Bijenzwerm in de tuin


Onlangs kwam ik thuis en ging de tuin in om daar wat aan het werk te gaan.
Ik werd "verwelkomd" door luid gezoem, het duurde niet lang voor ik in de gaten had wat er aan de hand was: een enorme zwerm bijen had bedacht dat ze in mijn tuin moesten neerstrijken. Het was onmogelijk om zelf in de tuin te blijven met zo'n horde druk zoemende en geagiteerd door de tuin vliegende bijen en dus ben ik maar weer naar binnen gegaan en heb intussen een imker gebeld, die beloofde om langs te komen om te kijken wat hij kon doen.



De reden waardoor bijen gaan zwermen, is dat er een tweede koningin in de korf dreigt uit te lopen. De oude koningin heeft dan twee keuzes, of ze gaat een strijd op leven en dood aan, daarbij proberen de beide koninginnen elkaar net zo lang te steken tot het een van beide lukt de ander dood te steken. Koninginnen steken nooit, behalve in een strijd met een andere koningin.
De oude koningin kan er ook voor kiezen om, voordat de nieuwe koningin is uitgekomen, de korf verlaten met medeneming van een deel van het bijenvolk, dit wordt zwermen genoemd.
De koningin zoekt vervolgens een geschikte tak aan een boom of struik en gaat daar zitten en langzamerhand strijken dan ook de volgelingen dan neer rondom de koningin.



Toen ik na een tijdje weer in de tuin kwam om te kijken hoe de situatie er voor stond in mijn eigen tuintje, was het daar een stuk rustiger geworden. De koningin had blijkbaar een geschikte tak gevonden en haar volgelingen zaten er in een dikke kluit omheen.
Even later kwam de imker kijken wat er aan de hand was. Ik had me er helemaal op voorbereid dat ik zou kunnen vastleggen hoe de imker het bijenvolk in een korf zou doen, maar helaas, dat bleek niet te kunnen. Het volk zat op een dusdanige plek dat hij niet in een keer in een korf geschud zou kunnen worden. En ook kon de imker eigenlijk niet goed bij de zwerm komen. Als het niet lukt om alle bijen in een keer in de korf te schudden, dan gaan de niet gevangen bijen weer even snel hun plaats innemen op de boom, dus dat heeft geen zin.


De imker vertelde me dat de kans groot was dat de bijen uit zichzelf zouden vertrekken en wees me op bijen die af en aan vlogen en zei dat dat bijen waren die op verkenning gingen naar een betere plek voor het bijenvolk. Het is mooi om te kijken naar bijen die weer terug keren bij de rest, ze maken dan een soort "dansje" en wisselen daarbij informatie uit.
De Imker dacht dat ik verder geen last van de bijen zou hebben en dat ze wel weer zouden vertrekken en als ik toch overlast zou krijgen kon ik hem wel weer bellen.



De bijenzwerm zat inderdaad rustig aan de boomtak en afgezien van wat heen en weer vliegende bijen, was er weinig actie te bespeuren. Ik heb daarom mijn fotografieapparatuur er bij gehaald en heb geprobeerd om de bijenzwerm op de foto te zetten, dat viel nog niet mee, de imker kon er niet bij, maar ook zelf kon ik moeilijk een positie vinden waar ik goed kon fotograferen. De foto's zijn dan ook niet  heel goed, maar ik doe het er maar mee.


Tegen de avond bleek de zwerm inderdaad opeens verdwenen te zijn, er vloog nog een enkeling rond de boomtak die blijkbaar niet begrepen had dat de rest er vandoor was, maar later waren ook zij verdwenen.
Het was overigens best jammer dat de imker de zwerm niet kon afschudden, want in de natuur redt zo'n zwerm het meestal niet.
Voor de imker waar de zwermende bijen van zijn is het ook niet prettig want die verliest zo een groot deel van zijn bijenvolk.
Het is daarom altijd goed om een imker te bellen als je ergens een zwermend bijenvolk vindt. Deze mensen zijn deskundig in het verwijderen en ze zijn zelf blij dat ze zo'n volk kunnen redden. Als ze er niet bij kunnen lost de natuur het wel op en trekken de bijen vaak wel verder.
Slechts in zeer uitzonderlijke gevallen wordt een bijenvolk gedood bij zeer grote overlast,maar in de meeste gevallen zal dat niet nodig zijn.
In een eerder blogje schreef ik al eens over de bedreigingen voor de  Honingbij





Reacties

  1. Dat zijn er wel een heel veel bij elkaar, daar word je niet echt blij van als ze in je tuin blijven.
    Maar had je wel honing gehad misschien.

    Gr Cees

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die had ik dus wel even geschept voor je als ik in de omgeving woonde want een zwem is compleet en een mooie vangst. Maar ik imker niet meer (te veel ziekten) wel een superleuke serie want jij hebt hem wel gevangen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een interessante serie, daar ben jij heel goed in! Echt leuke info om te lezen, met mooie illustrerende beelden.
    Toch een 'maar'.... volgens mij niet mijn eerste opmerking hierover.. ik vind het oprecht jammer dat ik je mooie foto's niet wat groter kan zien, heb je daar een reden voor? of weet je niet hoe het moet?
    Groet
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat maakt indruk hè....
    Jammer dat de imker te laat kwam om ze te scheppen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Brrr, ik vind dit maar eng, zoveel bijen bij elkaar. Jij durfde zelfs foto's te maken van de klont bijen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hallo, bij mijn huis is een paar weken geleden een flinke zwerm bijen, uiteindelijk via een open voeg in de spouwmuur beland. Overleven ze daar wel? Of is t beter om toch een imker te waarschuwen? Vrgr chris

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland