Natuur in de tuin(2)

De laatste weken van oktober en ook de eerste week van november kenden opvallend zacht weer.
Het was daardoor mogelijk om gewoon in de tuin te zitten met een kopje koffie. En ja als je daar dan toch zit kijk je natuurlijk ook om je heen en was het verbazingwekkend wat er allemaal nog  te vinden was zo laat in de herfst, maar het leken dan ook wel zomerse omstandigheden.


Zo was er een nog prachtig gave Kleine Vos te bewonderen, een mooi middelgroot kleurrijk vlindertje.
De kleine Vos komt algemeen voor en je ziet hem veel in tuinen, hij heeft de Brandnetel als waarplant.
Hij vliegt in een seizoen in twee of drie generaties en de laatste vlinders overwinteren als vlinder om zich vroeg in het voorjaar voort te planten. Deze vlinder hoort dus ook bij de overwinteraars en zal volgend voorjaar mogelijk voor nakomelingen zorgen.



Ook waren er maar liefst 3 soorten lieveheersbeestjes in mijn tuintje aanwezig, die horen tot de beestjes die ik graag zie en ik vind het altijd weer leuk om te proberen er leuke plaatjes van te maken.
Hierboven een Veelkleurig Aziatisch Lieveheersbeestje (Harmonia axyridis) dat een plekje had gezocht op mijn knalblauwe schuurdeur wat een apart effect aan de foto's geeft.



Het Veelkleurig Aziatisch Lieveheersbeestje komt in veel variaties voor en ik zag een exemplaar dat ik nog niet gezien had, dus ik kan weer een nieuwe verschijningsvorm toevoegen aan mijn verzameling Veelkleurige Aziatische Lieveheersbeestjes. Alle diertjes van deze soort hebben met elkaar gemeen dat ze aan weerszijden van het borstschild een grote witte vlek hebben.



Er zaten ook twee Viervleklieveheersbeestjes (Exochomus quadripustulatus), een heel kleine soort lieveheersbeestje die ik  al eens eerder  heb laten zien, ze schijnen vooral voor te komen op naaldbomen, maar de keren dat ik ze gezien heb zaten ze daar niet op. Deze zaten op een  mooie oude boomstam en waren erg actief, blijkbaar goed opgewarmd door de zon.


Op de oude boomstam ook allemaal korstmossen, als daar de zon zijn licht op laat schijnen en je zelf daar de macrolens op richt, zie je hoe prachtig gevormd en gekleurd zo'n mosje is...



De derde soort lieveheersbeestje die ik in mijn tuin ontdekte is het meest bekende lieveheersbeestje, het Zevenstippelig lieveheersbeestje (Coccinella  7-punctata). Ik heb hier al eens eerder wat over verteld, voor de liefhebbers van lieveheersbeestjes, kijk voor  meer soorten en extra informatie ook op blog1   blog2 en blog3



De leukste vondst in mijn tuin was echter de aanwezigheid van een Bruine Winterjuffer (Sympecma fusca), het is voor het eerst dat ik deze libel tegenkom en dus ik was er blij mee!
Ik had nog even hoop dat het de zeldzamere Noordse Winterjuffer was, die er erg op kijkt, maar helaas bleek dat niet zo te zijn. Deze beide juffersoorten hebben als speciaals dat ze als volwassen exemplaar overwinteren, ze schijnen een soort mechanisme te hebben zodat ze kunnen overleven bij winterse temperaturen. Het is op de zandgronden en in de duinen een vrij algemeen voorkomende soort en in de rest van het land nog zeldzamer.



Tot besluit nog de prachtige bloempjes van een mooie Herfstaster die in volle bloei stond in mijn tuin en waar de insecten dankbaar gebruik van maakten. En ik ook want ik vind dit een heel mooie soort die zich er heel goed voor leent om je er met de macrolens even heerlijk mee te vermaken.

Reacties

  1. Een knallende serie met dat blauw, paars en rood. Leuk de verschillende soorten lvb-jes. Aparte juffer die je gevonden hebt en dan nog wel in je eigen tuin, zo zie je maar dat er van alles mogelijk is.
    Groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Waauw wat een prachtig logje Coby!
    De soorten o-l-h-beestjes staan er haarschzep op, tegen een mooie kleur van schuurdeur trouwens!
    ik heb gisteren nog vlinders gezien op een wandeling!
    Ik denk dat ik die juffer verleden week ook heb getrokken, een prachtig beestje en zeer mooi in beeld gebracht! zeer mooi gedaan en prachtig afgesloten met je herfstbloem!
    groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Coby,

    wat een fantastisch mooi blog weer, en ja.... er waren met dat mooie weer nog heel veel vliegende beestjes te vinden. Jij was natuurlijk helemaal koning te rijk dat je weer een nieuw exemplaar kon toevoegen aan je lijstje :-)

    Ik ben ook steeds weer verbaasd dat je zoveel namen weet van al die beestjes! Knap hoor.

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het zachte weer zorgt erg voor verrassingen, het gekke is dat ik dit weer inmiddels al als normaal ervaar, idioot toch het is bijna half november!
    Al die lhb-tjes, zo knap dat je die uit elkaar kunt houden, maar dat je ook nog winterjuffers kent, ik heb er zelfs nog nooit van gehoord!
    Ik ga er in de duinen op letten!
    Weer een hoop geleerd en genoten bij Natuurkieker ;-)
    Groetjes
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hai Coby,

    Prachtige die verschillende kevertjes.
    Ik zie altijd alleen maar het gewone lieveheersbeestje.
    Prachtig in beeld gebracht en uiteraard weer met zeer nuttige info.
    Ik moet toch eens beter opletten.

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mooi, die lieveheersbeestjes. Ik vroeg e al af hoe je dat met die blauwe kleur had gedaan, maar ik begrijp dat het geluk je een handje heeft geholpen! Ziet er schitterend uit, evenals de foto van de waterjuffer.Haarscherp,letterlijk!

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  7. wat heerlijk om zo o.a in je tuin te kunnen fotograferen en zo gevarieerd

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mooie kleuren zijn er nog te vinden ook in je eigen tuin .Leuk de lieveheersbeestjes Mooie serie .

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Diverse soorten vinken voor de lens

Ganzen in Nederland