Hoe een paardenbloem kan bijdragen aan een goede ademhaling

 

Een goede ademhaling door een paardenbloem? Jazeker dat kan en ik zal in deze blog uitleggen hoe dat werkt.


Automatisch ademhalen

Normaal gesproken adem je automatisch en dat is maar goed ook, want als je zou “vergeten” te ademhalen, zou je niet lang leven. Het zou ook heel lastig zijn als je bij iedere ademhaling zou moeten nadenken, je zou dan zelfs niet meer aan slapen toekomen.
Je zou dus denken dat het goed geregeld is met je ademhaling: je hebt er geen omkijken naar, het gaat vanzelf.

Stress

In principe is het fijn en van levensbelang  dat we automatisch ademhalen. Echter soms is het goed en zelfs noodzakelijk om bewust aandacht te besteden aan je ademhaling. Dat is bijvoorbeeld zo in geval er sprake is van (langdurige) stress.

Bij stress ga je hoger en sneller ademhalen. Dat is is een natuurlijke reactie op stress en prima als de stress al snel weer wordt gevolgd door ontspanning, waarbij de ademhaling ook weer herstelt. Echter als je chronische stress hebt en daarmee ook langdurig hoger en sneller ademhaalt, krijg je gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, gebrek aan energie en prikkelbaarheid.

Bewust ademhalen

Je ademhaling gaat dus automatisch, maar dat betekent niet dat je het ook altijd automatisch goed ademt. Het is daarom heel fijn dat we weliswaar normaal gesproken automatisch ademhalen, maar dat we ook bewust kunnen ademhalen. Met zo’n bewuste ademhaling kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je je stressniveau weer kunt normaliseren. Paardenbloem

Als je in een stressvolle situatie zit gaat je ademfrequentie omhoog en je gaat hoger ademhalen. Je ademt dus sneller en je ademt vrijwel uitsluitend via de borstademhaling. Onder invloed van stress activeert het sympatische zenuwstelsel, die zorgt voor een snellere en oppervlakkiger ademhaling. En nu komt de paardenbloem erbij: je hebt het als kind vast wel eens gedaan en misschien vind je het nog steeds leuk, de pluisjes van een pluizenbol van een paardenbloem wegblazen. Hierbij ligt het accent op het uitblazen van lucht en dat is net wat we nodig hebben om de ademhaling weer te normaliseren.

Oefening

Heel eenvoudig gesteld zou je kunnen zeggen dat de inademing het sympatische zenuwstelsel activeert en dat de uitademing hetzelfde doet met het parasympatische zenuwstelsel. Als het parasympatische zenuwstelsel actief is komt het lichaam in een meer ontspannen situatie en wordt de ademfrequentie langzamer en verdiept de ademhaling zodat ook de buikademhaling weer mee doet.

Een simpele maar heel doeltreffende manier om het parasympatische zenuwstelsel de overhand te laten krijgen is om je uitademing langer te maken dan je inademing. Stel het je voor alsof je heel rustig de pluisjes van een paardenbloem wegblaast. Vooral niet met veel kracht maar zachtjes, zoals de pluisjes ook zacht zijn.Heel belangrijk

Begin je bewuste ademhaling met een uitademing en niet met een inademing zoals we vaak doen. Als je met een uitademing begint en die wat langer maakt, terwijl je tegelijkertijd je buikspieren aanspant zorg je ervoor dat je het parasympatische zenuwstelsel aan het werk zet. Om je longen na een uitademing weer vol te laten stromen hoef je eigenlijk alleen maar heel rustig je buikspieren weer te ontspannen.

Je kunt ervoor kiezen om te tellen bij het ademen, tel dan bijvoorbeeld 6 tellen uit en 4 seconden in. Als je dit zo’n 5- 10 keer doet kun je ervaren dat je al weer wat rustiger wordt. Je kunt dit door de dag heen herhalen als je stress, drukte of spanning ervaart om zo snel en eenvoudig je stressniveau weer wat naar beneden te brengen.

Begin een bewuste ademhaling altijd met een uitademing en om dat goed te kunnen onthouden denk je aan het wegblazen van de pluisjes van een paardenbloem!

Meer leren over ademhaling? Kijk dan ook eens op mijn website www.natuurkieker.nl


Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders