Uitsluipende Smaragdlibel - deel 2

In deel 1 kwam de jonge Smaragdlibel uit het larvenhuidje kruipen.
Hij heeft al een tijd op zijn kop gehangen, maar nu zit hij met de kop omhoog aan het lege huidje vastgeklemd en is druk bezig om zich op te pompen en onder invloed van de zon meer kleur te krijgen en uiteindelijk zover te komen dat hij kan vliegen. Dit alles duurt zo maar een uur of nog langer en het was dus fijn, dat we fantastisch weer hadden en ook voor onszelf de zaakjes goed voorbereid hadden, met eten en drinken en een krukje om op te zitten. 


Het was voor ons een verrassing naar welke soort libel we eigenlijk zaten te kijken. Ik ben pas vorig jaar serieus begonnen met het observeren van libellen en ik moet zeggen dat ik het af en toe knap moeilijk vind om ze van een naam te voorzien. Lastige bijkomende moeilijkheid bij zo'n uitsluipende libel is, dat hij zijn uiteindelijke kleur nog niet heeft, het zijn allemaal " bleekscheetjes" als ze uit hun larvenhuidje kruipen.Op bovenstaande foto's is mooi te zien hoe, beetje voor beetje, de vleugels zich door het oppompen aan het ontvouwen zijn. Verder zie je hoe het beestje ook al wat meer kleur begint te krijgen. De ogen zijn al op kleur en daar kan hij je ook goed mee zien, maar hij kan niet reageren en is nog steeds een kwetsbaar en weerloos insect. De ogen van de Smaragdlibel zullen overigens in de loop van de tijd nog verder verkleuren naar een kenmerkende felgroene kleur.Weer een tijdje verder waren de vleugels opgepompt en doorzichtig geworden, zodat er fraai zicht kwam op het buizennetwerk in de vleugels. Als je zo uren zit te kijken, te fotograferen en te bewonderen, dan wordt je je steeds meer bewust, hoe vernuftig de natuur in elkaar steekt. De tijd vliegt dan ook voorbij en we hadden allebei niet in de gaten hoeveel tijd er was verstreken.
Dat is een van de mooie dingen van de natuur, je kan er eindeloos van genieten!
Tot mijn vreugde ontdekte ik dat onze uitsluipende libel een Smaragdlibel was. Toen het borststuk flink begon te verkleuren en de metaalachtig groene kleur tevoorschijn kwam, kon het niet missen.
Als ze eenmaal uitgevlogen zijn, krijg je niet zo heel gemakkelijk goede kansen om ze te fotograferen, want dan zijn het ongelooflijk drukke dieren, die voortdurend heen en weer vliegen.Op de eerste van de twee bovenstaande foto's zie je dat de libel de vleugels nog tegen elkaar heeft gevouwen. De onderste foto toont de libel met opengeklapte vleugels. Ik vind dat altijd een mooi moment, zo opeens zie je de vleugels openklappen. Vanaf dat moment kan het ieder moment zover zijn, dat de libel klaar is om weg te vliegen.Daar zit hij dan, een spiksplinternieuwe Smaragdlibel. Zo'n twee of misschien wel drie jaar heeft hij als vraatzuchtige larve in het water door gebracht. Ruim twee uur heeft hij er over gedaan om zo mooi te worden dan hij nu is. Wat hem nu rest zijn enkele weken tot maanden op zoek naar vrouwtjes om mee te paren en zo te zorgen voor nageslacht en daarnaast in gevecht met andere mannetjes in de buurt....
Wat ons rest is de herinnering aan een wonderlijk schouwspel en een serie prachtige foto's, die ik overigens samen met Greetje heb gemaakt, een groot deel van de in deze berichtjes getoonde foto's zijn door haar gemaakt.

Reacties

 1. wat een metamorfose!!!!
  een wonder dat zich voor je ogen voltrekt.
  Het is een feest om daar zulke fraaie opnamen van te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat mooi om dit mee te maken en zo mooi weergegeven.prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Coby,
  Ik wist niet dat een libelle zo interessant kon zijn. Ik zal nu met andere ogen kijken naar deze bijzondere wezens bij de vijver.
  Het ziet er weer mooi uit.
  P.s ik heb ook gereageerd op het neuties schieten.
  Groeten van Tanya

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ook het 2de deel is weer prachtig, heb je wel een tijd voor moeten wachten.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig, ik heb genoten van zowel deel 1 als deel 2, geweldig om dit mee te maken.

  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zie dat er meer mensen zo verstandig zijn om dit wonder van de natuur met eigen ogen en een camera in de hand te gaan bezien. Je hebt er ook een zalige serie van geschoten en de soort maakt het nog leuker en spannender....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Coby,

  Mooi gedaan!

  Ziet er prachtig uit.

  Groetjes Greetje

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dag Coby,
  wat een prachtig serie laat je hier zien, het is echt een groot wonder der natuur.
  Ik ben nog maar pas in het bezit van een macrolens, en hoop dit ook te mogen vastlegggen.
  Je hebt me in ieder geval geïnspireerd om er naar op zoek te gaan.
  groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Allemaal bedankt voor jullie reacties.
  Het is een prachtig schouwspel dat je eigenlijk zelf zou moeten zien. Vroeg op pad op een mooie dag en langs de waterkantspeuren. Het libellenseizoen is nog maar net begonnen, dus nog kansen te over, succes!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zo geweldig, ik zag kort geleden een video, heb het geplaatst op twitter en FB. Wat is natuur en dieren toch ......... blijft verwonderen !

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Diverse soorten vinken voor de lens