Veel Reeën gezien tijdens natuurrondje

Tijdens een ritje in de omgeving werd ik 2 februari verblijd met een heel aantal Reeën(Capreolus capreolus). Altijd leuk om deze oudste Hertensoort van Europa te zien en zeker als ze in een groep bij elkaar zijn zoals in deze tijd van het jaar nog het geval is. Eerst zag ik een groepje van vier met daar bij een prachtige Reebok en daarna nog een wat groter gezelschap bestaande uit zeven dieren.




Het eerste groepje zat behoorlijk ver weg, maar ik had mijn 500mm lens bij me evenals de converter zodat ik net genoeg bereik had om ze toch nog op een acceptabele manier te kunnen vastleggen.
Het valt me steeds weer op dat je heel vaak gewoon overdag Reeën ziet lopen en dat ze zich als koeien in de wei gedragen en onbekommerd lopen te grazen. In mijn jeugd moest je wachten tot ze in de schemering tevoorschijn kwamen, of moest je 's morgens heel vroeg op stap. Het schijnt dat Reeën zich steeds meer in dit soort agrarische gebieden overdag ophouden en zich helemaal aanpassen aan die situatie.




Reeën die zich in dit soort open gebieden ophouden en ook overdag foerageren worden veldreeën genoemd. Ze passen zich ook qua veiligheid aan het open agrarische leefgebied aan en hebben net als bijvoorbeeld ganzen voortdurend iemand van de groep op wacht staan die speurt naar onraad. Ze hadden blijkbaar een vaste route want ze liepen vlak langs een draad, wat op de eerste foto's ook te zien is. Het grappige was dat ze bij een sloot niet de dam namen en gewoon doorliepen, maar ze gingen onder het draad door om over de sloot te kunnen springen. Blijkbaar was het ze niet bekend dat er nu een opening in de draadomheining zat.



Heel apart om dat te zien, geen van de vier bedacht dat ie gewoon rechtdoor had kunnen lopen. Voor mij was dat leuk want zo had ik vier keer de mogelijkheid om te proberen mooie actie-opnamen te maken van slootje springende Reeën.
Het was fijn om zo een poos dit groepje Reeën zo te observeren, ik geniet daar enorm van en ik probeer dan meteen ook weer wat te leren van het gedrag van de dieren.
Toen ze allemaal over de sloot waren gesprongen ben ik verder gegaan want ze liepen steeds verder bij me vandaan.


Ik kwam op mijn rondje ook nog prachtige Buizerds en Blauwe Kiekendieven tegen, maar daarover zal ik in een later blog nog wel verslag doen.
Want ik kwam tot mijn genoegen nog een groep Reeën tegen, zo'n groepje met Reeën noem je trouwens een "sprong", ik weet niet waar dat woord vandaan komt, misschien wel omdat ze zelf van die enorme sprongen kunnen maken.
Als iemand weet waarom zo'n groepje "sprong " genoemd wordt hoor ik dat graag.
Dit groepje stond in een prachtig winterzonnetje te foerageren en veel dichterbij dan het vorige groepje.
Deze kans wilde ik me niet laten ontglippen om daar nog wat opnamen van te maken.



De Reeën  stonden in het open veld en ik had niet veel kans om me met de auto verdekt op te stellen, maar een auto is vaak een redelijke schuilhut. Helaas kwam er echter een fietser aan en je ziet meteen wat het gevolg daar van was. Ik had al aan de wijd open gespreidde witte spiegels  gezien dat de Reeen heel alert waren en ja voor een fietser gaan ze echt op de loop. Gelukkig had ik nog net een paar opnamen van dichtbij kunnen nemen.


Met de spiegel geeft een Ree voor de andere groepsgenoten aan dat er gevaar is, ze doen dit door de witte haren van de spiegel op het achterwerk uit te spreiden zodat er een grote opvallende witte vlek ontstaat. Als een van de Reeën zo'n spiegel opent is meteen de hele groep alert en als er dan ook maar een Ree beslist dat er gevlucht met worden gaat de rest ook mee er vandoor.
Aan de spiegel kun je ook zien of de Ree een Reegeit of een Reebok is. De  bokken hebben een niervormige spiegel en de reegeiten hebben een hartvormige spiegel met een kort haarpluimpje dat schort wordt genoemd.



Reeën die voornamelijk in open agrarisch gebied leven verstoppen zich niet maar verwijderen zich van het hetgeen ze als gevaar beschouwen.
De Reeën  bleven dus gewoon zichtbaar en stonden af en toe even stil en keken dan even om zich heen, ik denk om in te schatten of ze zich ver genoeg verwijderd hadden van de onveilige situatie.
Uiteindelijk vonden ze het genoeg, maar toen was voor mij de mogelijkheid om foto's te maken wel afgelopen.
Tijd om huiswaarts te keren na een portie heerlijke natuurbeleving en met mooie foto's als herinnering aan deze ontmoetingen met de Reeën. Wie meer wil lezen over de Ree kan ook nog even kijken op deze blog.    


Reacties

  1. Hoi Cobie ,
    Ik zag ook een hele rij in loudekerke ( Zeeland ) maar ze sprongen over de sloot en weg waren ze ook wel iets te ver voor mijn 400 mm lens hoor !
    Jij hebt een prachtige rij kunnen fotograferen en hoe !!!
    groeten , Annie
    http://anniezon.blogspot.nl/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja ik krijg ook niet iedere dag kansen om ze mooi te fotograferen, maar hier ben
      ik best blij mee en was ook mooi natuurbelevingsmoment.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  2. Dat zijn hele gave plaatjes van mijn favoriete zoogdier. Ik heb zitten genieten, vooral de 2e helft met al die kontjes, echt prachtig.
    Groetjes Annemarie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mooi dat dit juist jouw favoriete zoogdier is en die witte kontjes komen inderdaad
      wel heel mooi uit en ik was ook heel blij met het mooie licht dat ik daar had
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  3. Dat is puur genieten als je onverwachts zulke verrassingen in de natuur tegenkomt dan kom je toch wel met een heel voldaan gevoel thuis.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Bas, je hebt gelijk dit zijn echte genietmomenten.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  4. Cobie, wat een schitterende bijdrage. Misschien wel goed even naar je lettertype te kijken. Aan het eind wordt dit kleiner dan in het begin.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel Kees en ik heb de lettergrootte inmiddels aangepast.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  5. Hoi Coby
    wat moet dat mooi geweest zijn zo veel reen bij me kaar.
    ik woord bijna jaloers.
    groetjes Herman.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een geweldige ervaring, of niet Coby? Prachtige serie heb je hiervan gemaakt! ik heb er van genoten.

    Groet,
    Willy

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dat was super genieten. De eerste serie is prachtig, met die bok erbij en de tweede met het geweldig mooie licht! Ik kan me helemaal voorstellen hoe je daar bij hebt zitten genieten! :)
    Het zijn toch ook schitterende dieren. Ik wist trouwens niet dat dit de oudste hertensoort is in Europa. Weer wat geleerd...

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Leuke weetjes weer Coby. Je hebt weer heerlijk kunnen genieten van alles:-)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mooie serie Coby, het zijn mooie dieren. Bedankt dat we mochten meegenieten.
    Groetjes, Sandra

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat een mooie dieren zie je toch, Coby. En dan het zonnetje er ook nog bij. Wat wil je nog meer. Prachtige serie. Je zou toch denken dat ze slimmer waren en de opening hadden gevonden. Maar ja, voor jou zo des te leuker en voor ons om naar je foto's te kijken, ook. Fijne dag. Groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hallo Coby wat leuk om zoveel reetjes bij elkaar te zien.
    Ze zijn inderdaad niet bang zo te zien.
    Mijn voorkeur gaat uit naar foto 9 en 14, hierbij kijken ze net even achterom.
    Prachtige serie heb je gemaakt.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hoi Coby,
    de eerste helft met al dat hekwerk spreekt me niet zo aan ( hoewel je verhaal erbij een heleboel goed maakt ) maar dan de rest, prachtig licht, geen storende elementen, helemaal top!!!
    Groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Loes, helemaal met je eens wat je opmerkingen betreft. Vooral de draad die dwars
      over de lichamen van de Reeën loopt irriteert mij ook en ik heb nog overwogen om het
      weg te klonen. Niet gedaan, het is zoals het is, jammer dan. In dit geval vond ik de
      beleving en het verhaal erbij wel belangrijk.
      Maar qua foto's ben ik inderdaad veel meer tevreden met de tweede serie.
      Groetjes Coby

      Verwijderen
  13. Hoi Coby..

    Ze zijn goed zichtbaar hè..
    voor mij altijd te ver weg...heb maar 300 + 1.4
    maar 500 met converter dan kom je een heel eind..
    mooi hoor, vooral de foto's van de witte kontjes vind ik erg mooi..
    Prima blog..

    Lg., Nieske

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hai Coby,

    Je boft toch maar met zo'n mooie lens en converter. Anders kan je het maken van dit soort beelden vaak wel schudden. Ja 1 of 2 foto's, maar daarna nemen ze wel de poten als je te dichtbij komt.
    De foto's met springende reeën zijn toch wel heel frrai en de foto's van de reeën in dat winterzonnetje zijn helemaal top.
    Dan komen de kleuren zo mooi uit en schitterende die ogen zo lekker.
    Prachtig!

    groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Een heel mooi gelegenheid die je goed benut hebt ook!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Net als Annemarie vind ik het ree een van de allermooiste dieren.
    Deze serie zit ik dan ook met een grote glimlach te bekijken en ik hoop ze zelf ooit eens zo op de foto te mogen zetten.
    Prachtige serie, vooral die waar het zonnetje zo mooi op de dieren staat.
    Waarom een groep reeën een sprong wordt genoemd?Geen idee, zelfs Rien Poortvliet heeft het niet uitgelegd in zijn boek "de vossen hebben holen"waarin heel veel over reeën staat.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  17. puur genieten ...

    prachtige foto's met interessante uitleg..

    hier kom ik beslist terug

    groeten

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Dag Coby,
    Ik had nog niet eerder op je blog gekeken. Bij toeval zag ik bij een andere blogger dat je een bericht aan reeën gewijd had. Toevallig behoren reeën ook tot mijn favoriete dieren. Ik zie ze voornamelijk in de Amsterdamse Waterleidingduinen en dat levert hele andere foto's op dan jij hebt gemaakt.
    Net als Loes vind ik de foto's met prikkeldraad minder mooi, maar dat heb je niet altijd voor het kiezen. Het is uiteindelijk wel de omgeving waar je de dieren ziet. De overige beelden zijn veel mooier, ook al door het licht. Ik ga je vanaf nu volgen. Daarnaast nodig ik je uit om ook eens naar mijn reeën te komen kijken op mijn blog.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Kees, welkom op mijn blog en ik hoop dat het je zal bevallen.
      Reeën zijn inderdaad prachtige dieren en je hebt het inderdaad niet voor het
      kiezen waar ze zich bevinden.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  19. Hoi Coby,
    dit is toch echt genieten hé.
    Prachtige reportage heb je weer gemaakt en ik moet
    zeggen dat je foto's er met de converter er toch mooi uit komen.
    Bij mij krijg ik ze dan nooit scherp.
    Je laatste serie met van die mooie achterkantjes vind ik werkelijk schitterend!
    Zo mooi en heel mooi belicht.
    groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Helma, dank voor je aardige woorden.
      Wat de converter betreft, er wordt vaak aangeraden om die
      alleen te gebruiken bij vaste lenzen omdat ander inderdaad
      gauw problemen ontstaan met de scherpte.
      Groetjes Coby

      Verwijderen
    2. Kijk... dat wist ik dan dus weer niet van die converter bij een vaste lens.
      Ik gebruik hem ook vaak niet vanwege de tegenvallende kwaliteiten maar nu snap ik ook waarom.
      Dank je wel Coby :-)

      Groetjes, Helma

      Verwijderen
  20. Prachtige foto's van de reeën Coby.
    Dat is mij nog nooit gelukt.
    Gr. Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Prachtige serie Coby.
    Mooi licht had je en daar heb je goed gebruik van gemaakt!

    Groet,
    Arné

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Hoi Coby,
    Erg leuk om te zien dat de reen er voor kiezen om onder de stroomdraad te gaan ipv de onzekerheid. Is het draadje er nu wel of niet? Ze zullen vast wel eens op die plek een verkeerde inschatting gemaakt hebben.
    Verder erg leuke foto's vooral met die spiegels. Deze verduidelijken je verhaal helemaal.
    Groetjes,
    Mark

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Hoi Coby,
    Ik weet niet anders dan dat je 's ochtends heel vroeg op pad moet om reeen te spotten. Maar dit is heel mooi. Zeker als ze zo lekker in het zonnetje staan. Prima info erbij over de spiegel. Ik dacht altijd dat het voor de reekalfjes was om de moeder te kunnen volgen, maar er is dus meer.
    Wat een leuke ontmoetingen zijn dit en zeker met de 500mm+converter.
    Groetjes, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Hoi Coby,
    Beetje laat, maar toch ook nog even hier vertellen dat ik hier echt van kan genieten. Het is zo'n heerlijk Drents plaatje, reeën in het landschap. Maar jij boft wel, zo'n hele groep te zien. Het prikkeldraad avontuur is grappig. Niets weggepoets, maar zo heb jij het gezien en zo mogen wij met je meekijken. Is dat niet waar foto's voor bedoeld zijn? Dank je wel!

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Hallo Coby,

    Ik moet ook eerlijk toegeven dat ik je eerste deel foto's met dat hekwerk niet zo mooi vind over komen, maar daarentegen snap ik wel weer dat je ze gewoon plaats. Een blog is niet alleen maar om top foto's te laten zien, De natuurbeleving is daarbij net zo belangrijk. Je 2de deel Reeënfoto's maken het eerste deel ruimschoots goed, wat betreft foto's. Wat heb je er veel bij elkaar gezien. En dan die blote kontjes...ik blijf dat bijzonder vinden om te zien. Erg mooi in beeld gebracht.


    Groeten,

    Remco

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Geweldig leuke serie, vooral het tweede deel, veel van geleerd. Wat een mooie kleuren en waarnemingen!
    Hartelijke groet, Marion

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland