Paapje, Tapuit en Roodborsttapuit

In deze blog drie prachtige soorten vogeltjes, die allemaal behoren tot de Lijsterfamilie (Turdidae).
Als je eenmaal weet dat ze familie zijn van bijvoorbeeld de Merel en de Roodborst, dan ga je op den duur ook de wat trotse rechte houding herkennen die al deze vogels hebben, let daar maar eens op...


De Roodborsttapuit is in Nederland een vrij algemene  broedvogel, de meeste vogels vertrekken in de herfst weer naar het zuiden. Roodborsttapuiten komen vooral voor in heidegebieden, hoogvenen, duinen en ook in agrarische gebieden, als die extensief worden bewerkt en komen in Drenthe relatief veel voor. Ik kom deze vogel op mijn tochtjes bijna altijd wel tegen, met uitzondering van de winter.


De Roodborsttapuiten kun je vaak duidelijk zien zitten op een draad of bovenop een struik. Van daaruit loeren ze op een prooi in de vorm van een insect of spinnetje, waar ze zich dan op laten vallen, om het vervolgens op een takje of draad op te peuzelen. Ze kunnen ook insecten vangen in de vlucht.
Ook als Roodborsttapuiten redelijk ver weg zitten, kun je ze vaak nog goed herkennen en dat geldt dan met name voor de mannetjes met hun opvallende donkere kop.



Roodborsttapuiten zijn maar kleine vogeltjes, van zo'n 12,5 cm en kunnen tot 5 jaar oud worden. Meestal hebben ze twee legsels, waarbij het vrouwtje 5-7 eieren legt, die na ca. twee weken uitkomen.



Ik heb voor deze blog ook veel foto's waarbij de vogel echt in zijn omgeving te zien is, dat vind ik bij deze vogelsoorten heel passend, het is zoals je ze vaak in de natuur aantreft; niet heel dichtbij, maar goed te zien welke vogel het is.


Het Paapje is in Nederland een schaarse broedvogel, daar waar er zo'n 600-7000 broedparen van de Roodborsttapuit zijn, blijft het aantal broedparen van Paapjes steken op zo'n ruim 500 paren die grotendeels  in Noordoost Nederland voorkomen en dus ook in Drenthe.
In het voor en najaar kun je ook groepjes doortrekkende Paapjes tegenkomen.



Ik vind het een prachtig vogeltje en ben altijd blij als ik ze zie, Paapjes zijn heel mooi getekend.
Het Paapje is net als de Roodborsttapuit 12,5 cm groot en is het best te herkennen aan de de forse lichte streep boven het oog. Een Paapje kan ook tot 5 jaar oud worden.


De laatste soort in dit drieluik is de Tapuit, ook al zo'n prachtige vogel, waar ik erg blij van word als ik hem te zien krijg. Hij is met zijn 14-16 cm  groter dan de Roodborsttapuit en het Paapje.
Bij het mannetje valt het zwarte masker op, dat in het voorjaar groter is dan in het najaar. Het vrouwtje vind ik zelf wat lastig te herkennen, maar vaak komen ze in groepjes voor en dan is herkenning net wat makkelijker.


De Tapuit leeft veel op de grond en en zal je niet gauw in bomen of struiken tegen komen. Als ie op de grond is zie je hem vaak even hard lopen en als hij dan stil staat, richt hij zich rechtop, een karakteristieke houding, die je ook bij de grotere Lijstersoorten zoals  Kramsvogel en Koperwiek ziet.


De Tapuit is dramatisch in aantal achteruit gegaan, een van de belangrijkste oorzaken daarvoor is het verdwijnen van veel konijnen  ten gevolge van ziekte. De konijnen zorgen voor de juiste broedomstandigheden door de hei vrij van gras te houden en Tapuiten broeden graag in konijnenholen.
In Drenthe is de Tapuit daardoor bijna helemaal verdwenen. Er komen in heel Nederland nu nog zo'n 600 broedparen voor, maar het aantal neemt nog steeds af ondanks maatregelen die genomen worden met bijvoorbeeld kunstmatig aangelegde  holen.


Naast broedvogel is de Tapuit ook een doortrekker en komt in het voorjaar en najaar dan in redelijke aantallen voor. Op het moment is ie ook weer overal te zien dus goed opletten, wie weet zie je dan ook een groepje van deze prachtige vogeltjes.De Tapuit wordt net als de Roodborsttapuit en het Paapje niet heel oud, met een jaar of vijf is het wel gebeurd.

Reacties

  1. Wat een prachtige sierlijke vogeltjes. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit een paapje heb gezien, maar wat is die mooi! Jammer dat de vogeltjes altijd zover weg zitten dat je ze met het blote oog niet kunt herkennen. Daarom is het extra genieten van jouw foto's.
    Ik heb trouwens ook erg genoten van ons dagje Lauwersmeer. Ik ben heel benieuwd naar de foto's die je daarvan gaat laten zien...

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hai Coby,

    Een prachtblog, waarin je mooi de verschillen kunt zien. Mesen verwarren het paapje vaak met de roodborsttapuit, maar je laat mooi zien wat de verschillen zijn.
    Ik vind het altijd leuk wanneer ik weer eens een paapje zie, want ze zijn spaarzaam.
    Mooie natuurlijke foto's!

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Coby,

    Weer heel leerzame info bij de mooie vogel platen!
    Ik heb laatst maar een vogel boekje aangeschaft, altijd handig.
    Het Paapje heb ik zelf nooit gezien, maar dat komt denk ik omdat mijn focus niet zo bij vogels ligt tijdens het wandelen. :-)
    Groet,
    Peter en Janny

    BeantwoordenVerwijderen
  4. een serie om trots op te zijn Coby.
    geweldig wat heb je ze mooi weten vast te leggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. wat een mooie leerzame log het lijkt mij echt heel mooi om te doen maar ook heel moeilijk om ze zo mooi op de foto te krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een mooie vogelblog. Leuk om te lezen en te zien wat de verschillen zijn tussen deze vogels en waar we ze kunnen vinden. Ik ben benieuwd of ik binnenkort in Drenthe mijn eerste paapje ga tegenkomen, nu weet ik hoe hij eruit ziet.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wauw coby, 3 prachtige vogels en jij maakt er weer een magnifieke serie van, ook leerzaam, want het paapje heb ik nog nooit tegengekomen!
    Mijn complimenten voor je fantastisch fotowerk!
    groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Potverdikkeme Coby, wat tracteer je ons weer op wat moois! Natuurlijk zijn de vogels van zichzelf prachtig, met de Tapuit als voorlopige favoriet, maar je brengt het zo mooi in beeld en alle informatie erbij maakt het weer een blogje om van te smullen. Zouden de puttertje één dezer dagen ook nog lukken?
    Groet,
    Hannie

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Jeetje Coby, wat een mooie verzameling. Die eerste vind ik een absolute topper; had ik 'm in het Birdpix jaarboek zien staan dan had ik dat vanzelfsprekend gevonden; hoog niveau! Ik kom ze hier ook regelmatig tegen op De Merskenheide maar zo dichtbij als jij hebt kunnen komen dat is mij absoluut nog niet gelukt.

    Ook kan ik genieten van de omgevingsfoto's; voor mij hoeft het echt niet altijd een portretfoto te zijn.

    De tweede foto van het paapje vind ik ook weer zo'n uitschieter; heerlijke simpele kleurstelling.

    En tot slot de panoramaformaat foto. Een plaatje. Vooral ook omdat het effect van de voorgrond onscherp en de achtergrond onscherp zo mooi werkt!

    Mooi blogbericht!

    Groeten,
    Robert

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Heerlijk, Coby, deze fantastische blog. Ik heb nog nooit een paapje gezien. Toch maar eens een bezoekje aan Drente brengen!
    Groeten, Marion

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hoi Koby
    wat een mooie serie vogels.
    groetjes Herman,

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Mooie vogeltjes, die zie je niet iedere dag in je tuin.
    Was je in Bargerveen ??? Daar zitten heel wat soorten hè, moet er eerdaags weer eens heen.
    Geweldig gebied.
    Gezellig weekend vast.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Tjongejonge wat geniet ik toch weer van je blog. Hele mooie platen van deze lijsterfamilie. De ene staat er nog mooier op als de ander. Paapje blijft toch wel een bijzonder en zeldzaam vogeltje. Je hebt ze er gewoon allemaal op kunnen krijgen. Knap werk hoor waar ik graag naar kijk en geniet.

    Groeten en fijn weekend.

    Remco

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Iedereen bedankt voor de reacties en commentaren, ik ben daar altijd weer blij mee dat mensen de moeite nemen om een berichtje achter te laten!
    @Betsy, ja was mooi uitje, ben druk bezig met de foto's, worden denk ik wel meerdere blogs...
    @rene,er zijn er dus meer die blij worden van een Paapje, ze zijn ook prachtig!
    @peter en Janny goed dat je een boekje hebt gekocht, het is toch leuk als je weet wat je ziet, of het op kan zoeken. En ja, het is inderdaad net waar je focus op is gericht...
    @Ghita succes ik hoop voor je dat het lukt om een Paapje te zien
    @ Hannie ja de Puttertjes zijn nog niet gelukt, maar ik krijg vast nog wel eens een kans. En ach er moet ook wat te wensen blijven...
    @Robert ja ik had er deze blog ook echt bewust voor gekozen om ook omgevingsfoto's te plaatsen.
    Het zijn soms dilemma's ik wil zo'n beestje graag in detail laten zien, maar in de natuur zie je deze vaak van een redelijke afstand en ze zijn maar klein.
    @Je komt maar eens naar Drenthe en er zijn nog wel meer mooie zaken te zien...
    @herman bedankt voor je compliment!
    @Tiny nee dit was niet in Bargerveen, het was in Midden Drenthe. Maar in Bargerveen kan je ze wel allemaal tegen komen.
    @Remco bedankt voor je compliment en ja, ik vind het zelf toch ook wel bijzonder hoor dat dit allemaal gelukt is.
    Fijn dat jullie er van hebben meegenoten!
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Hoi Coby
    Ook dit is weer een leerzaam blogje! Wat een geweldige foto is de laatste, met die kokette blik!!
    groetjes Albertine

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Je maakt prachtige natuurfoto's. Ik doe dit je niet na. Super!
    Fijne zondag!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Wat een heerlijke vogeltjesserie!
    Als ik de roodborsttapuiten hoor word ik altijd al helemaal blij, en om te zien zijn ze natuurlijk ook prachtig. Paapje helaas nog nooit gezien, tapuit wel, maar hier kan ik hem eens op mijn gemak bekijken ;-)
    Vogeltjes in hun omgeving zijn inderdaad prachtig, maar toch val ik vooral helemaal voor je eerste foto, geweldig! en achtergrondkleuren vallen zó mooi samen met het roodborsttapuitje, echt een topper.
    Groetjes
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Wat een prachtige serie ! Hier heb je engelengeduld voor nodig ; Mooi in woord én beeld, proficiat !
    Groetje,

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Diverse soorten vinken voor de lens

Ganzen in Nederland