Op de knieën in het bos

Hoewel er het hele jaar door wel paddenstoelen gevonden kunnen worden is de herfst toch echt  de tijd van de paddenstoelen.
Omdat ze bijna altijd laag bij de grond zitten zul je zelf ook diep door de knieën moeten om ze te kunnen fotograferen.Paddenstoelen zijn er in vele formaten, vormen en kleuren, dat maakt ze zeer aantrekkelijk om te fotograferen. Heel kleine paddenstoeltjes zijn bijvoorbeeld  te vinden op dennenappels, het zijn geen superfoto's maar wel bijzonder om te zien hoe ze op de dennenappeltjes groeien. Geen idee hoe ze heten, maar wie weet is er iemand die dat wel weet.Rode Koolzwammetjes die ook Amethistzwam (Laccaria amethystina)  genoemd worden zijn kleine maar opvallende paarsgekleurde paddenstoeltjes, die een mooi regelmatig gevormd hoedje kunnen hebben zoals op de eerste foto. Echter door een groeistoornis komt het regelmatig voor dat het hoed grillig van vorm is zoals op de foto daaronder te zien is. Qua vorm dus heel verschillend maar wel degelijk dezelfde soort paddenstoel.Als je op de knieën op de grond in het bos ligt zie je naast paddenstoelen ook wel andere dingen liggen of voorbij komen zoals deze enorme Hoornaar. Ik weet niet of het een koningin was die al op zoek was naar een overwinteringsplaats of een ijverige Hoornaar die op zoek was naar voedsel. Het was in ieder geval een enorme joekel. Meer over Hoornaars, onze grootste wespensoort, op deze blog.Houtzwammen zijn nuttig in de kringloop van de natuur, door op dode of zieke bomen te groeien zorgen ze dat het oude hout wordt opgeruimd.
Zo zorgen de prachtige oranjekleurige Vermiljoenhoutzwam ( Pycnoporus cinnabarinus) en de Gewone Elfenbankjes (Trametes versicolor) er dus mede voor dat het hout uiteindelijk zo verteerd wordt dat de stoffen weer opgenomen kunnen worden in de bodem.


Soms zorgt de natuur zelf al voor een mooie compositie en hoef je alleen maar het knopje van je camera in te drukken. Ik had het zelf niet beter kunnen bedenken en is is toch fraai hoe mooi hier mini en maxi samen tussen allerlei groene tinten staan en nog een sierlijke takkenboog en het mooie bruin van dor blad op de achtergrond, niks meer aan veranderen dacht ik.Het Kleverig Koraalzwammetje is ook altijd weer een fotografische uitdaging door zijn felle oranjegele kleur een opvallende verschijning in het bos, maar ik vind het lastig om er ook een opvallende foto van te maken. Maar goed zo blijven we lekker aan de slag en goed om steeds weer verder te experimenteren en uit te proberen.
Tot besluit nog een Bruinrode Heidelibel (Sympetrum vulgatum). Heidelibellen behoren tot de soorten libellen die je het laatst in het jaar nog ziet vliegen. Heidelibellen zijn overigens lastig uit elkaar te houden.
Dat dit een Bruinrode Heidelibel is kun je zien aan de zwarte voorhoofdstreep die niet bij de ogen naar beneden loopt. En wat een schutkleur heeft dit vrouwtje Bruine Heidelibel hè, zo mooi om te zien hoe ze steeds een ondergrond kiezen waarop ze het minst opvallen.

Reacties

 1. Hoi Coby,
  de natuur zorgt inderdaad zelf voor mooie composities, en je hebt daar dankbaar gebruik van gemaakt.
  Heerlijke herfstserie, waarbij me vooral de rijke warme kleuren opvallen.
  Het rodekoolzwammetje: ik ben zeker geen expert, maar is de tweede foto niet gewoon een zwammetje in een later stadium, waarbij de hoed gaat krullen en de plaatjes zichtbaar worden?
  Erg mooie en fotogenieke zwammetjes trouwens.
  Ik krijg weer zin in het bos!
  groetjes
  Loe

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben ook bepaald geen expert op paddenstoelengebied, maar volgens mijn informatie is een Rode Koolzwam met een prachtige ronde hoed normaal en zo begint ook iedere Rodekoolzwam, maar door een groeistoornis, waar heel veel Rode Koolzwammen last van schijnen te hebben, kom je ze in allerlei bijzondere vormen tegen. Misschien wel een leuk idee om in een apart blog daar eens aandacht aan te besteden...
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 2. Prachtig in beeld gebracht!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jij hebt prachtig gekleurde paddenstoelen gevonden, Coby. Hier in de polder zijn de meeste beige. En dat laag bij de grond....daar kan ik van meepraten. 'k Heb nóg pijn in mijn rug. Mooie serie weer. Apart hè, dat die libellen er nog zo laat in het jaar zijn. Gister zag ik ook weer vlinders. Fijn (droog en zonnig?) weekend. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hooi Coby
  ja, de herfst blijft mooi met al die paddenstoelen
  je hebt ze weer mooi op de foto gezet.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi daar

  IK zie dat jij de regen van de afgelopen dagen zeer goed hebt weten te benutten.
  Dat is dus een voordeel van het natte weer dat de zwammen weer eens flink aan het zwammen slaan.
  Je hebt er een fraaie serie van weten te maken met mooi soft licht.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtig om te zien al deze paddo's, wat is de herfst toch mooi.
  Mooi dat je de hoornaar zag en fotografeerde, nu weet ik meteen welke er gisteren in mijn tuin zat. Niet dat ik hem zo mooi heb gefotografeerd ;-))
  Fijn weekend, groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie serie-en dat met de knieën op de grond
  Weet je,dan komt eilandstaete niet meer overeind.
  Fijn weekend van eilandstaetre

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hey Coby,

  Prachtige paddenstoel serie. Veel variatie. Paddenstoelen zijn soms lastig te fotograferen. De plaats en het formaat.
  De natuur geeft inderdaad mooie compo's.

  Krijg gelijk zin om het bos in te duiken.
  Gr. Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Een mooi gevarieerd portret van een herfstige dag. Grappig dat we ons beiden hebben laten inspireren door insecten en paddenstoelen!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een prachtige serie. Alle foto's hebben zo'n mooie kleurverwantschap. Indrukwekkend, die hoornaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Nou, van mij mag je vaker op de knieën in het bos liggen: dat levert weer een mooie serie foto's en kijkplezier voor ons op ;)!

  Fijn weekend en een lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Cobi...

  Ik wil morgen eens even op pad..
  op de knieën liggen wordt wel wat moeilijk, dus ik
  houd mijn camera laag bij de grond en dan word het een gokje...
  zal wel veel prullenbakken werk bij zitten, maar het gaat nog even niet..
  Ik geniet wel van de jouwe...heel mooie serie..
  prima van scherpte, de ene is idd een heel mooie natuurlijke compositie..
  de natuur maakt er zelf wel iets van.. de foto's van de Hoornaar en libelle
  zijn ook er mooi (scherp)...

  Lg. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Coby,
  Voor paddenstoelen ga ik ook plat, soms wel meer dan alleen door de knieën.
  Ik heb ook wel eens (toen het niet zo nat was) plat op mijn buik gelegen.
  Nietsvermoedende voorbijgangers kijken dan altijd wel een beetje vreemd op...

  Maar het is bij jou weer een mooie blog, die koraalzwammen zijn prachtig,maar ik zelf ondervond ook al dat het lastig te fotograferen is.
  Mooi die hoornaar, wat een enorm beest , brr best een engerd.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hello Coby,

  Beautiful post about mushrooms. Your pictures are very nice and especially #9 and I know what you mean when you say "nothing to change", it's naturally nice... But you had the eye to note this.

  A very nice series, as always very interesting.
  Greetings, Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Coby,

  een heerlijk herfstblog met mooie warme kleuren.
  Je moet inderdaad diep door de knieën hahahaha... maar soms groeien ze iets hoger. Op een afgezaagde boomstam ofzo. Leuke info er ook weer bij. Die Hoornaar is inderdaad niet echt een kleintje en je hebt hem nog mooi scherp weten vast te leggen ook.
  Foto 9 vind ik echt heel erg mooi. Kan zo in een natuurboek. Schitterend gewoon!

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 16. mooie serie paddo`s,vind ook die hoornaar erg gaaf!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland