De Merel - succesvolle zangvogel uit de Lijsterfamilie

De Merel is de meest voorkomende broedvogel in Nederland met meer dan 1 miljoen broedparen!
Van oorsprong is de Merel eigenlijk een bosvogel, maar hij heeft zich enorm goed aangepast aan de mens en dat verklaard ook het succes van deze vogel.
Ze kunnen zich overal handhaven waar een beetje opgaande beplanting is en dus  ook in een klein tuintje met bijvoorbeeld klimop.
Merels zijn ook niet kieskeurig met het zoeken van een nestplaats. Ik heb wel eens een nest gehad midden in een pot met Geraniums.

vrouwtje Merel

De Merel is een forse vogel van zo'n 25 cm. Mannetjes zijn zwart met een oranjegele snavel en oranjegele oogring. Merelvrouwtjes zijn bruin, met een bruingevlekte borst en een geelbruinige snavel. Jonge Merels lijken op het vrouwtje maar zijn meer gevlekt. Merels worden over het algemeen niet heel oud, gemiddeld bereiken ze een leeftijd van vijf jaar.

jonge Merel

De Merel is een veelzijdige eter. Ze lusten graag regenwormen, maar ze eten ook fruit, insecten en zelfs kikkervisjes. In de winter komen ze graag naar de voedertafel, waar ze ook alles eten wat ze tegen komen.
Op zoek naar insecten kan een Merel een enorme rotzooi maken als hij tussen de bladeren wroet. Hij maakt daarbij ook veel herrie, zodat je denkt dat er een veel groter beest aan het wroeten is.

Mannetje Merel


Een zingende Merel is een feestje. De Merel heeft een melodieuze zang en zingt soms al in alle vroegte, als het nog maar amper licht begint te worden. Als dat overigens vlak bij je slaapkamerraam gebeurd functioneert hij wel als een vroeg afgaande  wekker.
 Wat ik geweldig vind is dat de Merel even hard zingt als het giet van de regen, bijzonder is dat als je die prachtige zang hoort, begeleid door regendruppels.
Een stuk minder aangenaam is de alarmroep die de Merel luidkeels hanteert bij onraad. Dit kan hij heel lang volhouden en is dan behoorlijk irritant.
Maar als hij weer tot rust is gekomen en zijn mooie zang weer te gehore brengt, ben ik  toch weer blij met deze muzikale gast in mijn buurt.

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland