Blij met Kepen in de tuin

Deze winter heb ik opvallend veel Kepen (Fringilla montifringilla) in mijn tuin en daar ben ik blij mee. Het zijn vogels die behoren tot de vinkenfamilie (Fringillidae). Ze broeden onder andere in Scandinavië en vanuit de noordelijke gebieden komen ze naar Nederland om te overwinteren.
Ze sluiten zich vaak aan bij groepen Vinken (Fringilla coelebs), dus het is de moeite waard om als je Vinken in je tuin hebt extra op te letten of er in de winter ook Kepen tussen zitten.

Mannetje Keep
Vrouwtje Keep

Als je geen kenner bent zou je de Keep met een gewone Vink kunnen verwarren. Echter de Keep heeft een oranje kleur in zijn verenkleed en dat hebben gewone Vinken niet. Als je dus een "oranje vink" ziet heb je te maken met een Keep. Het mannetje en en vrouwtje hebben evenals de Vinken beiden een verschillend verenkleed, waarbij het mannetje meer zwart heeft, oa aan zijn kop.

Vrouwtje Vink

Mannetje Vink

Om het verschil met de Vinken te kunnen vergelijken laat ik ook even een foto zien van het mannetje en vrouwtje Vink. Het mannetje is bij de Vink een stuk kleurrijker dan het vrouwtje dat grotendeel bruin van kleur is.Vinken kun je het hele jaar in ons land aantreffen en die broeden dus ook hier.

Vrouwtje Keep
Vrouwtje Keep

Het leuke van vogels in je tuin vind ik dat je ze echt uitgebreid kunt bestuderen en observeren. En zo heb ik de afgelopen tijd ook veelvuldig gekeken naar de Kepen. Ik heb zo onder andere gezien dat je ze van een afstandje in een boom of struik kunt onderscheiden van Vinken doordat ze een helder witte buik hebben en de Vinken hebben een beige buik. Hierboven is ook goed te zien dat een Keep een witte buik heeft en verder veel mooie warme oranje tinten.

Mannetje Keep

Mannetje Keep

Bij mijn blog over de Appelvink kwamen al opmerkingen over het vele voer in mijn tuintje. Ik heb dit jaar inderdaad royaal voer gestrooid en vooral ook op de grond. Ik heb het idee dat  de vinkensoorten  en ook de Huismussen dat zeer kunnen waarderen. Ik heb tenminste nog nooit zoveel vogelsoorten in mijn tuintje gehad en ook niet zulke grote aantallen. Gevolg van overal voer is natuurlijk wel dat de foto's niet altijd even rustig ogen, maar het is wel de situatie hoe de vogels zich in mijn tuintje ophouden.

Mannetje (links) en vrouwtje Keep

Vrouwtje Keep

Uiteraard vind ik foto's met vrij zittende vogels met mooie rustige achtergronden ook mooi en daarom had ik aan het begin van de winter een mooie voedertafel gemaakt. Ik had daar allemaal natuurlijke materialen bij  gebruikt, maar het is me toch niet geluk om de setting echt mooi te houden. De Merels zijn er vooral verantwoordelijk voor dat het een zooitje is geworden en met de sneeuw er bij werd het er ook niet beter op alhoewel sneeuw op zich wel zorgt voor een mooie entourage.

Vrouwtje Keep
Mannetje Keep

Hoe dan ook ik geniet van mijn tuinvogeltjes en vooral ook van de Kepen en van het fotograferen. Het is leuk om te experimenteren met voederplaatsen en natuurlijke fotostudio's, dus ik zal nog wel van alles gaan uitproberen.
En niet alleen voor vogels maar ook voor de overige dieren probeer ik mijn tuintje zo aantrekkelijk mogelijk te maken, want het is toch  heel leuk om gewoon in je eigen tuin te kunnen genieten van de natuur.


Reacties

 1. Ik zal eens opletten of ik ze hier ook zie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Cobie ik kijk echt elke dag de vogels mijn tuin in hahahaha maar een keep heb ik nog nooit hier gezien !!!
  En ik heb echt een mooie keep boom hoor hihihi jij bent een bofkont !
  groeten , Annie
  http://anniezon.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wat is het toch heerlijk om een tuion te hebben ook in de winter dat zie ik hier maar weer wat mooi om zoveel vogels van zo dichtbij te kunnen opserveren.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig om te zien Coby, mooie vogeltjes die ook ik veel in de tuin zie deze winter.
  Je hebt ze weer mooi weten vangen met je lens.
  Gr. Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Coby,
  Ik heb de keep slechts één keer gezien in onze tuin deze winter. Maar gelukkig heb jij kans gezien er prachtige foto's van te maken. En dat voer, dat lekkere rommeltje, ik vind dat juist wel leuk. Die rommelige, uitnodigende habitat zorgt er tenslotte voor dat ze in je tuin komen, dan mag dat van mij ook op het plaatje. Aangeharkt Nederland is er genoeg.
  Fijne avond nog en groetjes,
  Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een geluk dat je de keep zo mooi in beeld hebt gekregen. Ik heb er vorig jaar twee gezien, en daarvoor was het al weer heel lang geleden. Zo goed als jij ze in beeld hebt gekregen is toch een mooie verrassing van de winter. Vele voedsel strooien in onze tuin lokt vooral horden kauwtjes, die toch wel wat bedreigend zijn voor andere vogels.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat is ook heel leuk, Coby, om al die soorten in je eigen tuin te hebben. Fantastische serie. Jammer genoeg heb ik al bijna geen vinken in de tuin en al helemaal geen kepen. Het is heel opmerkelijk dat er een groot verschil is met een jaar of 10 geleden. Toen hadden we zelfs Puttertjes in de tuin. Het is nog steeds even landelijk bij ons en toch hebben we bijna alleen mezen, ondanks al het voer en de "vogelplanten". Gelukkig kan ik nu van jouw mooie foto's genieten. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Coby
  wat krijg jij altijd van die mooie vogels in je tuin.
  het is een mooie serie.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Coby...

  afgelopen vorstperiode zat er opeens
  ook een vrouwtjes Keep bij ons in de tuin, ik heb haar nooit mooi
  vast kunnen leggen, tenminste niet zoals jij...
  Het mannetje zal wel niet ver zijn geweest maar ik heb hem niet gezien..
  De foto's van jou zijn schitterend....
  vooral de eerste 2 vind ik prachtig!!

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Geweldige foto's Coby, en de keep die heb ik zelfs nog nooit gezien.
  Je boft wel zo vind ik.
  Hier komen alleen maar mussen, koolmees, merel, spreeuw en pimpelmees in de tuin.
  O ja en dan ook nog de kauwen, dat is echt heel erg, die maken alles kapot.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dat is mazzelen dat ze zo lekker in je eigen tuin komen. Hier zitten ze wel maar te weinig om dit geluk af te dwingen maar bij jou is het echt puur genieten. Fraaie serie...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooie foto's Coby. In ons tuintje maken de merels er ook een zooitje van. De mussen, koolmeesjes en pimpelmezen houden het vaak netjes, maar ja. Zo'n Keep heb ik nog nooit gezien, maar ik ben ook, eerlijk gezegd, geen echte kenner van (tuin)vogels.
  Groetjes, Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mooie foto's. Echt genieten van al die vogels die op het voer afkomen!

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ja... echt heel gaaf Coby.
  De Keep heb ik ook nog nooit in real life gezien en al helemaal niet in mijn tuin hihi..
  Je foto's zijn van geweldige kwaliteit. wat een mooie kleuren en mooi helder.
  De details zijn dan ook heel mooi te zien bij zowel mannetje als vrouwtje Keep en ook bij de vinken.
  Dit is echt genieten!
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik geloof dat ik nog nooit een keep gezien heb, en al lijken ze op vinken, dat verschil zie ik toch wel.
  Heel fraai hoor deze beelden van dit mooie vogeltje, je hebt daar in je tuin echt een vogelparadijsje gemaakt, wat zul je er van genieten!
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Coby,

  Toch wel bijzonder wat je allemaal in je tuin tegenkom. Sinds wij een vetbol (met insecten) van de vogelbescherming in de tuin hebben is het een drukte van belang. Zelfs een staartmees, winterkoninkje en een goudhaantje gezien. Waren mij nog niet eerder opgevallen.

  Maar nog geen Keep...
  Mooie serie hoor.

  Mvg Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Prachtig die mooie gekleurde keen.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hier ook een drukte van belang.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Diverse soorten vinken voor de lens

Waarom klepperen ooievaars