Nijvere arbeid van Pluimvoetbijen

Momenteel is overal de Pluimvoetbij (Dasypoda hirtipes) weer te zien. Het is een algemeen voorkomende wilde bijensoort die je vooral kunt aantreffen op open zandgebieden, stuifzand  heideterreinen en in de kustduinen maar ook in steden en dorpen kun je deze soort aantreffen, als er maar zand is. Pluimvoetbijen zijn weliswaar zogenaamde solitaire bijen maar ze maken wel graag hun nestgangen bij soortgenoten in de buurt.



Op 3 augustus heb ik weer eens een tijdje zitten kijken bij deze boeiende bijensoort. Ik kwam op een open plekje met zand en zag allemaal gaatjes. Ik vermoedde dat daar Pluimvoetbijen in zouden zitten want ik had ze in de omgeving ook al zien vliegen. Als je even een paar van die gaten observeert, zie je al snel ergens bedrijvigheid. Hier boven was een vrouwtje druk bezig om een lange gang te graven. Een enorme prestatie want die gangen kunnen 50 tot 60 cm diep worden. Bij solitaire bijen zoals de Pluimvoetbij graaft ieder vrouwtje haar eigen gang en legt daarin haar eitjes.




Van juni tot en met september kun je de noeste arbeid van de Pluimvoetbijvrouwtjes zien. Om de diepe nestgangen te kunnen maken zijn de vrouwtjes van de Pluimvoetbij voorzien van lange haren aan de achterste poten. Ze danken hun naam ook aan de pluimvormige haren waarmee ze het zand achteruit vegend met zich meenemen uit de gang. Ze verspreiden het zand netjes in de omgeving en herhalen deze handelingen tot de gang diep genoeg is, boeiend om naar te kijken.



Er was ook  een vrouwtje Pluimvoetbij dat alle beschikbare haren vol had verzameld met stuifmeel. Als de nestgang klaar is wordt er door het vrouwtje een voedselvoorraad van stuifmeel aangelegd voor de larven als die uitkomen. Dit vrouwtje had blijkbaar haar gang al diep genoeg om met het aanvoeren van het stuifmeel te kunnen beginnen. Ze vloog en kroop eerst wat rond en ik was benieuwd wat er zou gaan gebeuren want is zag geen opening in de grond waar ze in kon.




Opeens begon ze als een razende te graven en in no time verdween ze onder het zand. Ik weet niet precies hoe Pluimvoetbijen te werk gaan maar ik ga er vanuit dat dit vrouwtje haar gang dus afdekt tegen eventuele indringers als ze op zoek gaat naar stuifmeel. Best vernuftig dat het vrouwtje haar afgedekte nestgang bij terugkomst weer terug weet te vinden. Ze vloog weliswaar wel even wat zoekend heen en weer en deed eerst een loze graafpoging, maar er vlak naast was het wel raak en had ze zoals te zien is haar nestgang te pakken.



Uiteraard bleef ik vlak bij het gat wachten tot de bij er weer uit zou komen en ja hoor even later kwam ze er weer uitzetten. Helemaal onder de zandkorrels wurmde ze zich een weg naar buiten. Ik keek er echter heel vreemd tegenaan. Er was een zwart met knalgele bij naar binnen gegaan en nu kwam een zwart met bruine Pluimvoetbij weer naar buiten zetten, alsof het een ander exemplaar was. Ik was er in eerste instantie ook even van overtuigd met een andere bij te maken te hebben. Grappig eigenlijk hoe je op het verkeerde been gezet kunt worden doordat je wat anders ziet dan je had verwacht.



Uiteindelijk realiseerde ik me dat het wel degelijk dezelfde bij was die weer uit het gat kwam, maar dat ze er nu  heel anders uitzag. Ze had alle opvallende knalgele stuifmeel in de nestgang van zich afgewerkt. Zo te zien had ze dat gedaan door even flink te schrobben met zandkorrels, die nu nog overal over haar lijf zaten, maar alle stuifmeel was verdwenen. Jammer eigenlijk dat je niet even in zo'n gat kunt kijken wat er nu precies gebeurt, helaas is dat niet mogelijk en dus probeer ik me in gedachten dan maar een voorstelling te maken hoe dat daar binnen zal gaan.
Het was in ieder geval weer een leerzame observatie en leuk om al die bedrijvigheid van de Pluimvoetbijvrouwtjes te volgen.
Wie meer wil weten over de Pluimvoetbij kan ook nog even deze blog bekijken met meer informatie en waar ook foto's in staan van het mannetje, die er anders uit ziet dan de vrouwtjes.


Reacties

  1. Heel interessant verhaal met hele mooie foto's er bij. Groetjes Annemarie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtige serie van de Pluimvoetbij Coby.
    Je laat het leven van dit bijtje op een mooie manier zien.
    Mooi ook je info erbij.
    Groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat heerlijk om dit zo te kunnen volgen wat een mooie serie heb je er zo van gemaakt Coby.geweldig.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Prachtig dat je dit van zo dichtbij allemaal kon volgen.
    Je hebt er een leuk verslag van gemaakt.
    Deze soort heb ik nog nooit gezien, maar misschien heb ik niet goed gekeken.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat leuk om dit allemaal te lezen en te bekijken, Coby. Prachtige serie overigens. Vooral de foto's waar de bij stuifmeel aan de poten heeft zijn erg mooi. Nu moet ik toch eens goed in mijn tuin kijken, want ik zat me te ergeren aan al die zandhopen in de tuin en vroeg me af of het een graafwesp was die dat deed. Groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik kan aan het gat ook niet altijd zien wat er in zit hoor, maar het loont vaak wel om er
      op een mooie zonnige dag gewoon een tijdje bij te gaan zitten. Je kunt vaak wel zien of er pas gewerkt is bij de gaten. Er kan natuurlijk ook iets anders inzitten zoals Graafwespen.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  6. Dit is weer zo'n echt Natuurkieker bericht: prachtige foto's en interessante informatie. Super! Ik heb er weer van genoten.

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Coby, wat een boeiend blogje! ik heb wel eens zandbijtjes bezig gezien en snapte toen ook maar niet hoe al die bijtjes hun eigen nest terug vinden.
    Je hebt dit prachtig in beeld gebracht, vooral de bij met stuifmeel en de 'gedaantewisseling' zijn geweldig. En je hoeft je inderdaad niet af te vragen hoe deze bijen aan hun naam komen ;-)
    groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Prachtig Coby. Interessant verhaal en fijne beelden erbij. Wat een karwei voor zo'n klein diertje. Haar vleugel is al flink beschadigd. Het is echt ontzettend veel stuifmeel wat ze mee naar binnen neemt. Ik heb er nog nooit een gezien, maar ga er nu zeker op letten.
    Groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Cobie het lijkt wel of ik weer op school zit zo mooi en goede uitleg !!!
    Ennne over veel geduld gesproken dat heb jij ook mateloos !!!
    bedankt voor je show ,
    grt,
    Annie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha dank Annie, het valt denk ik nog wel een beetje tegen met mijn geduld,
      het is denk ik meer gedrevenheid en doorzettingsvermogen en heel veel
      nieuwsgierigheid :-)
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  10. Een opmerkelijk verhaal met mooie toepasselijke foto's van een bijzondere bij die ik niet kende.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hai Coby,

    Eigenlijk is het niet eerlijk. Doordat jij zo'n uitgebreide kennis hebt over allerlei organismen in de vrije natuur, heb je natuurlijk een te grote voorsprong op de meeste van ons. Dit zijn van die onderwerpen die ik ook wel eens van dichtbij zou willen bekijken (bij gebrek aan vogels), maar ik moet het dan echt vlak voor mijn gezicht zien gebeuren. De signalen opvangen zoals jij kan, vind ik toch wel erg knap. Zo benut je jouw kostbare tijd ook nog eens optimaal. Dan ook nog zulke platen met prachtige momenten en acties en een uitstekende uitleg, zorgt weer voor een hoofdstukje in je nog uit te geven boek (of misschien een app?).
    Topblogje wederom!

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank René voor je leuke reactie. Pluimvoetbijen opsporen is toch echt niet zo moeilijk hoor,
      je moet alleen even niet als een vogelaar in de lucht kijken maar je blik op de zandige bodem richten. En inderdaad is het heel economisch tijd besteden als je meerdere aandachtsgebieden hebt en je komt nooit teleurgesteld thuis... :-)
      Overigens denk ik dat jij toch ook wel enorme antennes hebt om allerlei interessante zaken op te sporen, getuige de prachtige waarnemingen die ik altijd zie in jouw blogjes.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  12. En het allerleukste is, dat ik gisterenmiddag opeens zelfs zo'n gat met bijen. Hoe leuk kan iets toch zijn, nogmaals bedankt voor je leerzame verhaal. Mijn foto's zijn niet zo gelukt als de jouwe, maar het te zien vond ik al interessant genoeg.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kijk dat is nou echt leuk en de bedoeling van mijn blogjes, dat je dingen gaat zien die
      je anders misschien zou missen.
      Mooi hè om daar met eigen ogen naar te kunnen kijken!
      En die mooie foto's komen nog wel denk ik als je in de gaten krijgt hoe
      ze zich gedragen, dan kun je daar prima op in spelen, succes!
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  13. Wat weer een avontuur! Mooi vastgelegd :)

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hoi Coby,
    wat een gave serie over deze bijen en ook wat een leerstof.
    Ik verbaas me er wel eens meer over dat jij zoveel weet over insecten,
    vogels en andere dieren en diertjes in de natuur. Neem nou deze bij weer.
    Ik zou me dat niet eens kunnen bedenken maar ik leer hier werkelijk mega veel bij.
    Je foto's zijn trouwens topprestaties met die "gele" behaarde pootjes.
    Een favoriet kan ik dan ook neit aanwijzen want al deze foto's zijn voor mij heel bijzonder!
    groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wat een leuke en leerzame blog. Ik kende wel de zandbij maar van pluimvoetbij had ik nog nooit gehoord. Prachtige foto van de bij vol met stuifmeel en helemaal mooi dat je haar later zonder stuifmeel nog eens hebt gefotografeerd.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland