Genieten van de prachtige weidebeekjuffers

De Weidebeekjuffer ( Calopteryx splendens) vind ik een schitterende libellensoort. Ieder jaar ga ik er dan ook speciaal voor op pad om te genieten van deze mooie juffers. Op 13 juli heb ik me weer een aantal uren vermaakt met het observeren en fotograferen van de weidebeekjuffers.

Weidebeekjuffer man 

Weidebeekjuffer vrouw 

Het mannetje weidebeekjuffer, heeft een fraaie blauwe metallic kleur en donkere vlekken in de vleugels en is daarmee opvallender dan het vrouwtje. Maar ook de vrouwtjes zijn heel mooi van kleur met hun groenmetalic kleur die soms haast richting goudkleur neigt. De mannetjes zijn door hun kleur veel makkelijker te ontdekken dan de vrouwtjes die veel meer een camouflagekleur hebben.

Weidebeekjuffer man

Weidebeekjuffer vrouw

Het mannetje heeft dus donkere vlekken op zijn vleugels. Die vleugels kunnen afzonderlijk bewegen en vallen zo extra op als het diertje rondvliegt. Als het mannetje op zijn uitkijkpost zit slaat hij af en toe ook even zijn vleugels open en krijg je er kort een mooi zicht op.
Zoals gezegd is ook het vrouwtje een beauty en dat is op deze close up ook wel te zien. Een mooie sierlijke schoonheid die hier fijn vrij zat en dat gebeurt niet altijd.




Vooral de vrouwtjes zitten nogal eens op wat belabberde plekken om te fotograferen. Allereerst moet je ze trouwens ook nog maar eens op zien te sporen en dat valt nog niet altijd mee gezien de geweldige schutkleur die ze hebben. Soms hebben ze jou al veel eerder in  de gaten en als ze opvliegen kun je daarna volgen en kijken waar ze weer gaan zitten.




Natuurlijk is het streven om ieder jaar nog weer mooiere foto's te maken. Je bent daarbij wel afhankelijk van de omstandigheden en het is nogal eens wachten en zoeken naar een diertje dat ergens mooi zit. Ik ben best tevreden over bovenstaande foto's van het mannetje weidebeekjuffer, dat op een mooi plekje zat.



Na wat zoeken en kijken vond ik ook nog een vrouwtje dat op een soortgelijk plekje zat. Zo'n mooi gebogen grassprietje als zitplaats tussen de andere groene vegetatie. Ook hier ben ik best blij mee, ik had nog wel wat boeiender foto's willen  maken, maar je hebt nu eenmaal niet alles te kiezen. Dat is overigens geen probleem, want er moeten ook uitdagingen blijven voor een volgende keer.



Tot besluit nog een paar foto's van deze mooie libellensoort waar ik me een paar uurtjes fijn mee heb vermaakt. Het is ook nog eens een prachtig natuurgebiedje om rond te struinen, dus het was echt een morgen op en top natuurbeleving. Na alle vogelfoto's vind ik het mooi om nu ook andere onderwerpen weer aandacht te geven. Ik kon het echter ook nu niet laten om toch ook nog even te kijken bij een ooievaarsnest dat er in de buurt stond, maar daarover later in een volgende blog.






Reacties

  1. Je zei het al maar dit is echt zo,n geweldige geniet serie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, dat is zo, Coby. Je moet ze maar zien te vinden. 't Is jou gelukt en hoe. Mooie serie weer. Groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat zoeken wordt natuurlijk wel al gemakkelijker als je weet in welk gebied je moet zoeken en mijn ervaring
      is ook wel dat het helpt als je ze al eens zelf gezien hebt. Op de een of andere manier zie je ze daarna sneller.
      Dank ook voor je compliment.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  3. Mooie serie foto's van deze weidebeekjuffers, Coby.
    Het mannetje kon ik wel, maar het vrouwtje nog nooit gezien, waarschijnlijk komt dat ook door de schutkleur, wat jij ook al aangeeft, ze zijn moeilijk te vinden.
    Ik vind alle foto's prachtig, maar foto 1, 2 en 14 springen er voor mij uit.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja als je mannetjes ziet vliegen zijn er ongetwijfeld ook vrouwtjes in de buurt. De mannetjes vliegen veel opzichtiger rond terwijl de vrouwtjes vaak een plekje in de vegetatie zoeken en dan heb je inderdaad ook nog de schutskleur van de vrouwtjes.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  4. Ze zijn mooi om te zien Coby, deze weidebeekjuffers. Zowel in levende lijven als je foto's. Je hebt mooie rustige achtergronden en de gebogen grassprietjes doen het goed. Ik heb ook foto's voor een blogje. Nu nog een keer de bosbeekjuffer zien te spotten.
    Voor mij is deze soort dicht bij huis te fotograferen, maar een nest ooievaars krijg ik hier niet te zien. Zo heeft elk deel van het land zijn bijzonderheden.
    Groetjes, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja ze prachtig en ze zaten hier even op een ideaal plekje. Bosbeekjuffers hebben we hier in Drenthe dan weer niet, maar inderdaad wel overal ooievaars, dus ja toch de moeite waard om af en toe eens in een andere provincie te kijken :-)
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  5. Wat zijn ze mooi, dat is zeker genieten Coby.
    Prachtig gefotografeerd.
    Groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Coby
    wat is dat leuk om te doen hé libellen fotograferen je heb ze weer mooi in beeld gebracht.
    groetjes Herman.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Onbeschrijfelijk mooie foto´s van die weidebeek juffer mannetjes en vrouwtjes. Wat zie je de details goed en die glans, met het blote oog kan ik dat niet zien.
    Groet, Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wát een schoonheden! Erg mooi gedaan; de liefde en het geduld zijn duidelijk zichtbaar in de resultaten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor je leuke reactie, het is inderdaad zo dat de natuurbeleving en de tijd er voor nemen
      zijn vruchten afwerpen bij het fotograferen.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  9. prachtige fotos en op die manier de natuur schitterend in beeld gebracht. De natuur is mooi als je het maar wit zien.

    groet,

    peter van de beek

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Inderdaad Coby, ik ga er ook speciaal voor op pad.
    Je bent me voor met plaatsen maar ik geniet er ook zo van.
    Heel mooi om te zien en vooral het blauw van het mannetje vind ik zo geweldig.
    Het vrouwtje moet je echt eerst "zien" en dan zie je haar steeds ;-)
    Dit zijn echt de mooiste juffers die er zijn.
    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland