Prachtige vogeldag op Lemelerberg

Op 3 september heb ik een dag door mogen brengen in de fotohut 3 van Han Bouwmeester en Landschap Overijssel bij de Lemelerberg.
Een prachtige locatie te midden van de bloeiende hei, geweldige weersomstandigheden en bezoek van mooie vogelsoorten.
Dit is de eerste blog van die dag met een selectie van prachtige vogelsoorten die we die dag gezien hebben.

Juveniele Appelvink

mannetje Goudvink

Een prachtige nazomerdag troffen we en ook over de vogels hadden we bepaald niet te klagen, we hebben die dag zo'n 20 soorten gezien en daarbij een aantal die ik nog niet eerder had gezien. Al snel
nadat we ons geïnstalleerd hadden kwamen de eerste vogels al af op het voer en vooral ook bij het water. Een van de eerste vogels die zich lieten zien waren Appelvinken  (Coccothraustes cocothraustes), hierboven een juveniel vrouwtje dat kwam waterdrinken. Appelvinken had ik afgelopen winter in mijn eigen tuin, maar een jonge vogel had ik nog nooit gezien dus daar ben ik blij mee. Ook kwam er regelmatig even een mannetje Goudvink (Pyrrhula pyrrhula) langs. Hij leek best gezond, maar zat wat ruig in zijn veren en zag er wat vreemd uit bij zijn keel. Wel heel mooi te zien hoe fel rood zo'n mannetje Goudvink is.

mannetje Zwartkop 

vrouwtje Zwartkop
Matkop

Leuk was het bezoek van een paartje Zwartkoppen(Sylvia atricaqpilla), het mannetje bracht maar een paar vluchtige bezoekjes. Het vrouwtje kwam echter een paar keer uitgebreid langs en daar zal ik in volgende blogs ook nog wel wat meer van laten zien. Mooie kleine vogeltjes zijn het en hoewel ze ook bij mij zelf wel voorkomen, niet een soort die ik echt vaak voor de lens krijg.
Nog zo'n klein vogeltje is de Matkop (Parus montanus), een druktemakertje die zich niet makkelijk liet vastleggen en was ook nog eens lastig te belichten met zijn contrastrijke verenkleed.

Grauwe Vliegenvanger
Boompieper
Gekraagde Roodstaart

Nog drie mooie vogelsoorten op de locatie van de fotohut langskwamen. De Grauwe Vliegenvanger
(Muscicapa striata) kwam slechts een keer kort langs en heb ik maar een paar foto's van kunnen maken, maar wel mijn eerste foto's van een Grauwe Vliegenvanger en ik ben er blij mee. Ook heel mooi was de Boompieper (Anthus trivialis) die diverse keren even langskwam. Ik heb hier  een heel mooie serie van kunnen maken waar ik nog een apart blogje aan zal besteden. Blij werd ik ook van de bezoekjes van deze Gekraagde Roodstaart (Phoenicurus phoenicurus), het is een jong mannetje.

juveniele Roodborst

Tjiftjaf

Roodborsten (Erithacus rubecula) waren er ook veelvuldig aanwezig zoals deze jonge Roodborst, ik denk dat er nog wel een apart blogje komt van nog meer Roodborstjes . Ook de Tjiftjaffen (Phylloscopus collybita) lieten zich regelmatig zien en leuk om daar eens wat mooie foto's van te kunnen maken. Dat is toch wel het voordeel van een fotohut, dat je er klaar voor zit met je apparatuur en kunt wachten op de vogels die komen.  Dat wil overigens niet zeggen dat alle foto's dan ook super opnamen zijn maar je vergroot wel de kans op mooie opnamen.

Koolmees

vrouwtje Vink
groene kikker

Doordat de heide prachtig bloeide waren er fraaie paarse achtergronden en dat geeft ook foto's van algemeen voorkomende vogels als Koolmezen (Parus major) en Vinken (Fringilla coelebs) toch wel iets speciaals.
De Koolmees zat op een takje waardoor de hei ook nog echt als hei valt te herkennen. Bij de Vink is de hei door de geringe scherptediepte vervaagd tot enkel een paarse kleur.
Die paarse kleur weerspiegelde  ook in het water. Niet voortdurend waren er vogels aanwezig maar tijdens zo'n moment zagen we wel een groene kikker. Vanwege de weerspiegeling en de mooie kleuren in het water leverde dit vind ik een mooi plaatje op met als leuk extraatje ook nog een vliegje op de kop van de kikker.

vrouwtje Grote Bonte Specht

Kruisbek

Er was ook een hele familie Grote Specht (Dendrocopos major) die de locatie kwam bezoeken een vogelsoort waar ik nooit genoeg van krijg om die te fotograferen. Ik heb er zoveel mooie foto's van gemaakt dat ook hier nog wel een apart blog over komt.
Maar waar ik die dag misschien nog wel het allermeest van heb genoten waren de Kruisbekken (Loxia curvirostra) die regelmatig en in groepjes langskwamen. Ik had ze nog nooit gezien, wat een een prachtige soort, er komt zeker binnenkort nog een uitgebreide kruisbekkenblog.
Al met al een geweldige dag en ik wil Ben en Harald bedanken dat ze me de gelegenheid hebben geboden om deze dag samen met hen in de fotohut door te brengen, het was top!


Reacties

 1. Cobie voor mij allemaal bekende vriendjes ik ben er dol op en jij hebt ze allemaal top vastgelegd !!!
  Dat kan ik nog niet zeggen sommige heb ik nog nooit in het echt gezien !!!
  fijne Zondag !
  grt,
  Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat heb je weer een prachtige foto's gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Coby
  dat moet genieten geweest zijn die dag wat een soorten vogel en wat zijn ze mooi je foto's
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geweldige serie van allerlei verschillende soorten vogels heb je kunnen maken, Coby.
  Zo'n hut is toch wel heel erg fijn, ook zeker als er water bij is, daar komen toch veel vogels op af.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hai Coby,

  Hut nummer 3 is toch wel 1 van de mooiste in Nederland. Daar heb ik al zoveel prachtplaten van gezien. Echt een toplocatie. Jammer genoeg net te ver weg voor mij en je moet een keertje in hut 1 of 2 zijn geweest om er gebruik van te mogen maken. Maar die kruisbekken zijn hier wel de grote trekpleister. Vooral het mannetje staat er fantastisch op. Die wil ik ook zo graag. Ben erg benieuwd naar het aparte blogje van deze bijna onzichtbare vogeltjes. Je hebt wel mazzel gehad die dag, want ik heb begrepen dat de plek op dit moment min of meer gegijzeld wordt door een aantal sperwers. Ook wel "aardig" natuurlijk.
  Ik vind vooral de foto van het zwartkop mannetje werelds. De rest zijn prachtig mooie vogelfoto's, maar die van de zwartkop is een prachtfoto met een vogel erop. De kleuren, scherpte en het prachtige licht zorgen voor een schitterende zachte uitstraling.
  Een serie om jaloers op te worden.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is echt een mooie locatie met veel mogelijkheden. We troffen het inderdaad wel met alles die dag, de volgende dag waren de mannen daar weer en veel minder soorten gezien en ook veel minder vogels en na bezoek van een Sperwer was het helemaal gebeurd met de vogels. Ook in zo'n hut blijft het afwachten wat je krijgt, maar het is absoluut de moeite waard en ik ben nog helemaal in de wolken van die Kruisbekken, wat zijn dat mooie dieren.
   Dank voor je lovende woorden over de foto's.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 6. Een superserie Coby, mijn complimenten ! Ontzettend mooi met de kleuren van de heide op de achtergrond. Ook je kikker prachtig mooi.
  Heb er van genoten.

  groetjes, Truus

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oh, wat zul jij genoten hebben van die dag. Dat is nog steeds nagenieten met de foto's die je daar gemaakt hebt. Er zitten echt juweeltjes tussen en dat is dan weer heerlijk meegenieten voor ons!
  Ik zit al te wachten op je volgende blogjes van deze superdag!

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha ja het was geweldig en geniet maar mee. Ik dat we binnenkort samen ook weer
   zo'n mooie dag zullen hebben aan de wadden, dan kun je met eigen ogen live mee genieten.
   Ik ben al druk bezig met de andere blogjes, dus wordt aan gewerkt.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 8. Wat een heerlijke dag moet dat zijn geweest, zeker wanneer je zo een oogst aan foto's binnenhaalt.
  Zo een vogelhut heeft wel zijn voordelen en de entourage is ideaal voor mooie plaatjes.

  Groeten,
  Ron

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wow, wat heb je er veel soorten gezien Coby.
  Prachtig en wat een mooie foto's, echt genieten zal dat zijn geweest.
  Gr. Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dat is wel een mooie lokatie Cobie want je komt met zo,n prachtige serie thuis.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Op die kruisbek ben ik echt jaloers. Vrij dure hut dit toch? En was er niet een regel dat je eerst in de andere hutten van Han Bouwmeester gefotografeerd moest hebben voordat je in aanmerking mag komen om in deze te mogen fotograferen?

  Groeten John

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor mij ook de eerste keer dat ik Kruisbekken heb gezien, prachtige vogels
   wat mij betreft het hoogtepunt van de dag en we hebben er die dag ook
   uitgebreid van kunnen genieten. Er volgt nog een blog gevuld met allemaal
   Kruisbekken.
   De voorwaarden om in deze fotohut te mogen staan op de website
   van Han Bouwmeester.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 12. wat een prachtige foto's!
  ook ik ben toch wel een beetje jalaoers op die kruisbek hoor...
  nog nooit gezien. zelf ben ik ook in (de andere) hutten van Han geweest,
  maar ik vind de heide bij deze hut toch wel iets speciaals hebben.
  wat een plaatjes met die paarse achtergrond en schittering in het water.
  hier mag je met recht trots op zijn!
  ben benieuwd naar de rest van de foto's :-)
  groetjes, Nathalie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze hut is echt een aanrader, het licht is er prima en ja in deze weken
   geeft de hei wel heel mooie kleuren in de achtergrond.
   En ja die Kruisbekken waren heel mooi, ben ik super blij mee.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 13. Oh Coby dit is een mooie serie vogelsoorten. Ik ben zelf al in hut 1 en 2 geweest en heb al een paar keer gekeken naar hut 3. Maar je moet zo lang van te voren plannen, hij is erg geliefd. Ik snap nu ook wel waarom. Prachtig met de paarse gloed van de hei op de achtergrond. Dat heb je natuurlijk maar een paar weken per jaar en dat geeft jouw foto's toch wel wat extra's. De bonte vliegenvanger, gekraagde roodstaart en vooral de kruisbekken vind ik speciaal. De kikker met vlieg is ook erg gaaf.
  Je hebt volgens mij ook fantastisch weer gehad.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Absoluut de moeite waard om deze hut te bezoeken, het schijnt wel heel verschillend te zijn
   hoeveel dieren er komen, maar echt een mooie locatie.
   De hei is nu heel mooi en we hadden echt super weer, maar ik kan me voorstellen dat het er bijvoorbeeld met sneeuw ook heel mooi kan zijn.
   En er komen gewoon heel mooie vogelsoorten, dus ja wij hebben er echt een topdag gehad.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 14. Wat een mooie soorten heb je gezien en wat een schitterende foto's. Ik ben nog niet in een van de vogelhutten van Han geweest, maar ben wel benieuwd naar deze hut, vooral naar de licht omstandigheden, ik weet dat de andere hutten in het bos staan en dat het daar al snel erg donker is om te fotograferen. Deze hut in het decor van heide vind ik toch wel erg mooi.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Niet te geloven wat een rijke oogst je op één dag hebt gehad. Bijzondere soorten, maar ook hele mooie foto's. Ik sluit mij aan bij alle lovende reacties. Ben jij nu wat je noemt een "geluksvogel"? :)
  De kruisbekken vind ik het meest bijzonder van allemaal. Al met al een topserie.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ik voel me wel echt een geluksvogel met zo'n mooie dag daar, waarbij
   werkelijk alles mee werkte.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 16. Ohw wat gaaf Coby,

  om die hut eens te bezoeken staat ook nog steeds op mijn lijstje.
  Jij laat ook weer zien hoe prachtig of je daar kunt zitten en wat voor moois er allemaal aan komt vliegen. Echt een geweldige serie en jaaaa.... die kruisbek is wel de kers op de taart hoor!
  Zat jij in die ingegraven hut of in die andere die meer boven de grond staat?? Het verschil is dan het licht en daar ik ben daarom benieuwd in welke hut je bent geweest.
  Dikke complimenten voor dit blog.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit is zoals gezegd hut3 die staat op een heideveld en dus niet in het bos dus de lichtomstandigheden zijn hier meestal gunstiger en is inderdaad een ingegraven hut zodat je een mooi standpunt hebt.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 17. Beautiful photos, beautiful birds:) Greetings

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi Coby...

  Hiet lik ik mijn vingers bij af...
  prachtige de ene foto nog mooier dan de andere..
  de jonge appelvink begint al volwassen te lijken
  en wat heb je het zwartkop mannetje en vrouwtje
  er mooi op staan..maar ook de kruisbek...
  super blog!! geweldig..ook de scherpte buitengewoon!!

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ongelooflijk wat een vangst ! Je hebt prachtige opnamen gemaakt. De kikker met de vlieg is ook heel bijzonder.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat is interessant om te lezen over de verschillende vogels. Wat heb je heel mooie foto's gemaakt.
  Sommige vogels heb ik nooit gezien.

  Fijne dag verder.
  Groetjes Jacqueline.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hallo Coby, ja dat is puur genieten!!! Een mooie buitenkans om vogels op deze manier te fotograferen. Ben benieuwd naar je volgende Blogs met vogels gefotografeerd uit deze hut. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wow Coby, wat een geweldige hut is dit, de kleuren van de heide in de achtergrond zijn absoluut een meerwaarde.
  Je hebt een aantal prachtige soorten erg mooi vastgelegd, maar de onbetwiste topper is voor mij het zwartkopje van foto 3, helemaal perfect!!
  En de kikker met vlieg vind ik ook geweldig ;-)
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ja wat moet ik hier nog over zeggen? Gewoon genieten van de beelden, wat ik dus zojuist gedaan heb.

  Zwartkop foto (3) is absoluut een topplaat met prachtig licht, maar ook de Kikker met vlieg is toch een leuke soort die je d.m.v. lage standpunt een mooie foto opleverde.

  Gr,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland