Opnieuw Appelvinken in de tuin!

Heel blij was ik toen ik in het weekeinde van 19 en 20 januari 2013 onverwacht een Appelvink in mijn tuintje mocht begroeten. Nog niet eerder had ik deze bijzondere vinkensoort in mijn eigen tuin gezien en ik schreef toen in mijn blog over de Appelvink dat ik hoopte om hem nog eens weer te zien in mijn tuin.
En verdraaid, op 9 februari kwamen zelfs twee Appelvinken mijn voederplek bezoeken.Ik kwam thuis van andere bezigheden en het is eigenlijk een automatisme om dan even een blik op de voederplek te werpen om te kijken wie ik daar aantref. Toen ik  de voederplek in beeld kreeg zag ik daar een Appelvink zitten, ja daarvoor moesten alle  andere zaken maar even opgeschort worden.
Snel de apparatuur gepakt en mijn plekje bij het raam ingenomen.Een groep met kleine vogeltjes op de voederplek is natuurlijk best kwetsbaar en als er maar even alarm klinkt, zoeven ze met elkaar naar veiliger oorden. Die alertheid is wel terecht want er zit ook wel eens een Sperwer in de buurt die zich graag zou vergrijpen aan die vogeltjes. De Appelvink is altijd heel schuw en ook op de foto's zie je hem ook heel actief staan, goed op zijn hoede en klaar om weg te vliegen bij gevaar.
Het verbaast me altijd weer hoe verschillend een vogel er uit kan zien, afhankelijk van het licht dat er op schijnt. Op deze foto's is ook goed te zien hoe de Appelvink ondanks zijn kleurrijke verenkleed toch helemaal opgaat in zijn omgeving. De vogel past wonderwel in deze rommelige omgeving met veel zaden en pitjes en zeker van een afstandje moet je goed opletten om hem te kunnen ontwaren.Toen ik me zo met de Appelvink op de grond bezig hield, zag ik opeens vanuit een ooghoek dat er midden op de schaal met appeltjes ook een Appelvink was komen zitten, er waren er nu dus twee!
En wat is er nu mooier dan een Appelvink te fotograferen te midden van appels. Heel langzaam bewoog ik me met de camera naar deze Appelvink, die op ongeveer 2 meter van het raam zat en gelukkig bleef hij zitten.


Het is toch zo leuk als je zo in je eigen tuin van die mooie vogels krijgt en hoewel dit soort bezoekjes eigenlijk maar heel kort duren, zorgen ze wel voor heel veel genoegen, pure natuurbeleving is het.
En als je er dan ook nog foto's van kunt maken, kun je er iedere keer weer opnieuw van nagenieten, ik wel tenminste. Je ziet bij deze Appelvink dat daar het licht heel anders op scheen en dat de kleuren prachtig verzadigt zijn zodat het schitterende verenkleed van de vogel echt helemaal tot recht komt.Deze vogel zat zo dichtbij dat ik bijna beeldvullende foto's kon maken, echt een unieke kans.
Ik heb deze foto's trouwens gemaakt met mijn 70-200 f4 lens, een heel fijn en handzaam lensje dat ik relatief weinig gebruik, maar perfect voldoet bij het maken van foto's op de voederplek.
Na deze dag heb ik de Appelvinken nog niet weer gezien, maar ik zit natuurlijk ook niet alle dagen alleen maar op wacht voor de Appelvink. Ik heb hier in ieder geval weer enorm van genoten en wie weet onthouden ze het wel dat het bij Natuurkieker in de tuin goed verpozen is.

Reacties

 1. Wat een fantastische serie, Coby. Ik kan me voorstellen dat alle andere dingen moesten wachten om deze serie te maken. De hele serie is prachtig, maar vanaf 8 wordt hij wel héél mooi. Het ziet er daar bij jou ook wel uit als luilekkerland voor de vogels. Fijne weekend. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat is hij mooi,en wat heb je er hele mooie opname,s van kunnen maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige foto's!
  Vandaag voor het eerst je blog bezocht en je gelijk in de reader gezet. Van zulke mooie foto's wil ik er geen missen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige foto's van een kleurrijk vogeltje. Groetjes Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Coby...

  Mooi hoor, ik heb ook 1 dag de eer gehad, toen ging het dooien en ik
  heb hem miet meer gezien..
  Jij hebt er mooie opnames van kunnen maken.
  Hopelijk komt hij nog eens terug..

  gr. Nieske

  P.S. ik heb de instellingen van mijn camera van het Busstation bij jou reactie op mijn site gezet!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik volg jouw blog al een tijdje via een reader, 't is echt genieten hier!
  Prachtige foto's weer. Ik kan me helemaal voorstellen dat je in de wolken bent als deze prachtexemplaren jouw tuin bezoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat heb je hem er mooi op staan. Wat een mooie vogel, hier niet gespot.
  De laatste serie foto's vind ik de mooiste door de mooie dof van de achtergrond. Zo zie je de vogel veel beter.

  Gr. Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
 8. wow wat een prachtig vogeltje is dit en wat een supermooie foto's en zo scherp!!

  fijne zondag!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Stunning pictures of this beautiful bird! A great, great series Coby. I enjoyed it very much.
  Greetings, Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Potverdikkie! Loop ik afgelopen week drie uur constant achter een grote groep applevinken aan en kan alleen maar wat plaatjes maken, terwijl ze hoog in de boom zitten.
  Dan krijg jij ze gewoon effe lekker in je tuin. Bofkont dat je er bent ;-)
  Wat een prachtige platen heb je gemaakt zeg! Jammer dat de groenling of de mus net niet even direct naast de appelvink zit, want dan kun je pas goed het verschil in grootte zien.
  Ontzettend mooie serie, Coby!

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik was daar afgelopen week ook geweest op die plek. Goede foto maken op die plek is bijna onmogelijk!


   Gr,

   Remco

   Verwijderen
 11. Prachtige serie van de appelvink heb je kunnen maken Coby.
  Mijn voorkeur gaat uit vanaf nummer 8, die zijn wat rustiger wat achtergrond betreft.
  Kortom een geweldige serie.
  Fijne zondag.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Een appelvink heb ik nog maar zelden gezien. Jij hebt er zelfs twee in je tuin gehad. Maar bovendien heb je er prachtige foto's van kunnen maken. Gefeliciteerd!
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hallo Coby,

  Gister al snel je blog bekeken, toen viel me al meteen op dat deze Appelvink serie nog mooier is als je vorige. Nu had je er zelfs 2!!! Je had hier ook duidelijk mooier licht, zodat je de kleuren van hun verenkleed zo prachtig kunt zien. Ik snap je blijdschap volkomen. Dit is gewoon puur genieten van zulke fraaie vogels in je tuin, die je niet dagelijks tegenkom. De Alertheid in hun ogen is inderdaad prachtig te zien. Leuk om ze ook zo bij de appels te zien. Ze doen duidelijk hun naam eer aan op die foto's.


  Ondanks de wat rommelige foto's met het voer, toen zou ik hier meer dan tevreden over zijn!


  Bedankt voor het delen en meegenieten.


  Groetjes,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Super, Coby! Ze worden nu overal gezien maar jij gaat er, als gebruikelijk, weer met de hoofdprijs vandoor. Wat een mooie foto's en leuke tekst.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Geweldige serie Coby! Ik heb genoten van je plaatjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. De Appelvinken kwamen naar de natuurkieker kieken.
  Geweldig Coby, Appelvinken in je eigen tuin.
  Je foto`s zijn stuk voor stuk prachtig maar op de Appeltjes net iets mooier.
  Ik hoop dat je nog vaak kunt kijken naar deze prachtige vogels,

  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een mooi vogeltje heb je hier te pakken. En dan ook nog zo dichtbij. Staan er goed op. Zelf heb ik ze nog nooit zo dichtbij gezien en zit dan ook met bewondering naar dit vogeltje te kijken.

  gr Frans

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat fijn Coby dat je twee appelvinken in je tuin hebt en ze ook nog zo mooi beeldvullend hebt kunnen fotograferen! Het zijn schitterende foto's geworden, kun je trots op zijn!
  Groetjes, Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Nu Cobie het begon ver af .... maar het eidigden dichtbij en heel close-up en dat betekent dat hij een aardig poosje op visite is geweest
  Een top serie die ik met een 10 wil bekronen !!!
  groeten , Annie
  http://anniezon.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hoi Coby,
  Ik had afgelopen week al even een preview gehad van de mooiste foto's, maar zo groot in beeld zijn ze helemaal super. Wat een mooi en bijzonder vogeltje. En wat ik dan met zo'n preview wel heb en de rest van de kijkers moet missen, is jou trotse en super blije gezicht als je de foto's laat zien. Ik heb zo vaker previews gehad en dat is altijd weer zo leuk! Zo zie je dat je er zo ontzettend veel plezier aan beleeft en dat is misschien nog wel het mooiste! Veel plezier me je a.s. natuuruitje komende week. We wachten weer met spanning het resultaat hier af.
  Groeten,
  Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hoi Coby
  geweldig in beeld gebracht dat mooie vogeltje.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hoi Coby,
  Appelvinken in je eigen tuin, hoe geweldig is dat. Nu heb je er ook wel een echt Luilekkerland van gemaakt voor de vogels. Helaas voor je foto's wat minder. De rustige achtergrond bij de appelvink is heel mooi. Wat komt hij daar goed tegen uit. Mooi dat blauw in zijn veren.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Geweldig Coby, deze appelvinken in eigen tuin, ze kleuren inderdaad prachtig bij de lekkernijen op de voertafel, maar vooral de foto's bij de appeltjes zijn top, omdat daar de achtergrond toch wat rustiger is. Maar wat een genoegen om deze fraaie vogel te zien, dan maakt de omgeving ook eigenlijk niet meer uit ;-)
  groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Hallo Coby, heel veel terecht positieve reacties op je foto's van de Appelvinken. Gewoon in de tuin. Geweldig! Daar moeten wij in het westen heel veel meer moeite voor doen. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Jeetje Coby,
  wat een bofkont ben jij!!!!
  Geweldig deze appelvinken en dat gewoon in je tuin!
  Ik zag er een hier bij ons in de heemtuin. Wel foto van gemaakt maar die komt
  bij de net wel, net niet hihi......
  Je laatste serie in deze heeft een prachtige zachte achtergrond.
  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Schitterende serie, Coby!
  Van de Groenling heb ik wel prachtige foto’s , de Appelvink is nog nooit bij ons geweest.
  vr.gr.GerdaH

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Gaaf he! Hier ook regelmatig in bepaalde winters 1 tot zelfs eens 4 appelvinken, geweldige vogels!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland