Met Edgar op zoek naar de Kostgangerboleet

Wie mijn blogs al langer volgt weet dat ik in mijn blogs graag mijn verwondering over de natuur deel. Maar ook vind ik het leuk om mensen mee te nemen en ze ter plaatse mee te laten genieten van al het moois in de natuur. Het allerleukste vind ik het om kinderen mee te nemen en een van mijn vaste jonge natuurvrienden die wel eens met mij meegaat is Edgar.

Witte Venen
Braam als duo Penotti
Het werd de hoogste tijd dat we samen weer eens de natuur in zouden  gaan en dus zijn we 18 september de hele middag samen wezen struinen in een mooi natuurgebiedje, de Witte Venen.
Edgar is een echte natuurkieker die een heel goed oog heeft voor al het moois wat er is te vinden.
De Braam moest bijvoorbeeld op de foto want het is toch leuk om te zien hoe die als een duo Penotti half rood en half zwart is.

een hele dikke eikel met ribbeltjes

een eikeldopje met mooie witte kern waar je heel hard op kunt fluiten
Het viel ons ook op dat er enorm veel eikels en andere vruchten zijn dit jaar. Edgar zag een heel grote eikel met ribbels en liet me zien hoe mooi wit het dopje van binnen was toen hij de eikel er uithaalde.
Het eikeldopje is meegegaan naar huis waar Edgar heeft gedemonstreerd dat er heel hard mee te fluiten is door beide duimen op het dopje te leggen en te blazen. Ook zijn jongere broertje Viggo bleek de kunst van het fluiten op een eikendopje prima te beheersen. Maar in de natuur werd niet gefloten want Edgar wilde de dieren niet verstoren.

Edgar op zoek naar de Kostgangerboleten

De kostgangerboleet groeit op de Aardappelbovist

Aardappelbovist met Kostgangerboleten
Ons belangrijkste doel die middag was dat we op zoek zouden gaan naar de Kostgangerboleet. Ik had hem thuis op de laptop al even laten zien zodat ook Edgar goed wist waar hij naar moest zoeken. Ik had ze zelf ook nog niet gezien dit jaar en was benieuwd of ze er al zouden zijn. We moesten er een ruig stukje bos  met veel bramenstruiken voor door struinen maar onze zoektocht werd al spoedig beloond. Edgar toonde zich een echte speurneus en vond al snel de eerste Kostgangerboleten.

Heel veel en ook opvallend grote Kostgangerboleten

Duidelijk te zien dat deze Aardappelbovisten lijden door de grote hoeveelheid Kostgangerboleten

De kostgangerboleet is een aparte paddenstoel die leeft als parasiet op de Aardappelbovist. De Aardappelbovist gaat daar niet door aan, maar je kunt op bovenstaande foto's wel zien dat ze wel ernstig kunnen lijden onder al die ongevraagde gasten.
Het viel me trouwens op dat er ten opzichte van vorige jaren echt heel veel Kostgangerboleten waren en dat ze ook heel groot waren. Wil je meer lezen over de Kostgangerboleet kijk dan op deze blog.

Rode Koolzwammen
Galappel op eikenblad
Galvorming op een distel veroorzaakt door de Galdistelboorvlieg

Nu kun je natuurlijk denken dat we daarna naar huis zijn gegaan omdat we al hadden gevonden waar we voor op stap gingen. Zo was het echter niet, we kregen er alleen maar extra plezier in om meer mooie dingen op te sporen. Edgar ontdekte de Rode Koolzwam een voor hem ook nieuwe paddenstoelensoort.
Ook zagen we diverse galappels aan de eikenblaadjes zitten en hebben bij eentje gekeken dat er een larve leeft in het galappeltje. En Edgar heeft geleerd dat er nog veel meer soorten gallen zijn, zo vonden we nog andere kleine galletjes onder aan eikenblad en we vonden een grote gal aan de distelplant die gemaakt is door een distelgalboorvlieg.

Edgar bestudeert de mosjes

mossen

sporendoosjes van het mos

Alles werd door Edgar aan een grondige inspectie onderworpen. Als het moest op de knieën er bij om goed te kunnen zien wat er allemaal aanwezig was. Ook de mosjes werden goed bekeken en vooral de sporendoosjes trokken zijn aandacht. Deze hebben we dan ook nog maar even extra goed in beeld gebracht met de macrolens, zodat ze nog beter te zien zijn dan met het blote oog.

eikels
Eikel met een heel klein snuitkevertje

Dat toch niet alles hebben gezien ondanks het feit dat we allebei heel goed rondkeken, bleek mij toen ik later de foto's thuis bekeek. Zoals gezegd zagen we enorm veel eikels en als je ergens op gaat letten zie je er vaak nog meer en zo ging dat nu ook. We hebben dus diverse eikels even voor de lens gehouden en zeg eerlijk het zijn toch prachtige zaden. Wat we echter allebei niet gezien hadden was een heel klein snuitkevertje dat op een van de eikels zat die Edgar had gevonden, dus nog een extra verrassing Edgar!
We hebben zoveel mooie  belevenissen gehad dat er nog een vervolgblog komt van onze natuurbelevenissen met allemaal diertjes en daarbij een heel bijzondere zeldzame vondst.

Reacties

  1. Wat heerlijk om met Edgar op stap te gaan,zo jong al zo veel interesse voor de natuur,geweldig is dat.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuke serie, zeker als je kinderen de liefde voor de natuur kunt bij brengen. Groetjes Anne-Marie

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Met kinderen op pad zijn is geweldig. Zeker als er eentje roept : oma! Hoe weet jij dat allemaal !

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hooi Koby
    mooie foto's ja de herfst breekt weer aan dan heb je weer volop padenstoelen.
    groetjes Herman.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Cobie,
    Allemaal zeer Herkenbare momenten en mooi vast gelegd en de kinderen die zo geintereseerd zijn daar ben ik dol op !!!
    DE TOEKOMST !!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat leuk dat je met zo'n jonge natuurliefhebber op pad bent geweest en wat is hij enthousiast, goed om te lezen dat er ook kinderen zijn die zich echt voor de natuur interesseren, en jullie hebben veel moois gezien.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Prachtige foto's zijn dit Coby.
    Echt herfst zo, er zijn inderdaad heel veel eikeltjes, zag ze vandaag ook volop in het bos.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het is altijd de moeite waard om kinderen mee te nemen de natuur in. Er zijn er helaas zo veel die er te weinig komen. Jij hebt in ieder geval een zeer geïnteresseerde metgezel gehad die gelukkig ook beloond werd met veel verschillende waarnemingen.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Zo leuk, Coby, dat je kinderen interesseert voor de natuur. Dat zou veel meer gedaan moeten worden, want ik geloof er niets van dat de tegenwoordige kinderen dat niet leuk meer vinden. Je moet ze alleen enthousiast maken. Compliment voor je foto's en je enthousiasme. Groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel Joke, ik denk inderdaad Joke dat de meeste kinderen en mogelijk zelfs alle kinderen de natuur mooi zullen vinden
      als jij ze maar laat zien waarom het mooi is en je eigen enthousiasme overbrengt.
      Ik neem ze graag mee als ze mee willen en daar geniet ik zelf ook enorm van.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  10. Wat leuk dat Edgar met je meemocht.
    Zo leren ze er heel wat van.
    Mooie serie heb je gemaakt Coby.
    Gr. Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat leuk dat je weer met Edgar aan het struinen bent geweest Coby :-)
    Bovendien leren en zien wij dan ook weer vele mooie dingen in de natuur.
    Van de kostgangerboleet had ik nog nooit gehoord maar als ik de foto zie dan ken ik hem wel en heb hem ook meerdere keren gezien. Wist alleen de naam niet. het galappeltje onderaan het blad is ook leuk om te zien en mooi van kleur. De rodekool zwammetjes zijn ook altijd heel mooi van kleur.
    Een heerlijk herfstblog Coby.
    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Een mooie foto van de braam die half rijp is. Wellicht bij jou bekend, deze is aangetast door de bramengalmijt en zal niet verder rijpen. zie ook http://www.plantenenbeesten.nl/bramen-die-rood-blijven/

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ah dat is nieuwe informatie voor mij, bedankt voor je reactie en zo blijkt maar eens te meer
    hoe zo'n goede neus Edgar heeft voor bijzondere dingen.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Leuk om weer met Edgar op stap te zijn. Hij is wel een echte natuurvriend die alles ziet en ontdekt volgens mij.
    Prachtige foto's hebben jullie samen gemaakt.

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Diverse soorten vinken voor de lens

Ganzen in Nederland