Bargerveen is een uniek natuurterrein

Het Bargerveen in Drenthe is een uniek natuurterrein en is een van de laatste plekken in Nederland waar nog levend hoogveen voorkomt.
Het terrein is ruim 2000 hectare groot en heeft vroeger deel uitgemaakt van een enorm moerasgebied op de grens van Duitsland en Nederland, het Bourtangermoeras dat zich uitstrekte over een deel van Duitsland en grote delen van Groningen en Drenthe.
In 1992 is men gestopt met vervening in het Bargerveen, het is dus nog maar relatief kort geleden dat men gestopt is met het verwerken van turf.
Tegelijkertijd had men reeds in de jaren zestig van de vorige eeuw al een groot gebied van het Bargerveen aangekocht en tot natuurreservaat gemaakt.


Als je in het gebied wandelt, loop je op de turf en ook zie je wallen van turf dat maakt, dat je meteen merkt dat je in een bijzonder gebied rondloopt, waar je anders zand verwacht, is het nu veengrond.
tegenwoordig wordt geprobeerd om met behulp van allerlei maatregelen en een goed beheer weer meer levend hoogveen te laten ontstaan.

Turf


Veenmos

Levend hoogveen is veenvorming door de groei van Veenmos. Veenmos heeft geen wortels en leeft van voedselarm regenwater.
Het afgraven en vergraven van hoogveen heeft er ter plaatse voor gezorgd dat de grond er veel voedselrijker werd en dat is nu nog te zien aan de berkenboompjes die er talrijk groeien.


Ook zijn er heel oude lijsterbessen die ook gekomen zijn door menselijk ingrijpen.
Ik vind die oude Lijsterbesboompjes echt prachtig, ze maken op een speciale beeldbepalende manier deel uit van het landschap in het Bargerveen.




Nu wordt geprobeerd om het gebied weer geschikt te maken voor levend hoogveen en daarvoor is  een beleid van afplaggen van de vruchtbare grond en het laten begrazen en verwijderen van de opslag van bomen en struiken.
Door het weer ophogen van het waterpeil zie je dat veel berkenboompjes met de voeten in het water komen te staan en daar kunnen ze niet tegen, waardoor je wat surrealistische landschappen krijgt met half vergane boomresten die in het water staan.



Ook zijn veel boompjes, opslag genoemd, omgezaagd en dat heeft men vervolgens gewoon laten liggen. Doordat het er al jaren in weer en wind ligt te vergaan zie je her en der hout liggen waar de invloed van de weersomstandigheden duidelijk aan te zien is. Prachtige foto-objecten vind ik dat, die oude verweerde stukken hout...



Om de groei van veenmos te optimaliseren is een een goede en vooral stabiele waterstand nodig, verdroging is funest voor het jonge hoogveen.
Er zijn enorme waterbekkens aangelegd die er mede voor moeten zorgen dat het regenwater dat in het bargerveen neer komt, niet het gebied uitstroomt, maar als voedingsbodem kan dienen voor de aangroei van nieuw hoogveen.
Het Bargerveen is een uniek gebied, ook als leefgebied voor flora en fauna, in een volgend bericht zal ik daar uitgebreid aandacht aan besteden.

Reacties

  1. Toch een goede zaak, dat er aan gewerkt wordt om dergelijke unieke natuurgebieden in stand te houden.
    Prima info weer, interesssant om te lezen.
    Ik ben erg gecharmeerd van de eerste bomenfoto, kleuren en lichtval zijn echt heel bijzonder.
    groetjes
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Diverse soorten vinken voor de lens

Ganzen in Nederland