Japanse Shii take groeit goed op Hollandse Eik
Deze blog gaat over de Shii take (lentinus edodus), in Japan groeit de Shii take op de Shii-boom en "take" is Japans voor "paddenstoel". Het is dus de paddenstoel die groeit op de Shii-boom. In Nederland kennen we de Shii-boom niet, maar de Zomereik (Quercus robur) is verwant aan deze boom en het blijkt dat de Shii take daar ook heel goed op wil groeien.
Toen we voor mijn mooie hoed een passende omgeving zochten om te fotograferen, kwamen we uit bij de Shii takes. Ik vind het altijd een mooi gezicht om al die paddenstoelen uit de eikenstammetjes te zien groeien en nu zaten ze er ook volop aan zodat ik besloot om dat ook maar eens serieus vast te leggen en er een blog aan te wijden.
Op wereldniveau is de Shii take na de Champignon de meest gekweekte paddenstoel. In ons land heeft de Shii take maar een klein deel van de paddenstoelenproductie. Het is een mooi proces om te zien hoe de bruinige paddenstoelen uit de eikenstammetjes groeien.
Voordat er Shii takes uit de stammen kunnen groeien moet er wel eerst van alles gebeuren. De eikenstammetjes moeten worden geënt met de Shii takeschimmel en daar voor worden er allemaal gaten in de stammen geboord en gevuld met de schimmel. De gaten worden afgedicht met parafine en vervolgens krijgen de stammetjes rustig de tijd om te doorgroeien met schimmeldraden.
Allerlei factoren zoals luchtvochtigheid en temperatuur hebben invloed op de ontwikkeling van de Shii takes, hoe dat allemaal precies gaat weet ik ook niet, maar na 1-2 jaar kunnen de eerste paddenstoelen tevoorschijn komen. Op de verschillende stammetjes kwam ik ze in allerlei stadia tegen dus het groeiproces was mooi in beeld te brengen.
In supermarkten zijn ook wel Shii takes te koop, maar die worden op een andere manier gekweekt op houtsnippers in een loods, waar het klimaat helemaal wordt geregeld. Deze wat minder natuurlijke manier van kweek geeft paddenstoelen met minder smaak en minder stevige structuur. Maar goed zo kun je in ieder geval wel Shii takes eten. De lekkerste komen echter vers van de boom.
Ik heb Anne van Kookstel gevraagd of zij speciaal voor deze blog een lekker gerecht met Shii takes zou willen maken op haar website en dat heeft ze gedaan.
Ze maakt vaak gebruik van de Shii takes en weet er allerlei lekkere gerechten mee te bedenken, dus ik heb er alle vertrouwen in dat dit ook heel smakelijk zal zijn.
Wie na het lezen van deze blog dus ook lekker eten wil met Shii takes als belangrijk ingrediënt, die moet zeker even kijken op Kookstel voor het recept.
Toen we voor mijn mooie hoed een passende omgeving zochten om te fotograferen, kwamen we uit bij de Shii takes. Ik vind het altijd een mooi gezicht om al die paddenstoelen uit de eikenstammetjes te zien groeien en nu zaten ze er ook volop aan zodat ik besloot om dat ook maar eens serieus vast te leggen en er een blog aan te wijden.
Op wereldniveau is de Shii take na de Champignon de meest gekweekte paddenstoel. In ons land heeft de Shii take maar een klein deel van de paddenstoelenproductie. Het is een mooi proces om te zien hoe de bruinige paddenstoelen uit de eikenstammetjes groeien.
Voordat er Shii takes uit de stammen kunnen groeien moet er wel eerst van alles gebeuren. De eikenstammetjes moeten worden geënt met de Shii takeschimmel en daar voor worden er allemaal gaten in de stammen geboord en gevuld met de schimmel. De gaten worden afgedicht met parafine en vervolgens krijgen de stammetjes rustig de tijd om te doorgroeien met schimmeldraden.
Allerlei factoren zoals luchtvochtigheid en temperatuur hebben invloed op de ontwikkeling van de Shii takes, hoe dat allemaal precies gaat weet ik ook niet, maar na 1-2 jaar kunnen de eerste paddenstoelen tevoorschijn komen. Op de verschillende stammetjes kwam ik ze in allerlei stadia tegen dus het groeiproces was mooi in beeld te brengen.
In supermarkten zijn ook wel Shii takes te koop, maar die worden op een andere manier gekweekt op houtsnippers in een loods, waar het klimaat helemaal wordt geregeld. Deze wat minder natuurlijke manier van kweek geeft paddenstoelen met minder smaak en minder stevige structuur. Maar goed zo kun je in ieder geval wel Shii takes eten. De lekkerste komen echter vers van de boom.
Ik heb Anne van Kookstel gevraagd of zij speciaal voor deze blog een lekker gerecht met Shii takes zou willen maken op haar website en dat heeft ze gedaan.
Ze maakt vaak gebruik van de Shii takes en weet er allerlei lekkere gerechten mee te bedenken, dus ik heb er alle vertrouwen in dat dit ook heel smakelijk zal zijn.
Wie na het lezen van deze blog dus ook lekker eten wil met Shii takes als belangrijk ingrediënt, die moet zeker even kijken op Kookstel voor het recept.
Mooie foto's! Leuk om die verschillende groeistadia te zien. Best apart hè, dat je dan foto's ziet die groter zijn dan de paddenstoel in het echt! :P
BeantwoordenVerwijderenGroetjes,
Anne
Alweer een lezenswaardige blog. Leuk om deze Japanse paddenstoel in een hollandse omgeving zo mooi te fotograferen. En dat recept van Anne gaan we zeker proberen.
BeantwoordenVerwijderenWe horen natuurlijk graag of het recept
Verwijdereneen heerlijke maaltijd heeft opgeleverd...
Natuurkieker Coby
Wat weer een leerzaam verhaal; ik weet niets over dit onderwerp. De foto's zijn heel mooi. Echt heel bijzonder. Dank je wel dat ik mag mee genieten; groeten van Willemien.
BeantwoordenVerwijderenHoi Cobi
BeantwoordenVerwijderenwat een mooi serie..heb al even gekeken bij het recept, lijkt
me lekker ga ik vast een keertje maken..
heb het opgeslagen bij bladwijzers...
super mooi opname van deze paddenstoel prachtige
composities heb je er van gemaakt, heel compleet
zo met de info erbij!!...Complimenten
Nieske
Prachtige paddenstoelen zijn het toch! En ook zo fotogeniek. Je hebt er weer een mooie blog van gemaakt en wat leuk dat je ook nog verwijst naar een recept.
BeantwoordenVerwijderenWant naast mooi, zijn deze paddenstoelen ook nog eens heerlijk om te eten!
lieve groet,
Betsy
Wolatelier DiAn
Hoi Cobi,
BeantwoordenVerwijderenLeuk! Leerzame blog weer met mooie foto's. Waar heb je die stammetjes gezien? Ik zou ze niet weten te vinden.
Ik ga het recept proberen binnenkort, leuk initiatief!
Hartelijke groeten, Marion
Een zwager van me kweekt ze als hobby zelf op de Eikenstammetjes.
VerwijderenHet is dus niet zo dat je ze in de natuur zo maar op boomstammetjes
ziet groeien.
En ik ben benieuwd naar je bevindingen van het recept.
Natuurkieker Coby
Hoi Coby
BeantwoordenVerwijderenmooie foto's heel bijzonder die paddenstoelen,
groetjes Herman,
Zelf heb ik weleens paddestoelen gekweekt op een boomstammetje.
BeantwoordenVerwijderenHeel leuk om te doen!
maar dat de Shii takes het ook doen in ons klimaat wist ik niet.
Wist niet dat je op deze manier eetbare paddestoelen kunt kweken. Je moet er wel de tijd voor nemen voordat je kunt gaan oogsten, maar dat is met alles natuurlijk wat je zelf kweekt. Leerzaam blogje met een misschien wel lekker vervolg.
BeantwoordenVerwijderenGroeten, Gonnie
Hai Coby,
BeantwoordenVerwijderenIk ken ook iemand die paddo's kweekt, maar dan voor een ander soort gebruik;-)
Heel fascinerend wat je beschrijft en laat zien.
Er zijn toch een hoop dingen waar ik helemaal geen weet van hebt en dan
is het mooi dat dit soort info zo mooi beschikbaar komt.
Heel fraai gedaan, niet alleen de foto's maar ook zeer zeker de teksten.
Groetjes,
René
Lijkt heerlijk, gaan we dit weekend proberen....
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Greetje
Hoi Coby,
BeantwoordenVerwijderenEen tijdje geleden maar heb het ook veel te druk gehad.
Prima foto's en een mooi en leerzaam verhaal en dat dat recept gaan we zeker proberen. We hebben binnenkort wel even contact.
Groetjes,
Ben
Wat een mooie paddenstoel is dat. En wat heb je ze weer mooi op de foto gezet, en veel info er over bij gedaan. Het recept zal ik aan Ida geven, wie weet maakt ze het een keer.
BeantwoordenVerwijderenGr Cees
Hoi Coby,
BeantwoordenVerwijderenik dacht werkelijk dat je zo een bos in kon om dan deze paddenstoelen te plukken, maar ik las je in antwoord aan Marion, dat dat dus niet zo was.
Wel een hele mooie serie met alle groeistadia van deze paddenstoel. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik dit echt niet wist. Heel leuk dat je deze info erbij hebt gezet en je foto's vind ik werkelijk heel mooi om de groeistadia van begin tot eind te kunnen zien.
Groetjes, Helma
OT Ga gelijk even recept bekijken ;-)
Hoi, Coby,
BeantwoordenVerwijderenDat wordt smullen! Ent je de stammetjes zelf of laat je ze geprepareerd aanvoeren? Lijkt me leuk om ook eens te proberen, oesterzwammen heb ik al zo vaak gedaan.
Groet, Ubel.
Heel erg leuk dat je die gevonden hebt en wat heb je er een zalige serie van kunnen schieten die het geweldig mooi doet. Flik het maar....
BeantwoordenVerwijderenHoi Coby,
BeantwoordenVerwijderenWat een mooie serie! ik zie en lees weer dingen waar ik helemaal niets vanaf wist, interessant dus.
De paddestoeltjes zijn eigenlijk te mooi om op te eten ;-)
groetjes en fijn weekend
Loes
Jeetje, Coby, wat apart. Allereerst mijn complimenten over je foto's en blog. Ik had dit nooit geweten als je er niet over geschreven had. Je komt er ook niet zo snel toe of zoiets op te zoeken. Erg interessant. Groetjes, Joke
BeantwoordenVerwijderenHallo Coby,
BeantwoordenVerwijderenJa weet of bent inmiddels zoveel te weten gekomen van de natuur en alles wat daar leeft en beweegt dat ik me eigen af ge vragen of jij niet als boswachter of als gids verder moet gaan in het leven. Ik weet natuurlijk niet wat voor werk je nu precies doet, maar met zoveel kennis en mooie foto's lijkt het me geen gek idee.
bedankt voor het delen weer.
Gr,
Remco