nogal agressief uit, maar de Adder doet niets anders dan uitgebreid geeuwen. We hebben hier dus niet te maken met een verstoorde Adder, volgens mij had hij niet eens in de gaten dat we er waren! Deze foto's zijn gemaakt met een 300mm telelens en 1.4 converter, samen zo'n 420mm.Verbazingwekkend hoever zo'n bek dan open kan en mooi om zo ook de uitgeklapte giftanden te kunnen bekijken. Het is gewoon super geluk om zoiets te zien en te fotograferen. Ik ben er inmiddels al diverse keren weer geweest en heb het geen enkele Adder verder zien doen en dus geen andere kansen gehad om dit vast te kunnen leggen. Ik ben hier werkelijk ongelofelijk blij mee. Iemand die ik de foto's had laten zien vroeg me waar de tong nu zat en die is inderdaad niet te zien in de open gesperde bek. Ik heb die vraag voorgelegd aan Kees Boele en die stuurde een mooie illustratie waar op te zien is dat de tong wordt teruggetrokken in een soort holte in de onderzijde van de bek.
De tong wordt bij slangen uitsluitend gebruikt als orgaan om mee te ruiken en heeft geen enkele functie bij slikken of proeven, zoals wij dat met onze tong doen.En dat gebruik van de tong werd ook nog even gedemonstreerd door de Adder. Verdraaid lastig vast te leggen overigens dat bewegende tongetje. Het komt steeds heel snel even door een gleufje naar buiten en het lukte maar niet om het er op te krijgen, maar als afsluiting van de geeuwreeks lukte het ook om dat zwarte gespleten tongetje vast te leggen.


Na het "open- bek -spektakel" ging de Adder op zoek naar voor ons onbekende zaken en verdween tussen de struiken, waar geen foto's meer te maken vielen.
Er komen overigens nog veel meer adderfoto's, ik ben ook nog met Kees Boele en daarna met Hannie nog naar de Adders geweest en heb ook toen mooie foto's kunnen maken. Wie alvast een voorproefje wil kan kijken op de de adderblog van Kees en op de adderblog van Hannie op beide blogs staat al een prachtig verslag van beide Adderexcursies.
En voor meer Adders op deze Natuurkiekerweblog zie de adderblog van Natuurkieker.


Reacties

 1. Wow, wat is dit mooi! Je moet de juiste plekjes weten en dan veel geduld hebben, maar dit is een wel heel mooie beloning :)
  Geweldig, wat een prachtige serie foto's. Ik wil ook een keer mee!

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat mooi Cobi....
  als je maar geduld hebt..
  en dat heb je blijkbaar en dan krijg je opnames van adders met hun bek open...
  Super hoor en wat lekker scherp...
  knap gedaan hoor, die met dat tongetje vind ik ook echt te gek...


  Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Coby, wat is dit mooi!!!
  Je was op het goede moment op de juiste plek.
  Ik kan mij indenken dat je hier ongelooflijk blij mee bent.
  Het zijn prachtige foto`s met details die je maar zelden ziet.
  De Adder zat zò mooi vrij met de kop, schitterend gewoon.
  Ik ben benieuwd naar de volgende foto`s maar eerst ga ik nog een keer genieten van deze,
  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. super!!!!! dat zijn de gouden momenten waar je het van moet hebben.
  heel bijzonder!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dit is werkelijk prachtig, wat lijkt me dat geweldig om ook eens mee te maken.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geweldige foto's Coby. Het is zo lastig als ze tussen het gras liggen. Maar als ze dan mee willen werken en zelfs even uitgebreid geeuwen, dan kun jij je slag slaan.
  Leuk om te zien dat de tanden weg geklapt kunnen worden.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een prachtige foto's. Je moet wel veel geduld hebben om dit zo voor elkaar te krijgen....en je moet de plekjes weten. Het zijn prachtige dieren. Gelukkig zijn ze er nog in ons drukke, volle land.
  Ben benieuwd naar de andere adder foto's.
  Groeten van Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een fantastische serie. Vooral die foto's waarop de adder geeuwt. Heel erg mooi. Ik was net op een andere blog iemand tegen gekomen die ook adders fotografeert. Dit is de link http://fotoboek.50plusser.nl/?id=10500. Misschien vind je het leuk om daar een kijkje te nemen.
  Ik kom beslist nog eens terug, want ik zag erge mooie foto's en goede info erbij. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dit is echt geweldig Coby! Ik had je er al een aantal keren over gehoord en je enthousiasme gezien, maar nu zien we het, super! Echt op het juiste moment, op de juiste plaats, met de juiste lens voor de neus. Wat is er nog te wensen over?
  Dank je wel voor dit blog en de link naar ons Adderavontuur.
  Groeten,
  Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een fantastische serie Coby, dat bedoel ik nu steeds: jouw oog voor alles en je fotografische vaardigheden maken dat je van elk moment een topfoto kan maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi, Coby,
  Wat een mazzel!! En wat een mooie serie! Een felicitatie waard!
  Groet, Ubel.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wow Coby, dit is echt gaaf! Je zou toch bijna van schrik vergeten te fotograferen wanneer die bek opengaat, lijkt me eerst toch schrikken, maar gelukkig is het een onschuldig geeuwen.
  Erg mooi vastgelegd, en dan daarna ook nog dat snel flitsende tongetje, geweldig!
  Zoals je weet heb ik ook voor het eerst adders gezien, maar dit soort spectaculaire beelden heb ik niet kunnen maken, ach, maakt niet uit, ik was er evengoed erg bij mee!
  Ben benieuwd wat voor moois er nog meer komt.
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Prachtig! Wat een geluk dat jullie dit meemaakten:)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wow Coby,
  dit is echt een gave serie.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hallo Coby, wat een heerlijke serie, gaaf hoor! Leuk dat je zo'n plek kent, maar dan deze foto's maken: dat is super. Dat wil ik ook graag een keer meemaken!
  Hartelijke groeten, Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wow, lucky you. Je werd even beloond met een mooi schouwspel zeg.
  Dat ziet er niet zo best uit die bek... die punttanden, jakkes.

  Je mag met recht trots zijn zeg!
  De tong is inderdaad niet meer te zien.

  De foto's zijn goed scherp ondanks de teleconverter.

  Gr. Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ha! Ruilen? Jij de bosuilen, ik de adders;-)

  Dat is nou zo'n serie, die ik graag had willen maken.
  Werkelijk fantastisch.
  Zal wel even duren voor mijn groene gezicht weer roze is;-)

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wauw, wat een moment.
  Een adder waarnemen en fotograferen is al heel bijzonder, maar dan in deze pose, geweldig.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 19. wat is dit mooi dat is echt een felicitatie waard heel mooi gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hoi Coby,

  een adder zien op zich is al een hele belevenis, maar een adder zo te zien krijgen leek me werkelijk helemaal gaaf. De eerlijkheid gebied me wel te zeggen dat ik het waarschijnlijk onmiddellijk in mijn broek zou doen van schrik!!

  Maar wat een gave serie zeg. Werkelijk waar! Prachtig om te zien en ik kan ze zo ook even beter bekijken. Dik compliment Coby.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ja, daar kan je mee thuis komen.
  Het zien van een Adder lijkt mij al mooi maar wanneer je er zo een serie van kan maken is natuurlijk helemaal super.

  Gefeliciteerd Coby.

  Groeten,
  Ron

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Coby, zit hier geen addertje onder het gras? Want om ze zo vast te kunnen leggen moet je van goede huize komen. Dat kom jij blijkbaar, want je niet aflatend enthousiasme is bekroond met deze prachtfoto’s.
  Hartelijke groet, Wout

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Heel bijzonder, deze opnames! En dat wij daar dan van kunnen meegenieten - zonder er moeite voor te hoeven doen ;-)
  Wat zijn adders toch mooie beesten.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Hello Coby,

  What a nice viper! I like them in the pictures but I'm not very brave when I see one in my garden or in the woods. Of course we do not have the same one but they all look similar except for the colors.
  You were very lucky to be able to photograph this one with an opened mouth... like you say.
  Very interesting explanations, as always, nice to read.
  A great post. Congratulations!
  Kind regards, Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Wauw, wat een prachtige fotoreeks!
  Ik kan me heel goed voorstellen dat je zelf overdonderd was van datgenen wat op de foto's te zien is. Echt een serie voltreffers!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Prachtig Coby als je zo'n kans krijg en zo goed benut en weten vast te leggen. Super gave serie waar je gewoon een paar keer naar blijft kijken.

  Complimenten!

  Gr,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Zijn de momenten waar je niet op bedacht bent, maar als het zo gebeuren mag dan heb je iets wat je niet zo snel nog eens zal gelukken en wat kan iemand dan blij zijn als je zoiets op zo'n moment op de foto kan zetten en het mag gezegd worden, klasse werk....

  BeantwoordenVerwijderen
 28. licken zeg,wat een gave serie zeg! Die wil ik er ook nog eens op zetten.ben je naar Bargerveen geweest ervoor?

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Geweldig! Prachtige foto's, maar mooi om in het echt te zien lijkt me ook.
  Ik heb ze nog nooit gezien. Wie weet ooit.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Dank voor al jullie enthousiaste reacties en commentaren.
  Het was voor mij echt een supermoment en zo zie je maar
  weer dat supermomenten niet te regisseren zijn,maar je moet
  wel op het juiste moment op de juiste plek zijn en alert
  reageren.
  En bij een supermoment klopt dan ook gewoon alles.
  Inmiddels met meerdere mensen nog weer naar de Adders geweest,
  ook met een aantal van jullie, maar dit nog niet weer gezien.
  Een moment misschien van once in a liftime.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Ik kan zo goed voostellen wat een WOW effect je dat gaf
  daar kan je gewoon ZO blij van zijn! HEERLIJK !!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland