Vinken op de voederplek

Het aanhoudende zachte weer heeft tot gevolg dat het aantal vogelsoorten op de voederplek aanzienlijk achter blijft bij vorig jaar. Gelukkig zijn er nog wel een aantal soorten die de weg naar mijn vogelvoederplek weten te vinden. Ik heb al blogs laten zien van de Huismussen (Passer domesticus) en van de Koolmezen (Parus major)en nu een blog gevuld met Vinken (Fringilla coelebs).

Vink man

Vink man

Vink man

Stiekem zit ik eigenlijk te wachten op de Kepen, Sijsjes en vooral Appelvinken, maar  "gewone" Vinken zijn het bekijken ook meer dan waard. En nu de andere soorten nog verstek laten gaan heb ik mijn camera regelmatig even op de Vinken gericht. Vooral de mannetjes zijn prachtig gekleurd, van een afstand zie je dat niet zo goed. In je eigen tuin kun je ze echter goed bekijken als ze op korte afstand zitten te smikkelen van het voer. Ook de vrouwtjes die een wat minder uitbundig verenkleed hebben zijn het waard om eens extra goed te bekijken.

Vink vrouw

Vink vrouw
Vink man

Over eten gesproken, de Vinken doen niets anders dan eten als ze eenmaal op de voederplek zijn. Het valt niet mee om een foto te maken waarop de Vink geen zaadje in zijn snavel heeft. Constant beweegt dat snaveltje op en neer, echt een uitdaging om ze te fotograferen zonder voedsel. Zoals op de foto's te zien is moet ik nog wel even door oefenen want op de meeste foto's hebben de Vinken toch een zonnepit te pakken.

Vink man

Vink man

Vink man

Nu ik de voederplek natuurlijker heb gemaakt is het leuk om te kijken hoe je de mooiste foto's kunt maken. Verschillende zaken spelen daarbij een rol, allereerst is het de kunst om in te schatten waar je de vogels op de voedertafel kunt verwachten. Het blijkt dat vogels net als veel mensen ook vaste gewoontes hebben. Ze vliegen bijvoorbeeld vrijwel steeds op dezelfde plekken aan op de voedertafel. Door in te spelen op dat soort gegevens probeer ik steeds meer mijn foto's te plannen.

Vink man
Vink vrouw

Een andere belangrijke factor is natuurlijk het licht. Het licht verandert gedurende de dag en is uiteraard zeer bepalend voor de resultaten. Ook het feit dat ik door het raam fotografeer is daarbij een factor die je goed in de gaten moet houden. Het leuke van een fotoplek bij huis is dat je redelijk eenvoudig op verschillende tijdstippen even kunt fotograferen. In de winter kunnen de lichtomstandigheden zeer uiteenlopen, maar soms heb je echt mooie omstandigheden. Het zal duidelijk zijn dat ik nog lang niet uitgekeken ben op mijn voederplek. Het is een genoegen om naar de vogels  te kijken, maar ook heel leuk om steeds weer opnieuw te experimenteren op fotografiegebied en dat allemaal comfortabel vanuit eigen huis.

Reacties

  1. Leuke serie van de vinken. Mooie kleuren hebben ze toch.
    Ik zie je al bezig om de mooiste plaatjes te maken van deze snelle (vr)etertjes!

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  2. prachtige opnames je hebt dan ook een hele mooie voederplek.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Geweldige foto's van de vinken Coby, ook hier is het rustig met de vogels achter het huis.
    Ik denk dat er nog genoeg voor te vinden is.
    Foto 10 is heel mooi zo met de wat donkere achtergrond.
    Van mij mag er nu echt wel wat winter komen hoor.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben eigenlijk best een beetje jaloers op je, Coby. Mijn voederplekje is goed gevuld, maar geen vogel te bekennen. Nadat het aanvankelijk goed begon een maandje geleden, zijn ze nu allemaal weer de polder in, denk ik. Prachtige serie. En die winter komt vast nog wel. Groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo Coby, een goed idee om de voerplek wat beter in te richten en zo te regisseren dat de foto's natuurlijker overkomen. Dat de vogels elders nog voldoende voer kunnen vinden is goed te merken aan mijn eigen voerplekje in de tuin. Mooie opnamen van de vinken. Andere soorten komen nog wel. Gr. Ben

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat zijn de foto's weer prachtig en wat zijn de vinken mooi.
    Ik probeer het ook wel eens maar ..... steeds mis of niet scherp.
    De winter is nog niet voorbij dus andere soorten zullen vast nog komen.
    Succes alvast

    BeantwoordenVerwijderen
  7. wat heb je toch een mooie setting met die prachtige
    appeltjes en het mos! foto 9 is heel leuk!!
    ik ben echt benieuwd wat voor mooie plaatjes je nog
    kunt maken deze winter (want die gaat komen!).
    groetjes Nathalie

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Oh Cobie wat zijn ze leuk zeg en staks komt er sneeuw en dan komen de kleuren nog mooier uit ze zijn nu al super !!!
    gr,
    Annie

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Je hebt de vinken mooi kunnen portretteren. Foto 3 en 9 vind ik daarvan de mooiste. Het voordeel van een goede voederplek is inmiddels wel duidelijk. Het moet toch een lekker gevoel zijn regelmatig te kunnen fotograferen zonder hiervoor op stap te gaan.
    Groetjes, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Pracht foto's van de vinken Coby.
    Groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Mooie reeks vinkenfoto's Coby. Ook hier komen de vinken op het voer af, maar ze gaan bijna niet op de tafel of silo's zitten. Meestal scharrelen ze op de grond rond op zoek naar zaad dat geknoeid is door de andere vogels. Hier zitten veel groenlingen en voor het eerst een keep. Ik vind het ook erg leuk om te kijken wat er gebeurt. Je hebt mooie opstellingen, zeker met die rode appels. Worden die niet opgegeten door de merels?
    groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Het is ook echt veel en veel te warm buiten dus je zal nog even geduld moeten hebben voor de andere soorten :-)
    Deze Vinken zijn ook prachtig om te zien hoor en ze weten je tuin wel te vinden. Ik zie ook alleen nog maar kool en
    pimpelmezen en heel veel mussen en spreeuwen. De kepen en sijsjes weten je tuin vast wel te vinden , let maar op.
    Onderussen geneit ik van deze mooie vinken en andere vogeltjes.
    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hai Coby,

    Ha, je bent goed bezig zeg. Wat een verschil met je voerplek van vorig jaar, die ik ook heb mogen aanschouwen.
    Deze aankleding zorgt voor veel mooiere, natuurlijke beelden en als je inderdaad ook nog min of meer kunt voorspellen waar vogels aanvliegen, dan wordt het helemaal kermis. Ik heb vorig jaar prachtige vliegbeelden gezien van groenlingen van iemand anders en dat zou je misschien ook zomaar kunnen maken.
    Deze serie is ook al zo fijn. Mannetjesvinken worden vaak een beetje vergeten, maar ze zijn inderdaad prachtig. Helemaal in het voorjaar.
    Ik heb zo'n voorgevoel dat je nog vele mooie platen gaat laten zien deze winter. Dit is een fraai voorproefje.

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Je hebt daar toch wel een erg lekker plekje gecreëerd, het moet een genot zijn om dat de hele dag te kunnen bekijken.
    Vinkjes zijn heel mooie vogeltjes, dus heel leuk om hier een serie aan te wijden, prachtige beelden!
    Groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik vergat te zeggen dat die rode appeltjes erbij zo leuk en vrolijk zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik vind het toch wel mooi hoor, zo'n foto van een etend vinkje :) Ze zijn ook wel heel nieuwsgierig lijkt het, die 9e foto is echt raak: even om het hoekje kijken!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik vind vinken best lastige vogels om te fotograferen. Maar bij jou komen de kleuren prachtig tot hun recht. Je voedertafel ziet er aantrekkelijk uit. Behalve de duiven heb ik nu ook last van een kraaiachtig iets, die snaait alles weg. Heeft zelfs handigheid gekregen in het naar zich toetrekken van de zaadbollen. Ik zal het moeten doen met jouw mooie, boeiende verslagen.
    groetjes Albertine

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Wat een leuke blog weer, zo gezellig om mee te kijken naar a die leuke vogeltjes die jouw voedertafel bezoeken. De leukste foto vind ik die van vink man met de appeltjes op de voorgrond waar hij echt de lens in lijkt te kijken.

    groetjes, Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Mooie vogels, de vinken. Foto 9 vind ik heel leuk: "Hallo!" :-)
    Groetjes, Robyn

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland